Kenari noten (Javaanse amandel)

Kenari Noot
Hoe heet het?
Kenari noot, kanari noot, Javaanse amandel, Molukse amandel, nangai of ngali noot. Java nut, Java almond, Pacific almond, canarium nut. Katjang kenari, kacang kenari (Indonesië). Vergelijkbare noten: pili nut (Fillipijnen) en galip nut (Papoea-Nieuw-Guinea)

Wat is het?
De kenari noot, oa bekend uit de Molukse keuken, is de pit van de steenvrucht van de Canarium Vulgare boom. Zoals een perzikpit dus! Maar ook zoals een amandelpit, vandaar de naam Molukse of Javaanse amandel, alleen is de textuur zachter en de smaak romiger en zoeter dan amandel.

Hoe te gebruiken?
Als je kenari-noten kunt vinden in Nederland zijn ze meestal al gedopt, maar hebben ze nog wel hun bruine vliesje. Als je ze 2-6 minuten in warm/heet water legt kun je ze daarna redelijk makkelijk pellen. Je kunt kenari noten rauw eten, maar even lichtbruin roosteren in de oven geeft extra smaak. (bijv 10 minuten op 160℃). Even bakken in wat olie kan ook. Je kunt ze gewoon zo opsmikkelen (in Australië worden ze bijv ook in allerlei smaken als “borrelnootjes” verkocht) of verwerken in een gerecht. Grof of fijn gehakt als topping of gemalen in een saus of sambal, in hartige en zoete gerechten. Dit in tegenstelling tot Kemiri noten, die alleen in hartige gerechten worden gebruikt. Kenari-noten zijn koel en droog nog wel een tijd te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Het geslacht Canarium omvat vele bomen die groeien over de halve wereld. Ondoenlijk om hun nootjes écht op een rijtje te krijgen, ze lijken allemaal erg op elkaar.
  • Van kenari-noten wordt tegenwoordig ook vegan melk en zelfs vegan roomijs gemaakt, het is duurzamer dan die gemaakt van amandel. Lees meer daarover: The little-known nut that may save at-risk rainforests
  • Als je geen kenari noten kunt vinden, zou ik ze in zoete gerechten het liefst vervangen door macademia noten, maar amandelen of hazelnoten kan ook. In hartige gerechten valt de smaak volgens mij iets minder op en is de structuur belangrijker, dan zou ik zelfs pinda’s overwegen.
    Verschil Amandel en Kenari

Wat is er zoal te koop?


klik om het etiket te lezen

merk: geïmporteerd door Pacific Spizes
land van herkomst: Indonesië (Ambon)
etiket: Kenari
ingrediënten: 100% kenari (Ambon)
prijsindicatie: € 6,95 (150g)
NB Kenari noten zijn heel moeilijk te vinden in Nederland. Zelfs grote Aziatische supermarkten verkopen ze (nog) niet. Soms vind je ze bij de kleinere, gespecialiseerde Indonesische toko’s. Ik vond ze online bij: Pacific Spizes, die werken samen met een kleine coöperatie van boeren op Ambon


EXTRA FOTO’S
Kenari Noot (Java amandel)
Kenari nootjes, met en zonder velletje

Geroosterde Javaanse amandelen
Lichtgeroosterde kenari noten
Ongeveer 10 minuten op 160℃

Kip in Groene sambalsaus
Kip in Groene sambalsaus
uit: de Bijbel van de Indonesische Keuken van Maureen Tan.

Maak/maal een fijne boemboe van:
1 tl palmsuiker
2 el kenarinoten
4 teentjes knoflook
3 sjalotjes
6 groene lomboks
6 groene rawitjes
2 cm verse gember
1 stengel citroengras
1 tl zout

Bak eerst de stukken kip (die je nog even had “gemarineerd” met zout en limoensap) rondom bruin. Haal de kip uit de pan, bak de boemboe tot lekker geurig en de olie eruit komt lopen. Leg de kip terug in de pan, voeg 2 eetlepels asemwater en voldoende water toe en stoof de kip in een uurtje of zo gaar. Serveren met extra groene chilipeper of iets anders groens.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Sambal Kenari
Sambal Kenari
uit : Sambal van Titi Waber
Maal tot een fijne boemboe:
10 rode lombok
7 rode rawit
3 sjalotjes
1/2 tl Trassi

En bak dat in 5 el olie op laag vuur in zo’n 10 minuten tot geurig en droog.
Voeg dan

50 gr geroosterde en fijngemalen kenarinoten
1/2 tl suiker
sap van halve limoen (of naar smaak)
zout naar smaak

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~


Reacties

Kenari noten (Javaanse amandel) — 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *