Emping (Indonesische noten-kroepoek)

gebakken empingHoe heet het?
Emping, emping melinjo / belinjo (Indonesië), vegetarische kroepoek, bitter nut crackers.

Wat is het?
Emping is een kroepoekje gemaakt van de pit van het oranjerode vruchtje van de van oorsprong Indonesische gnetum gnemon boom. De vruchtjes worden geroosterd zodat het harde, leerachtige schilletje er makkelijker af te halen is. Wat overblijft is een blanke pit/noot. Die slaat men plat en legt men in de zon te drogen. Voor gebruik worden ze gefrituurd tot luchtige, crispy chipjes. Emping betekent chips, melinjo is de naam van het nootje. De smaak is redelijk bitter en “stroef”, maar daar eenmaal aan gewend verslavend lekker.

Hoe te gebruiken?
Kant-en-klare emping eet je met een snufje zout gewoon als snack (eventueel met satesaus), als onderdeel van een rijsttafel of bijvoorbeeld bij gado gado. Lekkerder is het om emping vlak voor gebruik zelf te bakken. Daarvoor laat je een klein handje rauwe emping in een pan behoorlijk hete olie (190°C) glijden. Een keer roeren en de emping is al klaar, letterlijk 2-5 seconden. Snel uit de olie scheppen, goed uitschudden en op keukenpapier uit laten lekken. Rauwe emping is luchtdicht nog maanden zo niet jaren te bewaren, gebakken emping liefst zo snel mogelijk opeten.

Emping Blado

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Zelfbediening ongebakken Emping

merk: merkloos
land van herkomst: waarschijnlijk Indonesië
etiket: Quality Export, Emping melinjo
ingrediënten: emping
prijsindicatie: € 5,- p/kg
 Ongebakken emping
merk: Eigen import/merk Oriental
land van herkomst: (waarschijnlijk Indonesië)
etiket: Emping ongebakken
ingrediënten: vegetarische notenkrupuk
prijsindicatie: € 2,95 (500g)

 Gebakken Emping

merk: Tiga Rasa
land van herkomst: in Nederland gebakken, herkomst nootjes staat er niet bij, zal wel Indonesië zijn.
etiket: gebakken emping blinjo
ingrediënten: blinjopit, plantaardige olie
prijsindicatie: € 2,- (150g)

 Emping Blado

merk: Ratu Culinair BV
land van herkomst: niet vermeld
etiket: De enige echte Emping Blado
ingrediënten: Emping noten, suiker, zout, gemalen rode pepers, knoflook, uien, koriander, smaakversterker E621, voedingszuur E260, conserveermiddel E202, E211, gemodificeerd maiszetmeel, kleurstof Annato
prijsindicatie: € 2,50 (150g)

Reacties

Emping (Indonesische noten-kroepoek) — 18 reacties

  1. Emping boemboe is denk ik als ze de nootjes vermalen tot meel, dan een beslagje maken en daar chipjes van bakken. Je krijgt dat dus allemaal uniforme chipjes. Een soort Emping Pringles dus. ;-)

  2. Hoi weet je toevallig waar ik het in Zuid Afrika kan verkrijgen? heb me rot gezocht maar kan t niet vinden

    Of een Aziatische groothandel welke exporteert naar Zuid Afrika.

    Mvgr Nelke

  3. Tip: drink eerst een halve fles rode wijn. Daarna emping eten…en dan smaakt de rode héérlijk!

  4. Ik heb alleen nog maar Emping blado op van Ratu Culinair, maar die vind ik heerlijk! Hopelijk kan ik nog eens ergens anders een andere blado proberen, een ‘verse’ lijkt me erg interessant!

  5. Emping is heel lekker bij een veganistische rijsttafel, dus zonder dierlijke eiwitten. En met witte wijn heel goed te doen :-) Wat een leuke website is dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *