Melindjo (blad & nootjes)

Melinjo
Hoe heet het?
Melindjo, melindjoe, melinjo, belinjo, Gnetum gnemon (L), bitter nut (GB), mlinjo (Java), tangkil (Sundan), bago (Maleisië), khalet (Cambodja), phakmiang (Thailand). In Indonesië heet het blad “daun melinjo” en de nootjes/vruchtjes “biji melinjo”.

Wat is het?
De melindjoe is een boom uit Zuidoost-Azië. Van de schors wordt touw gemaakt en van de op kleine olijfjes lijkende nootjes een soort kroepoek genaamd emping (waarover meer in de post over: emping). De donkergroene, gladde, glimmende bladeren lijken qua vorm een beetje op laurier (of om het Aziatisch te houden salam-blad) maar kunnen veel groter worden. Melinjo nootjes en blad smaken bitter en hebben die typische smaak en geur van emping.

Hoe te gebruiken?
Melindjoblad en nootjes zijn een typisch ingrediënt voor sajoer asem, een Indonesische friszure groentensoep, rijkgevuld met bijvoorbeeld kangkoeng, jonge/onrijpe nangka, katjang pandjang, laboe siam, oyong, tamarinde en melindjo dus. Blad wordt in zijn geheel of in reepjes meegestoofd, de nootjes gehalveerd. Beiden gauw een half uur of langer. Blad en nootjes zijn in de koelkast nog wel een week of langer te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Melindjo

merk: in het versvak bij Sang Lee in Eindhoven
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Melindjo
ingrediënten: melindjo nootjes en blad
prijsindicatie: € 2,35 (per zakje)

Reacties

Melindjo (blad & nootjes) — 7 reacties

  1. ik zoek kentjoer kruiden = surinaams of indisch (witte gember poeder) hebben jullie dat?
    b.v.d. mevr.a.looijkens

  2. In het recept van de sayur asem van Rob Dias, komt geen melinjo voor, noch noot noch blad.
    In deze youtube link worden zo wel blad als noot gebruikt:

  3. Misschien omdat het recept van Rob een Indisch recept is ipv Indonesisch. Verse melindjo nootjes en blad was natuurlijk heel lang niet aan te komen in Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *