Mapo Tofu

Mapo Tofu
Mapo Tofu / 麻婆豆腐 is een van de bekendste gerechten uit Sichuan. Zo bekend dat veel Chinese restaurants in Nederland het zelfs op de kaart hebben staan. Alleen smaakt het daar vrijwel nooit zoals een echte mapo tofu hoort te smaken, namelijk scherp van de chilibonensaus, tongprikkelend van de sichuanpeper met puddingzachte, verse tofu en hartig, geruld gehakt. Met recht een klassieker en populair in de hele wereld.


RECEPT voor MAPO TOFU

Ingrediënten
1 klein blok verse, extra zachte tofu of 1 pakje silken tofu
3-4 lente-uitjes
2-3 el arachide olie, rijstolie of zonnebloemolie
200g gehakt
2-3 el chilibonensaus
1 el gefermenteerde, zwarte boontjes
1 el gemalen, gedroogde chilipeper
200 ml kippenbouillon
1 tl suiker
2 tl lichte sojasaus (of Kikoman)
1 el maïzena (met beetje koud water gemixt)
1 el sichuanpeper

NB. In Sichuan gebruiken ze gerust een halve cup olie (120ml) in dit gerecht, die vervolgens prachtig rood kleurt door de chilibonenpasta. Dus voor wie graag authentiek wil zijn, be my guest!

Voorbereiding
Snijd de (uitgelekte) tofu voorzichtig in blokjes van 1,5 à 2 cm.
Snijd de lente-ui in dunne ringetjes en zet klaar.
Roer de maizena met een scheutje koud water tot een papje en zet klaar.
Spoel de zwarte boontjes (in een theezeefje) kort onder de koude kraan.
Rooster de sichuanpepers in een droge koekenpan in 1-2 minuten geurig.
Maal de sichuanpepers in een vijzel tot een grof poeder.

Bereiding
Verhit de wok, voeg dan de olie toe en als die heet is bak je het gehakt rul.
Zet ’t vuur lager, voeg chilibonenpasta toe en roerbak 30-60 seconden.
Voeg zwarte boontjes, gemalen chilipeper toe en roerbak 20-30 seconden.
Voeg de kippenbouillon, suiker en sojasaus toe en breng aan de kook.
Als je silken tofu gebruikt kun je de saus beter nu alvast binden met de maizena.
Voeg de blokjes tofu toe. Roer heel voorzichtig om de blokjes niet te breken.
Als je zijdentofu gebruikt kun je beter alleen maar zachtjes zwieren met de pan.
Laat 2 tot 5 minuten zachtjes sudderen.
Als je het maizenapapje nog niet had toegevoegd doe je dat nu.
Bestrooien met de ringetjes lente-ui en de gemalen sichuanpeper.

Naar recept van Fuchsia Dunlop uit haar boek Sichuan Cookery.


Reacties

Mapo Tofu — 74 reacties

  1. De Oriental was zo ‘slim’ om niet helemaal goed de vakken te vullen en nu heb ik dus de verkeerde saus gepakt.
    Ipv chilibonensaus heb ik nu dus guilin style chili saus van Lee Kum Kee….wat nu? Er zit wel 20% sojabonenpasta in.
    Zou ik deze kunnen gebruiken?
    Dank alvast voor je advies.

  2. Hm, de “bonen” in chili”bonen”saus zijn tuinbonen. Dat maakt deze chilisaus natuurlijk wel uniek in smaak. Maar ik denk dat als je guilin sauce gebruikt in de mapo tofu die nog steeds lekker zal zijn.

    Guilin Chilisaus

  3. In deze chilisaus zitten bird’s eye pepertjes. Aangezien ik de slokdarm van mijn kinderen heel wilde houden heb ik er 1 el. bij gedaan. Verder extra een beetje mirrin en verse gember.
    Het was zalig. Pittig maar aromatisch door de szechuanpeper.
    de kinderen willen het volgende week weer!

  4. Heel verstandig! En leuk dat het zo goed beviel. Vooral bij de kinderen! Hoe oud zijn die?

    BTW, bovenstaande is dus een redelijk authentiek recept, maar ik doe het ook wel eens anders. Gewoon met best veel gehakte gember, knoflook en ui (gewone ui, niet eens lente-ui). Zonder zwarte boontjes. En met ook maar 1 of 2 eetlepels chilibonensaus. Oh, wacht, dat recept postte ik ooit op mijn engelstalig blog, Kok Robin. Hier: mapo tofu.

  5. Mijn kinderen zijn 16 en 11. Maar mijn zoon van 11 eet bv ook dolgraag mijn favoriete curry met donkere specerijen, cashewnoten en 12!!! groene pepers.
    En als we samen rudjak maken mag daar flink wat sambal djeruk bij.
    Questie van opvoeden. : )

  6. Zo is dat. Opvoeding en gewenning. Als mensen zeggen dat ze niet tegen chilipepers kunnen zeg ik altijd: oefenen! Vaker oefenen! :-)

  7. mooi, net afgelopen dinsdag gegeten met de ouderwetse gebroken rijst, het liefst een beetje kleverig (de rijst).

    Buikje was rond en ik had geen maizena nodig om te binden.

    Remi

  8. Ik heb inmiddels minstens 50 recepten en filmpjes over het maken van Mapo Dofu doorgespit en ik kom eigenlijk in ieder recept wel of rijstwijn, sesamolie, gember en knoflook tegen en zelfs dark soy sauce.
    Ook veel recepten waar bovenstaande ingrediënten allemaal in gaan.
    Over één ding zijn alle receptgevers het eens: Mapo Dofu is verslavend! :-)
    Maar waar komen die verschillen nou vandaan?
    Dat interesseert me dan weer buitengewoon.
    Deze bv https://www.seriouseats.com/recipes/2011/07/real-deal-mapo-dofu-tofu-chinese-sichuan-recipe.html
    Of hier in dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=6uHoTJSLoL8

  9. Nou, het is een beetje als dat doorfluisterspel. Op het einde van de doorfluistercirkel herken je ook niks maar van de beginboodschap. ;-)

    Het is een lokale specialiteit uit Sichuan. Die werd populair in heel China, maar heel veel Chinezen houden helemaal niet van pittig eten en al helemaal niet van de verlammende smaak van sichuanpeper. Dus dan is het logisch dat er aanpassingen komen. Ieder maakt zijn eigen versie.

    Vervolgens waren het niet de Sichuanezen zelf die zich over de wereld verspreidden en overal Chinese restaurants opzetten, maar vluchtelingen uit bijvoorbeeld Kanton of Zhejiang die vrijwel nooit getraind waren als chef. En koken is toch een vak, sterker nog, echt Chinees koken is een kunst! :-)

    Dus ik snap het wel, dat er zoveel variaties bestaan.

  10. Weet je de oorsprong van dit gerecht?

    Het werd uitgevonden door een dame met “pockmarks” (pokputje?) in Sichuan provincie in de Qing-dynastie (19de eeuw). “Mapo” betekent “pockmark” in het Engels. De familienaam van de dame is Chen, en haar bijnaam is “Chen MaPo”, dus the naam van het gerecht is “Chen MaPo DouFu”.

  11. Ben nu aan het uitbuiken van dit fantastische recept. Heb wel een soort combinatie gemaakt van deze en die van je Engelstalige blog. Het was de 1e keer en ik vond het super!

  12. Johannes van Dam beschouwt puree als troostvoedsel, ik beschouw inmiddels mapo dofu als troostvoedsel.
    Ik moet bekennen dat ik er zelfs een keer mee heb ontbeten; ik had even wat kracht en vuur nodig voor de dag die kwam.
    Een ideaal recept, makkelijk, niet duur en de kinderen zijn er gek op; dinsdag is inmiddels gepromoveerd tot mapo dofu-dag! ;)
    Nogmaals dank voor dit fantastische recept!

  13. Echt leuk om te horen. En ben het er helemaal mee eens. Troostvoer! Ik zou ook niet zonder kunnen.

  14. Ik heb zojuist de Mapo Tofu mét de chilisaus van Lao Ganma verobberd en ik ga de saus van LKK niet eens meer proberen, zo lekker is deze saus.
    Je kan -tussen de hitte door- de tuinbonen zelfs proeven en ruiken.
    En ik maak nooit meer Mapo Tofu met Guillinsaus, wat een verschil!
    Ik heb nu trouwens het recept van Fuchsia Dunlop een keer gemaakt, ernstig lekker!

  15. En daar is ze weer……
    Bij de Oriëntal zag ik deze pot staan: Spicy bean sauce – Ma Po sauce. Heb jij die al eens geprobeerd?
    Hoewel ik het bij ‘oma’-chilisaus blijf houden ben ik benieuwd of het überhaupt iets is?

    Lee Kum Kee Spicy Bean Sauce

  16. Ik heb ‘m wel eens zien staan ja, maar ik ben niet zo van de kant-en-klare sauzen, dus ik sta niet echt te springen om zoiets uit te proberen. Zou eigenlijk wel moeten he? Voor de site. :-)

    Heb nog wel andere kant-en-klaar pakketten/dingen op de to-do-lijst, maar deze staat echt helemaal onderaan.

  17. Zojuist voor het eerst gemaakt en wauw, wat is dit heerlijk! Dank je voor het recept :D

  18. Las op mr.ooyer blogt een recept van mapo tofu.Ik ben dol op tahoe en dacht dat ga ik maken. Bij de toko hier kon ik de saus daarvoor niet krijgen. Mij werd black been garlic sauce geadviseerd,met extra sambal.Heb zelf het gevoel dat het dat niet helemaal is.Kun je daar wat over zeggen? Dank alvast.

  19. Nee, dat gaat ‘m niet worden, met black bean garlic sauce. Dan krijg je echt een heel raar resultaat. Gek dat ze geen chilibonensaus hebben, bij je toko. Is het een klein tokootje? Want anders zou ik eerder gokken op een misverstand. Dat komt veel vaker voor, dat ze niet precies begrijpen wat je bedoelt en dan dus maar zeggen “hebben we niet”. Maar met die black beansauce moet je niet aan mapo beginnen hoor. Echt niet

    Kijk, de Sichuan keuken is heel simpel, met in de basis heel vaak chilibonensaus & sichuanpepertjes. Ik persoonlijk zou het niet willen maken zonder die twee ingrediënten. Maar als je perse, perse, perse wilt, dan zou je de chilibonensaus kunnen vervangen door sambal. Of zoiets dus.

    De zwarte boontjes zijn niet cruciaal. Sterker nog, ik doe ze er vaak niet in. Kijk, hier staat een iets ander recept voor: mapo tofu. Zo doe ik het ook vaak.

  20. Jouw engelse recept is identiek aan het receptje dat ik vanmiddag kreeg in mijn zoektocht naar de chili bean sauce.Hier in Almelo heb ik het niet kunnen vinden en in Hengelo,een bekende toko hadden ze het ook niet en de alleraardigste mevrouw adviseerde mij sojabonensaus,mee chung canning.Weer met extra toevoeging van sambal. Op de pot staat taotjo.
    Help kok Robin,oke of niet?

  21. Recept is trouwens van amazingoriental.com.
    Ook in mijn oude kookboek van uitgeverij “de Lantaarn”: De Chinese keuken ,staat een recept van ma po tau fo,met als afwijkende ingredienten, gedroogde chinese paddestoelen, en hoisinsaus.

    Nog een vraag,wat eet je erbij als groenten?

  22. Hm, taotjo is gewoon gele bonensaus. Een saus van gefermenteerde sojabonen. De bonen, in chilibonensaus zijn tuinbonen. Dus tsja, ik zou nog steeds zeggen, nee, niet doen. Doe dan gewoon alleen sambal.

    Met Chinese champignons heb ik ook wel eens gezien, voornamelijk als vegetarisch alternatief voor gehakt. Hoisinsaus vind ik nergens op slaan. Maar ja, mensen doen wel vaker rare dingen. ;-)
    Kijk, je kunt overal van alles door doen en het zal vast lekker zijn, maar ik zou dan zeggen verzin dan een nieuwe naam.

    En ik eet er eigenlijk altijd sperzieboontjes bij. Dat vind ik het gewoon het lekkerst en het makkelijkst. ;-)

  23. Ikk heb het gevonden,LKK chilli bean sause. In Enschede,off all places.
    Wij eten het nu,volgens recept. Niet te heet,lekker geurig en spicy.
    Dank,dank,dank.

  24. Dat is echt goed nieuws! Blij te horen dat het toch gelukt is. En dat je het dus lekker vond. Mapo is echt een van mijn meest favoriete gerechten, dus ik kan het nooit uitstaan als iemand het niet lekker vindt.

    Ik denk dan altijd dat er vast iets fout gegaan zal zijn, want wie kan mapo tofu nu niet lekker vinden? ;-)

  25. Wat een heerlijk recept! Pittig van de chilisaus, tintelend van de sichuan peper en een afwisseling tussen gehakt en tofu. En lekker goedkoop en super snel klaar ook! *O*

    Heb je een suggestie voor een groentegerecht er bij? Mijn huisgenoten vonden dat er te weinig groente bij zat. ;-)

  26. Ik eet het eigenlijk altijd met gekookte sperziebonen, ik weet niet waarom, maar ik vind sperzieboontjes lekker bij al dit soort gerechten. Ook bij curries vaak sperziebonen.

    De sperziebonen wel aaaaaaaaaaaaltijd bestrooien met sichuanpeperzout. ;-)

    Sichuan gunpowder

    Ik zag ooit eens ergens erwtjes door de mapo. Nou hou ik absoluut niet van erwten, maar voor wie erwtjes wel lekker vindt is het misschien een idee?

  27. Ik zit net een video te bekijken van de Wall Street Journal waarin Fuchsia laat zien hoe ze Mapo Doufu maakt.
    Ze gebruikt daarin ook knoflook en gember, terwijl beide kruiden staan niet in het originele recept van haar.
    Wat is nou authentieker, met of zonder knoflook en gember?

  28. Ik denk dat dat niet meer te zeggen is na al die eeuwen. Fuchsia heeft haar recepten voor haar kookboek Sichuan Cookery verzameld bij beroemde restaurants en chefs in Chengdu, maar of die nu echt “authentiek” waren, als in “zoals het ooit begonnen is”, dat zal wel niet. En Mapo Tofu is zoooo beroemd, al eeuwen, dat kan niet anders dan dat er vele variaties bestaan.

    Maar ik zou zeggen, vraag het haar! FuchsiaDunlop.com ;-)

  29. Geweldig! Vond het echt superleuk om te maken, ook door die schezuan pepers, die ik nog niet eerder had geproefd. Dat verdoofde tintelende tong en mond gevoel is echt tof. De mensen met wie ik het at, die vonden het ook erg leuk, en lekker. Het is een smaak-sensatie pur sang. Ook door de extreme smaken.
    We hebben het met rijst en rijstevellen gegeten, omdat het kon.
    Als groente gestoomde brocolli erbij, en ik had gemarineerde kastanje champignons en shi-take er naast gedaan.
    Dit ga ik zeker binnenkort weer maken. Ook omdat ik anders bij god niet weet hoe ik van de pepers afkom.. Dank je!
    Misschien zijn de pepers ook wel lekker in de hidden peanut crouching garlic..

  30. Ik ga dit recept morgen proberen, zit het zojuist min of meer watertandend te lezen… Zo te zien is het voor 2 personen, klopt dat? Als ik het voor 4 zou willen maken, alles gewoon verdubbelen? Alvast bedankt!

  31. Ja, Joost, je zou alles kunnen verdubbelen, al zou ik zelf de chilibonensaus, gefermenteerde zwarte boontjes, chilipeper, suiker, sojasaus en sichuanpeper slechts x 1,5 doen, denk ik. Als je gehakt en tofu zou verdubbelen Maar dat zegt mijn gevoel. Dat is geen wetenschap.

  32. Dank je Robin, ik had ze ontdekt. Dat ga ik deze week proberen.
    en Joost, ik had de hoeveelheid verdubbeld, en toen was het met bijgerechtjes meer dan genoeg voor zes personen..

  33. Zo, nou, dat was echt wat ze bij Monty Python noemen: something completely different!

    Ik ben meestal niet zo goed in subtiele smaken of geuren herkennen, maar in het hele huis hangt een soort bergamotgeurtje sinds ik die sichuanpepers heb geroosterd. Lekker hoor!

    Het gerecht was heel bijzonder, in die zin dat ik echt even moest wennen aan de smaak om te kunnen zeggen of ik het lekker vond. Bijzondere gewaarwording: dat je na 35 jaar een gerecht eet waarvan je kan zeggen: zoiets heb ik nog nooit geproefd!

    Ik heb de kop-olie tip gevolgd, dat doe ik de volgende keer niet meer, valt wat zwaar op de maag.

    Ik ga dit zeker nog eens maken, deze smaakbelevenis wil ik graag nog eens hebben. Ik denk wel dat ik dan meerdere gerechtjes maak, met uiteenlopende smaken, zodat het een proeverij wordt. We hadden nu allebei een flink bord vol en dat was, mede door wat teveel olie, wat veel van het goede.

  34. Dat zijn (ondanks de olie overkill) goede berichten!

    En je moet weten, ik eet het regelmatig en elke keer smaakt het toch net weer even anders. Dat vind ik ook wel het leuke aan mapo tofu. Of zou dat aan mijn kookkunsten liggen? :-)

  35. Volgens is een goede kok één die zijn favoriete gerechten elke keer net even weer subtiel anders weet te maken. Zou wel eens aan de losse pols techniek kunnen liggen natuurlijk :)

  36. Bij de eerste versie van dit gerecht dacht ik al: zou het een idee zijn de tofu te vervangen door kleine champignons? De textuur van tofu vind ik niet zo spannend. Gerecht gemaakt en voorwaar: smullen!
    En het gemengd gehakt vervangen door kippengehakt, maar dat vond ik minder ingrijpend (maar wel erg lekker).
    Ik heb beide gerechten met een verwijzing naar jullie op mijn blog staan.

    Met dank en groet!
    Prakkie
    prakkie.wordpress.com

  37. Hm, je maakte dus een champignon gehaktsaus? :-)
    Prima als je dat lekker vindt, maar ik zou inderdaad een andere naam verzinnen dan mapo tofu. Of misschien nog eens maken, maar dan met verse tofu of silken tofu, want ik vind die voorverpakte tofu die jij gebruikte ook niet zo lekker. Zeker niet in dit gerecht. Te stevig, teveel die krijtsmaak. Een beetje als het verschil tussen houdbare melk en verse melk. Ik ben dol op melk, maar een glas houdbare melk sla ik meestal af. Net als die houdbare, stevige tofu.

  38. Wat een ontzettend leuk recept lijkt me dit! Ben nu op een vrij rigoreus dieet,maar zodra ik mijn streefgewicht heb bereikt, ga ik dit zeker eens maken!

  39. Vorige week Mapo Tofu gemaakt, combinatie gemaakt van de recepten vanaf deze site en de wordpress site. Ik moet zeggen dat ik na een hoop ingelezen te hebben er van te voren erg veel trek van kreeg, en het dan zaterdag eindelijk zo ver was om dit gerecht eens te maken. Als een ware fan van de aziatische keuken leuk me combinatie met het gerulde gehakt, de pepers en de zachte tofu me een lekker contrast in structuren en smaak, en niets was minder waar. Wat was het lekkah!

    Wah Nam Hong Den Haag Centrum heeft me geholpen aan de Sichuan Pixian Douban Co. Ltd van China Time-honored Brand, al gaf de meneer in de winkel aan het niet te hebben en probeerde me een standaard zakje mapo tofu saus aan te smeren. Mijn kokshart sloeg over en heb vriendelijk bedankt waarna mijn oog viel op de LKK variant en daarna al snel de Pixian versie. De volgende keer doe ik iets minder Sichuan pepers roosteren, je schoot er zowat van in de hik. Persoonlijk vond ik dat niet zo een probleem, maar mijn tafelgenote heeft het bord halverwege toch echt geparkeerd.

    Dus Robin bedankt voor de inspiratie met dit recept, een mooi begin van een gerecht wat hier zeker vaker gemaakt zal worden. (gisteren de gefermenteerde boontjes en bonensaus gebruikt in een ander roerbakgerecht, leuk om deze smaken meteen met wat andere ingrediënten te proberen)

  40. Altijd fijn te horen dat een ander het ook zo superlekker vindt. Bedankt voor je verhaal, Jos!

  41. Wat fijn om hier het recept te vinden voor de mapo
    tofu. Ik heb onlangs het voorrecht gehad authentiek
    Chinees te eten doordat mijn zoon een chinese
    vriendin heeft uit Sichuan , zij heeft voor ons mapo tofu,
    Baby bok choy, een koud gerecht met kip en boontjes en
    Een heerlijk gerecht met bamboe en kip dat ze net die avond
    had verzonnen omdat ze de bamboe in de aanbieding
    vond. Ik heb altijd gedacht niet bijzonder van Aziatisch eten te houden
    vanwege het reguliere eten bij ” de Chinees ” , maar t tegendeel
    blijkt waar ; ik wist niet wat ik proefde ….zo hemels.
    Heb vandaag voor t eerst zelf baby bok choy gemaakt ( en gelukt!)…
    en ga binnenkort jouw recept uitproberen voor de mapo tofu…als ik je recept lees loopt t water me al in de mond.

  42. Kan iemand mij zeggen hoe (erg) zo’n zakje kant en klare mapo tofu saus is? Normaal loop ik meestal met een boog om pakjes heen, maar veel smaakmakers in de Chinese keuken zijn nou eenmaal halffabricaten. En meestal goed, een andere benadering dan bijvoorbeeld chicken tonight…

    Kocht vandaag weer picled chilli with black soybeans
    Echt heel heet! Lekker met die boontjes. Gewoon makkelijk en niets mis mee volgens mij.

    Off the record, bij Oriental Enterprise is nu inktvis tube in de aanbieding. Van 5,50 voor 2,50. (Niet van die hele grote lijven) Meteen flink ingeslagen, vind het heerlijk spul nml… 50 cent inktvis per portie ongelooflijk goedkoop en nog lekker ook! Misschien een tip…

  43. Als het maken van mapo tofu of bijvoorbeeld kip kung pao zo ontzettend makkelijk is omdat je al “kant-en-klare” chilisaus en azijn en suiker enzo gebruikt, dan dan dan, ja, nee, dan kan ik het niet over mijn hart verkrijgen een zakje te proberen. Ook niet “voor de site”. ;-)
    Maar misschien dat een lezer je wijzer kan maken.

    Goeie tip inderdaad van de inktvis.

  44. Je hebt wel gelijk. Ik kocht in een opwelling zo’n zakje.
    Zal ik me dan maar in het belang van de andere ander opofferen? ;-) Probeer anders wel een beetje, zodat ik niet een heel gerecht verpruts. Geef wel een verslag.

    Even een beetje off topic, ik vind soms dikke mie lekker (met inkvis o.a. omdat het allebei glibberig is) ben ik nou qua Chinees eten een enorme barbaar?

  45. Dat zou ik superleuk vinden, Peter! Ik denk dat er ook echt wel een behoefte aan is, veel mensen grijpen toch het liefst naar een zakje. Dus als jij je voor ons op wilt offeren, graag!

    Ook dikke mie is mie. En volgens mij beschouwen Chinezen alle soort mie als Chinees. Die doen niet zo moeilijk hoor. Als het maar lekker is.

  46. De afgelopen 2 dagen voor het eerst mapo tofu en kip kung pao gekookt n.a.v. jouw recepten en onze vogelreis door Sichuan. Het viel erg in de smaak. Ook heb ik al vele leerzame uurtjes op jouw site doorgebracht met het informatie verzamelen over goede en smakelijke ingrediënten, omdat ik door de bomen het bos niet meer zie als in de toko ben. De verse zachte tofu smaakte aangenaam en is inderdaad niet te vergelijken met die uit de supermarkt.

  47. Vandaag zo als beloofd een test van een zakje Serva ma po tofu saus. Prijs ongeveer € 1,30 voor 150 gram. Voor vier personen volgens de verpakking.

    Mapo tofu Serva

    Eerste indruk: ruik en proef voormaelijk standaard bonensaus. Klein pepertje. Volgens mij zit er heel erg veel ve tsin in het spul
    Het is een gladde substantie zonder wat sojaboontjes. Jammer, het is een gemaksproduct en die hadden er makkelijk bij gekund.

    Smaak: Niet naar. Heb er voor de pit wel wat loei-hete chili met zwarte sojaboontjes bijgedaan. (had ik toch wat sojaboontjes)

    Pickled Chilli with black soybean

    Conclusie: Best eetbaar, beetje vlak en weinig subtiel, lijkt niet echt op het recept hierboven. De oorspronkelijke ingrediënten van een mapo tofu zijn niet duur, kunnen bewaard worden en vragen ook nauwelijks tijd . Om die reden is zo’n zakje overbodig. Al moet je wel de szechwan chili bonenpasta kunnen vinden, maar die zat volgens mij ook niet in dit zakje…

  48. En voor die € 1,30 eet je dus maar 1 keer.
    Terwijl als je even naar de toko gaat en daar chilibonensaus, zwarte boontjes en sojasaus koopt, dan ben je pak ‘m beet 5 euro kwijt, tops en daar kun je wel 20 keer mapo tofusaus van maken. En het is nog lekkerder ook.

    Bedankt voor het uitproberen en de foto’s, Peter! (ik heb ze even als foto hier geplakt ipv linkje, hoop niet dat je dat erg vindt)

  49. Voor vanavond eindelijk voldoende in huis om mapo tofu te maken, en het wordt bovenstaand recept (zonder gefermenteerde zwarte boontjes, mét gember). Ben heel erg benieuwd!!

    Superleuke site heb je trouwens, ik kwam er al regelmatig, maar ben momenteel al je posts systematisch aan het doornemen (afgewisseld met veeeeele wandelingetjes richting toko, omdat ik alles wil uitproberen)

  50. Wat een lekker recept zeg. Ik snap waarom ze het troostvoeedsel noemen.
    Ik las ergens op de site dat chinees eten over het algemeen niet lekkerder wordt als je het een dag bewaart (i.t.t. curries), maar dat geldt niet voor Mapo Tofu. Smaken waren een dag later alleen maar rijker, intenser.
    Het verdovende, tintelende effect van de sechuan pepers is alleen al heerlijk. Overigens ook heerlijk om op een stuk of 10 te knabbelen. Scherp zijn ze niet echt.

  51. Wat is dit toch een lekker gerecht! Echt iets waarbij geldt: 1+1=3.

    Bij Amazing Oriental Amsterdam lijkt de tofu trouwens een stuk steviger geworden (?) De kleine blokken is toch de zachte versie? Misschien dan maar verpakte silken tofu kopen…

    Mijn indruk is trouwens dat mapo tofu vers duidelijk lekkerder is dan een restje opwarmen. De ingrediënten zouden oppiepen toelaten zou je denken…Maar volgens mij wordt het vlakker.

    Misschien vloeken in de tempel – ik eet gerust vlees – maar vind mapo tofu eigenlijk lekkerder zonder gehakt. Dat kan ook aan het gehakt liggen. Misschien een volgende keer zelf een varkenslapje fijn hakken…

    Hoe wordt dit in China gegeten? Ook als onderdeel van meerdere schotels? Ik krijg niet die indruk.

  52. Ik heb die indruk ook ja, dat de zachte tofu minder zacht is geworden. Ik hou het tegenwoordig eigenlijk altijd bij silken tofu. Liever te zacht dan te hard. Maar vooral die gipssmaak die bij oudere/stevige tofu hoort kan me niet bekoren.

    Ik heb het nog nooit zonder vlees gemaakt en ook nooit opgepiept. Ik at het in China meer dan eens per week, als ik ging lunchen met collega’s. Het ligt er gewoon aan met hoeveel je uit eten bent, maar het kwam altijd wel op ongeveer 1 gerecht per persoon. Dus als je met zijn tweetjes bent, dan bestel je mapo tofu en misschien nog een groente gerecht. Zoiets.

  53. Hm, het gehakt gewoon weglaten? Zou ik niet doen. :-)
    Maar zit me ondertussen rot te peinzen of ik ooit zwarte boontjes in een plastic bakje heb gezien. Volgens mij nooit. Zou dat iets van appie zijn of zo?

  54. @ Robin. ik laat het gehakt ook weg. Vind het niet iets toevoegen en eerder afleiden van het samenspel de pittige ”saus” en de zachte tofu. (Ik eet wel vlees hoor) Rare mensen heb je hé ;-)

    Er zijn ook zakjes Pearl River Bridge zwarte boontjes…

  55. Plastic bakje een keer bij Dun Yong in de Stormsteeg gehaald, zo’n klein doorzichtig doosje waar ook specerijen in worden verkocht. Waarschijnlijk zijn de ‘preserved beans’ (sticker deksel) afkomstig uit een grotere bus of zak, want staat ‘Pearl River Bridge’ vermeld (sticker onderkant bakje).

  56. Yotam Ottolenghi heeft een fusion versie ervan in zijn Flavour-boek. “Fusion Caponata met zijden tofoe”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *