Kousenband

Kousenband
Hoe heet het?
Kousenband, kouseband, aspergeboon, string bean, snake bean, yardlong bean, long-podded cowpea, Chinese long bean, Vigna unguiculata (L), borboti (India), thua fak yao / ถั่วฝักยาว (Thailand), dau gok / jiang dou / 豇豆 (China), kacang panjang (Indonesië).

Wat is het?
Kousenband is een lange sperzieboonachtige peul van de tropische klimplant Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis. In de winkels kom je soms twee soorten tegen: Surinaamse (links op de foto) en Thaise (rechts op de foto). Surinaamse kouseband is dunner, grilliger van vorm, iets donkerder van kleur, duurder en lekkerder dan de Thaise.

Hoe te gebruiken?
Snijd de uiteinden eraf (bosje in de hand houden en met een schaar de puntjes eraf knippen kan ook), wassen en naar wens in stukken van 3-6 cm snijden. Ze hoeven minder lang te koken dan sperziebonen (5-10 minuten is vaak al genoeg) en zijn daarom ook zeer geschikt om te roerbakken. Goed te vervangen door sperziebonen, maar let dan dus op de bereidingstijd. In de koelkast een paar dagen te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

 • Recept: gewoon 5 minuten roerbakken in wat olie op hoog vuur. Niet bang zijn als je zwarte blaartjes ziet. Op het laatst wat smaakmakers als knoflook, gember, spekjes/gehakt, chilipepers toevoegen. Beter de boontjes dan even uit de wok te halen, maar noodzakelijk is dat niet.
 • Lekker met Mapo Tofu of in een stevige Thaise (rode) Curry.
 • Tegenwoordig is er ook kousenband uit Spanje op de markt, die is nog weer dikker dan de Thaise kousenband. En sinds kort ook paarse Thaise kousenband! Die smaakt hetzelfde als groene, maar ziet er prachtig uit:

Paarse Kousenband

Wat is er zoal te koop?


Surinaamse Kousenband

merk: Oriental, versafdeling
land van herkomst: Nederland?
etiket: Kouseband Surinaams
prijsindicatie: € 11,- p/kg

Thaise Kousenband

merk: Oriental
land van herkomst: Thailand?
etiket: String bean, Thais kouseband
prijsindicatie: € … p/kg

Paarse Kousenband

merk: Oriental
land van herkomst: Thailand?
etiket: Thaise kousenband 9000 (paars!)
prijsindicatie: € 10,95 p/kg

Reacties

Kousenband — 13 reacties

 1. Thaise longbean is veel lekkerde dan Surinaamse. Surinaamse is te hard en bitter

 2. Aha! Vandaar dat ze die ook verkopen dus, ik vroeg het me al af. ;-)
  Misschien maak ik de Thaise verkeerd klaar? Ik las ook ergens dat ze juist langer nodig hebben dan sperziebonen en dus surinaamse? Wat maak jij met Thaise kousenband? Misschien dat ik ze nog eens moet uitproberen.

 3. Kousenband kontjes eraf snijden (of knippen), daarna in reepjes snijden, vervolgens in een wok, in olie, op middelhoog vuur roerbakken, knoflook, ui, maggiblokje, halve eetlepel massala (kan, hoeft niet), (beet) gaar bakken. Als extra last minute toevoegen: een fijn gesneden rawit peper en een ruim handje tauge. Eet smakelijk

 4. Ja, sterker nog, je kunt het bij sommige toko’s ook ingevroren kopen. Eigenlijk net als sperzieboontjes.

 5. Ja, en die ingevroren sperzieboontjes vind ik ook niet zo geweldig.
  Verse boontjes allom, waarom ingevroren?
  Gaat toch niets boven vers.
  En mensen die zeggen dat het niets uit maak moeten zich niet aan koken wagen.

 6. Weet iemand waar ik het zaad kan kopen van de thaise kouseband (thua fak yao)?

 7. Kun je dat niet het beste online kopen? Zaadjes zijn makkelijk op te sturen. Anders weet ik het zo niet, ik kijk altijd bij http://www.vreeken.nl. Maar ik heb geen tuin of kas, dus ben echt een nitwit op dat gebied. :-)

 8. Kouseband uit de diepvries is heel erg zacht. dit geen bite meer aan. Is niet lekker. Verse kouseband is veel beter. wordt niet zo snel slap.

  Net als broccoli uit de diepvries. Dat is babyvoer zo slap en zacht is dat. verse broccoli veel beter met veel meer bite.

  Maar in Nederland vinden ze dat lekker van die kapot gekookte groentes.

 9. Maar ik snap wel dat mensen het kopen want zogenaamde groenteboeren in Nederland staan je een beetje glazig aan te staren als je om kouseband vraagt, en verse knoflook dan wijzen ze je naar een stapel ingedroogde mini knoflookjes. Sommige supermarkten hebben tegenwoordig wel diepvries kouseband. Maar vers is toch echt beter.

 10. “Maar in Nederland vinden ze dat lekker van die kapot gekookte groentes”
  Beetje generaliserend hè….
  Ik heb momenteel Surinaamse kousenband in de tuin. Zaden gekregen van vrienden die daar waren. Door het hete weer wordt ie best goed in de volle grond dit jaar. Ga ze bij de roti doen.

 11. Wat leuk, Linda! Ik kan me inderdaad voorstellen dat met deze idioot warme zomer de kousenband het goed doet in Nederland. Lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *