Basmati Rijst

basmati rijstHoe heet het?
Basmati rijst, letterlijk vertaald “de geurige” of “de zachte” rijst.

Wat is het?
Basmati rijst is een langkorrelige rijstsoort uit India en Pakistan. Qua eigenschappen redelijk vergelijkbaar met pandan rijst, maar dunner, langer en droger. Dus mensen die van een “mooie, droge korrel” houden, die zullen dit een fijne rijst vinden.

Hoe te gebruiken?
Reken ongeveer 100 gram ongekookte rijst per persoon of 25 gram meer/minder voor grote/kleine eters. Was de rijst tot het spoelwater helder blijft. Doe de gewassen rijst met een snufje zout in een pan in de verhouding 1 kopje (droge) rijst op 2 kopjes water. Zodra het water kookt zet je het vuur laag en laat het pruttelen. Zodra er putjes in de rijst vallen zet je de pan op een warmhoudplaatje. Of volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Je kunt ook een rijstkoker gebruiken, dan heb je er geen omkijken naar en altijd perfecte rijst. Rauwe rijst is afgesloten en droog nog een jaar of twee houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

 • Basmati rijst is de rijst voor een Indiase maaltijd, maar voor een Chinese, Indonesische of Thaise maaltijd gebruik je liever pandan rijst (ook wel jasmijnrijst genoemd).
 • Klik voor een overzicht: alle rijstsoorten op een rijtje
 • Er bestaat ook zilvervlies basmati rijst.

Wat is er zoal te koop?


 Basmati rijst van Tilda

merk: Tilda
herkomst: Himalaya en omstreken
etiket: Tilad, legendary rice. Pure original Basmati.
ingrediënten: basmati rijst
prijsindicatie: € 3,29 (1 kg)

Reacties

Basmati Rijst — 22 reacties

 1. Tilda heb ik wel eens gehad maar Rahman Rijst vind ik lekkerder. Deze is echt geurig, zacht en delikaat. In een rijstkoker valt basmati vaak droog uit. Daarom gebruik ik meestal het pilaurecept van Claudia Roden:

  500 gram rijst, halfuur weken, uit laten lekken, toevoegen aan 750 ml kokend water/ bouillon waarin wat (40 gr) boter gesmolten is, snufje zout. Aan de kook brengen, 18 tot 20 minuten zachtjes koken, afgedekt laten staan. (bouillon in mijn ervaring beter niet te zwaar · of 3/4 bouillonblokje)

  Voor zuidoostaziatisch getinte gerechten gebruik ik liever pandan- of japanstype rijst.

 2. Ik heb het ook niet op basmati. Pandan is zoveel lekkerder. En Japanse rijst maak ik ook steeds vaker. Lekker geurig en plomp en yummie.

  Nu heb ik dus dat aangebroken pak Basmati staan. Ik denk dat ik je pilau-tip maar op ga volgen. Komt het misschien toch nog op, want gewoon weggooien vind ik toch wel decadent. Er is in feite niks mis mee.

  Dat merk Rahman ken ik niet. Ga het ook maar niet proberen, maar wel goeie tip voor wie wel liever basmati heeft.

 3. Ik vind Tilda wel lekker, veel beter dan de zakken huismerk van mn lokale supermarkt die ik eerst altijd at. Ik ben niet zo’n rijsteter, dus een baal van 20 kilo doe ik veel te lang mee. Ik eet basmati meestal bij een curry. Bij mij wordt het niet te droog, maar ik kook de rijst in een gewone pan en doe er iets meer water bij dan bij jasmijnrijst. Na ongeveer 10 minuten koken (of tot de rijst zacht is, geen snot), pit uit, omscheppen en dan theedoek tussen deksel en pan en even 10 minuutjes zo laten staan. Daarna de rijst nog een keer omscheppen en serveren.

 4. Vind Tilda wel één van de betere merken. ik gebruik ca. 200g rijst op 360ml water.
  Een zak van 20kg is ook voor mij teveel, maar gelukkig is Tilda er ook in zakken van 4kg of 5kg. Die zijn goedkoper en voor een gemiddeld huishouden prima.
  Re. pandan, jasmijn en andere smaakjes – kijk nog beter eens bij de toko, pandanblad ligt meestal in de koeling en vaak vind je ook gedroogde jasmijn. Die gebruik je in het stoommandje, of kook je mee met de rijst. (Ook erg lekker: basmati met jeruk purut!)

 5. Even voor de duidelijkheid, voordat er verwarring ontstaat: jasmijnrijst (andere naam voor pandanrijst) is geen “rijst met een smaakje” he? Het is gewoon een rijstsoort, net als basmati. Komt geen smaakmaker (pandanblad of gedroogde jasmijn) aan te pas.

  Wat niet wegneemt dat rijst koken met een stukje pandan of djeroek poeroet inderdaad erg lekker is. Maar dan wel pandan cq jasmijnrijst en geen basmatirijst! ;-)

 6. Wat ik me altijd afvraag, is basmati rijst net zo gezond als bijvoorbeeld zilvervlies rijst? Ik vind basmatirijst heerlijk maar kies toch voor de zilvervlies als deze gezonder is. Iemand?

 7. Ik vind zilvervliesrijst niet lekker, dus het maakt me niet uit hoe gezond het wel of niet is. ;-)

  Maar misschien wil/kan iemand anders er meer over zeggen?

 8. In de natuurwinkels is basmatirijst nog te koop in het zilvervliesje. Ik vind dat nog veel meer smaak hebben. De kooktijd is wel langer, tenzij je het 10 minuutjes laat pruttelen, en daarna de pan in je dekbed inpakt. Een uur later is het gaar (en nog warm).
  Er is tegenwoordig discussie over of zilvervliesrijst gezonder is dan geslepen rijst. Er zitten wel meer voedingsstoffen in, maar ook meer residuen van pesticiden en zware metalen (zoals arsenicum), zeker als het niet biologisch is geteeld. Maar ook als het het eko-keurmerk draagt, dan zijn alle volle granen onderhevig aan schimmelgroei bij het bewaren in de grote silo’s. Ook rijst. Als de rijst geslepen wordt, raak je veel toxinen van schimmels gelukkig weer kwijt.
  Mijn conclusie: geniet maar van je witte rijst als je dat toch lekkerder vindt, en haal de voedingsstoffen die je evt mist dan maar uit wat anders, bijvoorbeeld de biologische groenten en sausjes die je erbij serveert. Wil je er meer over lezen, zie dan bijv. naturalnews.com

 9. Over de droge rijst bij de chinees, hier in china is de rijst nooit droog in de restaurants, chinese natuurlijk hier.

 10. Als je de allerbeste basmati rijst zoekt die op aarde verkrijgbaar is: PRESIDENT(golden sella basmati), verkrijgbaar in vele afrikaanse winkels en sinds kort ook in de ‘oriental’shops in bijv Amsterdam.

 11. Wat ik me nu al heel lang afvraag, is basmati rijst nu wel of niet gezonder dan witte rijst? Wij aten eerst vaak zilvervlies, maar die vind ik te hard en basmati ruikt zo heerlijk in de keuken:)

 12. Witte basmati rijst is niet gezonder of ongezonder dan andere soorten witte rijst. En basmati zilvervliesrijst niet gezonder of ongezonder dan andere soorten zilvervliesrijst. Het verschil zit hem in witte of zilvervliesrijst, niet zozeer in de soort.

 13. Net progamma op TV gezien bij het verbouwen van deze rijst worden schadelijke bestrijdings middelen gebruikt heel veel mensen gaan dood aan kanker ik eet het nooit meer

 14. Dank voor deze uitleg over basmatirijst. Goed om te weten hoeveel je water je moet gebruiken. Met een rijstkoker is het inderdaad wel makkelijker werken. Mijn vriend heeft er eentje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *