Asam Kandis

Asem KandisHoe heet het?
Asam kandis, asem kandis (Indonesië), Garcinia xanthochymus / Garcinia dioica (L), tamal / jharambi (India), cochin goraka / kolon (Sri-Lanka), mada luang (Thailand), bứa nhuộm (Vietnam), dà xié téng huáng / 大 叶藤黄 (China). Bijnamen: wilde mangistan, false mangosteen, sour mangosteen

Wat is het?
Asam kandis zijn zongedroogde schijfjes van het ± 8 cm kleine vruchtje van de moendoe boom. Oorspronkelijk uit India, maar groeit ook op Sumatra en elders in Zuidoost-Azië. De stukjes asam kandis zijn zo’n 2 cm lang en lijken op het eerste gezicht op gedroogde, zwarte keuteltjes, maar als je goed kijkt zijn ze ook een beetje rood. Op de foto lijken ze lichter dan in werkelijkheid. Ze smaken zuur met ook een licht bittertje.

Hoe te gebruiken?
Asam kandis (vaak 2-3 stukjes) kan kort of lang worden meegesudderd in stoofgerechten. Let op, je vist de stukjes er voor het serveren weer uit, je eet ze niet op. Kan voor de zuurte vervangen worden door wat tamarinde of dat waar tamarinde vaak mee vervangen wordt: een scheutje azijn of citroensap. De donkere kleur die asem kandis aan een gerecht geeft mis je dan wel. Luchtdicht en droog nog jaren te bewaren, maar pas op voor schimmel.

Tips, weetjes & recepten

  • In de rendang zoals ze die op West Sumatra maken wordt typisch asam kandis gebruikt. Het geeft de rendang een donkere kleur.
    Recept: Rendang Daging Minang
  • Heeft zijn bijnaam wilde mangistan niet te danken omdat het vruchtje zou lijken op een mangistan, maar omdat de boom erop lijkt en er familie van is.

Wat is er zoal te koop?


zakje Asem Kandis

merk: Merkloos, gekocht op de Tong Tong Fair
land van herkomst: Indonesië
ingrediënten: asam kandis
prijsindicatie: € 1,- (15g)

NB. Asam kandis is niet makkelijk te vinden in Nederland. Ik vond het ooit bij Toko Semarang in Den Haag, maar die wilden het me toch niet verkopen. (don’t ask)
Bovenstaande asam kandis vond ik op de Tong Tong Fair in den Haag 2014.


Reacties

Asam Kandis — 7 reacties

  1. Denk je dat dit hetzelfde is als Asam Gelugur (gedroogd Asam Keping genaamd) is? Want daar ben ik naarstig naar op zoek.

  2. “Denk je dat dit hetzelfde is als Asam Gelugur (gedroogd Asam Keping genaamd) is? Want daar ben ik naarstig naar op zoek.”

    Nee, het is niet hetzelfde.

    Asam Kandis is een kleinere variant van de Asam Gelugur.

    Rintek

  3. Ja, wat Rintek zegt. Het is niet hetzelfde. Asam gelugur wordt wel vaak als alternatief voor asem kandis genoemd.

    En bedankt, dacht ik dat mijn to-do-list kleiner was geworden, komt er keihard weer iets bij! ;)

  4. Verschillende vruchten van de mangostan achtigen worden in verschillende gebieden gedroogd en anders genoemd.

    1. Asam Kandis (Garcinia xanthochymus)
    De gedroogde moendoe vrucht wordt vooral in de rendang gebruikt, en geeft het vlees e donkere kleur. (Wat Robin a schreef)

    2. Asam Gelugur (Garcinia atroviridis)
    Gedroogde Garcinia atroviridis wordt in de Padangse en de Maleisische keuken veel gebruikt. In Maleisië ook wel asam Keping genoemd.

    3. Garcinia gummi-gutta (synonym: G. cambogia, G. quaesita).
    Veel gebruikt in de Indiaase / Sri Lankaanse keuken. (Heb ik nu meegenomen uit Sri Lanka en wil het als asam Kandis gebruiken).

    4. Kodampuli/gorakka ( Garcinia indica)
    Wordt in de Sri Lankaanse keuken vooral in viscurries gebuikt. Andere namen: Wild mangosteen, Amsol, Bhinda, Biran, katambi, Kokum/Kokkam.

    (Ik heb alle namen er even bij gezet, wellicht dat ze in Indiaase gesorteerde toko’s onder die naam wel te krijgen zijn (?)

  5. 5. Asam sunti
    Wordt veel gebruikt in de keuken van Aceh, is de gedroogde vrucht van de blimbing wuluh.

  6. 6. asam cekala
    Asam cekala of buah Honye is de naam van de bloemknop van de Kecombrang, gemberbloem.
    Is een belangrijk ingrediënt in het Nonya gerecht Laksa asem, Maar ook de Karo Batak gebruiken dit ingrediënt in hun ‘Arsik ikan mas’ Op Bali wordt het gebruikt in de sambal kecicang,
    In het zuiden van Sulawesi is deze asam bekend onder de naam asam pattikala en wordt het gebruikt in de Kapurung. ( zure vissoep).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *