Kentjoer (kencur)

kencurHoe heet het?
Kentjoer, kencur, zandgember, Kaempferia galanga, sand ginger, cutcherry, resurrection lily, san nai / shan nai / 山奈, sha jiang / 沙姜. Foutief: lesser galangal, kleine galanga.

Wat is het?
Kentjoer is de wortelstok (Ø 1-2 cm) van de Kaempferia galanga, lid van de gemberfamilie. Het lijkt ook een beetje op gemberwortel, maar is veel kleiner, de buitenkant bruiner en de binnenkant witter. Verse kentjoer wordt eigenlijk alleen in de keukens van Indonesië en Maleisië gebruikt. In de Sichuan keuken kent men het in gedroogde vorm. Maar de rest van de wereld kent het hooguit als medicijn.

Hoe te gebruiken?
In boemboes. De verse wortel kun je in dunne schijfjes mee laten sudderen in stoofgerechten en soepen. Raspen kan ook, dan onttrek je er nog meer smaak aan. De smaak wordt niet door iedereen gewaardeerd, dus pas op met doseren. Een of twee schijfjes is al snel voldoende. Verse wortel koel bewaren, invriezen kan ook.

Tips, weetjes & recepten

  • In veel landen waar ze deze wortel eigenlijk niet kennen (hij schijnt buiten Azië ook echt alleen maar in Nederland vers te koop te zijn) noemt men ze abusievelijk “Lesser Galangal” of “Kleine Galangal”, maar dat is een heel andere plant, namelijk de Alpina Officinarum. Gelukkig noemen we ‘m in Nederland gewoon altijd kentjoer of kencur. Maar pas op bij slecht vertaalde kookboeken! Als ze daarin spreken van kleine galangal kun je er vergif op innemen dat ze kentjoer bedoelen, want kleine galangal wordt niet in de keuken gebruikt. Alleen in de Chinese geneeskunst.
  • Recept: Tante Lenny’s Gulai Kambing (Geit of lam in kruidige saus)
  • Klik hier voor een overzicht : familieleden v/d gember op een rijtje

Wat is er zoal te koop?


kencur width=
merk: eigen import
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Kentjoer
ingrediënten: kentjoer
prijsindicatie: € 1,25 (100g)

Reacties

Kentjoer (kencur) — 31 reacties

  1. Deze wortels, die vaak gebruikt worden in Javaanse gerechten, wordt dan ook vaak javaanse gember genoemd, Wordt in Suriname door de javanen geplant en gedroogd op de markt gebracht.

  2. Heb geen kentjoer bij de hand en het staat in me recept voor tjap tjoy. Kan ik hem vervangen door verse gember of gedroogde galanga? Of kan ik het er dan beter uitlaten? Het gaat maar om een tl.

  3. Je kunt het weglaten. Maar wat extra gember is natuurlijk altijd lekker. ;-)
    Wel gek hoor, een recept voor Tjap Tjoy met kentjoer….

  4. Uiteindelijk inderdaad eruit gelaten en het smaakte heerlijk. Ja of dat gek is weet jij beter dan ik. Vaak zat gegeten maar nu voor t eerst gemaakt. Was n recept van surinamcooking geloof ik.

  5. Grappig, een Indonesisch ingrediënt in Chinees-Indisch-restaurant gerecht volgens Surinaams recept. :-)

  6. Als er één specerij is met een écht “Indische” geur. dan is het wel kentjoer. Ik gebruik het met mate in de Sambal goreng boontjes. Een of twee schijfjes per portie is meer dan genoeg. Sg boontjes is spercieboontjes op z’n Indisch bereid. Daarvoor zijn meerdere recepten te vinden in een goed kookboek. Dat het ook in Suriname bekend is wist ik niet, maar nu dus wel.

  7. Does anyone know where I could purchase Kentjur, the powder kind, I live in USA, Florida?

  8. Kencur in USA:
    If you are not growing it yourself, it’s a very hard to find product:
    Check local Oriental Food Markets:
    Sha jiang (Chinese name) or, Sand Ginger
    Check Vietnamese markets in the frozen section.
    If not frozen, then available in dried slices or powder.
    Lucullus Kentjur powder by mail order:
    http://hollandsbest.com/indonesian/spices_misc.php
    Good luck – let me know if you did find it.
    Jeff Keasberry

  9. kentjoer zit ook in pindasaus dan heet het LOTEK , er zijn drie soorten pindasausen. de lotek, voor gado gado en de pindasaus die iedereen kent.
    Maar zoals word gezegd met mate is heel erg sterk van smaak en geur.

  10. Er zijn meerdere gerechten met pindasaus, dat in het Indonesisch sambal kacang heet. Lotek, Gado-gado, Karedok en Pecil. Behalve dat je de sausen allemaal zelf kan maken, zij het met zelfgebakken pinda’s, of smokkelt met pindakaas, kun je veel ‘sambals’ ook kopen in de toko. Veelal in droge vorm, zodat je er alleen water bij hoeft te doen. Voor ieder gerecht is de samenstelling van de sambal weer anders en van de groentes trouwens ook. Al hoewel het hier ten lande gebruikelijk is om op ieder stokje vlees pindasaus te doen, is dat in het land van herkomst alleen gebruikelijk bij saté van kip.

  11. Ik heb gedroogde censuur wortel gekocht. Kan ik dat gewoon direct mee laten sudderen, als met verse?

  12. Ja, dat kan. Ik zou het dan ook niet fijnsnijden, maar gewoon in grote stukken houden. Dan kun je het er weer uitvissen voor je gaat eten. Vroeger gingen al dat soort wortelstokken gedroogd in de stoofpotjes, laos kentjoer, zelfs gember. Dat was allemaal niet of amper te krijgen in Nederland. Altijd nog lekkerder dan poeder, denk ik.
    Zelfs het citroengras kende ik vroeger alleen gedroogd.

  13. Heel goed maarten v.thiel.(2015).!
    Medicinaal? Als kind in Ind. ‘snoepte’ ik ervan, gedoopt in wat zout, maar dan vooral wanneer ik last van mijn bronchiën had. Het verwarmt en maakt de hoest los. Wat ik me herinner is het ook darmvriendelijk!
    Goed afborstelen of heel dun schilletje eraf.
    Gekneusd als smeersel (als omwindsel) gebruiken bij spierpijn, rugpijn etc.
    Ruth.

  14. In combinatie met gestampte rijst wordt Kaempferia galanga gebruikt voor kompressen bij verstuikingen en kneuzingen. Bij sommige vormen van gewrichtsproblemen wordt het ook inwendig gebruikt. Kencur wordt in soepen, groentegerechten en dranken gebruikt. Ook toegevoegd aan bittere medicijnen om de smaak te neutraliseren en als stimulerend middel gebruikt in heel Z.O.-Azië. In Thailand worden de jonge bladeren gekookt als groente of aan curries toegevoegd; de fijngestampte wortel wordt vermengd met wisky en zo aangebracht om hoofdpijn te genezen; in Indonesië wordt dit kruid gegeven bij voedselvergiftiging, tetanus, mondontsteking, abcessen, hoest en verkoudheid.

  15. Ben d’r gek op. Als poeder ruikt ook het heerlijk. Vers, voor mij, onmisbaar in pecel (zoals ook verse daun jeruk purut). In de Balinese Basa Gede (gele saus) gaat heel veel kencur. En alles heel fijn gemalen. Deze saus bevat alle 4 de basiswortels: laos, jahe, kunyit en kencur. Kencur ongeveer de helft van de hoeveelheid laos. Super als basis voor veel andere gerechten, zoals saté lilith, pepes ikan, nasi kuning en salades.

  16. “Mag ik kentjoer ook vervangen door djahe en peper?”

    Natuurlijk ‘mag’ dat. Echter, kentjoer kent een specifieke geur en smaak die je, als geheet mij vraagt, niet zou moeten vervangen.

  17. Kun Je met de bladeren aan de wortelstok ook iets of is dit alleen voor de CO2

  18. Ja, het blad schijnt traditioneel fijngesneden door de nasi ulam te gaan. En de jonge blaadjes kun je als groeten eten, bijvoorbeeld in een petjel.

    Heb je een kentjoerplant, Maurice? Want heb die in Nederland nog nooit gezien. Heel soms daun kunyit, maar nooit daun kencur.

  19. Mocht iemand de kentjoer,/zandgember nog zoeken, net gekocht bij de kruidenbaron, gedroogde blokjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *