Mosterdolie

Mustard Oil
Hoe heet het?
Mosterdolie, mustard oil, सरसों का तेल (Hindi).

Wat is het?
Mosterdolie is simpelweg de olie die men perst uit mosterdzaad. Dat kan geel, bruin of zwart mosterdzaad zijn of een mengeling daarvan. Rauw smaakt mosterdolie net als bijvoorbeeld mierikswortel lekker pittig en scherp in je neus, maar eenmaal verhit smaakt de olie juist nootachtig zoet!

Hoe te gebruiken?
Mosterdolie wordt in India gebruikt om in te bakken en zelfs frituren (het rookpunt van mosterdolie is 250°C!), maar ook koud om gerechten op smaak te brengen. Omdat de olie zijn typische smaak verliest bij verwarmen zou ik hem alleen koud gebruiken, zoals Italianen bijvoorbeeld hun gerechten afmaken met een scheutje olijfolie. Of in dressings, chutneys, pickles, (dip)sausjes, raita etc. Combineert goed met vis en groenten. Mengen cq afzwakken met een andere olie is soms een goed idee.

Waarom mosterdolie ongezond zou zijn
Mosterdolie bestaat voor ongeveer een kwart uit erucazuur en ooit dacht men uit onderzoek te kunnen concluderen dat erucazuur slecht is voor je hart. Daarom bepaalden warenautoriteiten in het Westen dat mosterdolie alleen gebruikt mag worden voor extern gebruik, als massageolie bijvoorbeeld. Het betreffende onderzoek bleek later helemaal niet te deugen, maar het label “for external use only” is gebleven. Geen fijn label als je het voor je eten wilt gebruiken, maar het is echt gewoon veilig.

Tips, weetjes & recepten

  • Samenstelling van mosterdolie is als volgt:
    60% enkelvoudig onverzadigde vetzuren (42% erucazuur en 12% oliezuur)
    21% meervoudig onverzadigde vetzuren (6% omega 3 alfa-linoleenzuur en 15% omega 6 linolzuur)
    12% verzadigde vetten
  • Over het positieve dan wel negatieve effect van mosterdolie op je gezondheid wordt veel (onzin) geschreven op internet. De waarheid zal in het midden liggen en is bij normaal, culinair gebruik ook niet van belang. De beste reden om mosterdolie te gebruiken is omdat het lekker is, getuige ook dit artikel uit 2011: Amerikaanse chefs ontdekken mosterdolie.
  • Lees ook de posts op deze site over andere: oliën & vetten

Wat is er zoal te koop?


Mosterdolie / Mustard Oil

merk: 24 Mantra Organic
land van herkomst: India
etiket: Organic Mustard Oil. Expeller Pressed, Double Filtered
ingrediënten: organic mustard
prijsindicatie: € 12,50 (1 liter)

Mosterdolie van Tez

merk: Tez
land van herkomst: India
etiket: Tez Mustard Oil, 100% natural, kachchi ghani
ingrediënten: mustard oil
prijsindicatie: € 4,50 (1 liter)


Waar is het te koop?
De flesjes mosterdolie van KTC zijn bij veel toko’s te koop. Zoek je een toko bij jou in de buurt, begin dan hier: Toko Index. Mijn favorieten zijn die van 24Mantra en Tez, die koop ik bij een Indiase toko en zoek dan bij het afrekenen altijd nog even bevestiging van de verkoper dat je het echt heus gewoon door je eten kunt doen.


Reacties

Mosterdolie — 5 reacties

  1. Vandaag mosterdolie gekocht bij Amazing Oriental, merk KTC, het stond bij de haarproducten. Ik heb er niet naar gevraagd, maar de winkelbediende die me de weg wees, zei uit zichzelf (en wel drie keer) “niet om te eten!”. Nou weet ik het niet meer :-(.

  2. Ja, nou, ja, nee, ja, ik vind dat zelf ook eng. Maar Indiërs smeren het echt niet in hun haar hoor. Ik denk echt heus dat het veilig is. Maar ja, aansprakelijkheid en regels enzo….

  3. Vroeger woonde ik naast een toko van een man uit Kashmir. Hij vertelde dat vanwege de wetgeving hier mosterdolie niet als voedingsproduct verkocht mag worden, misschien dat de winkelbediende daarom dit zo benadrukt. Echter zou het ook niet voor nop bij de verzorgingsproducten staan. Hij vertelde me dat het als massageolie gebruikt zou worden, ook voor de hoofdhuid. Het zou de doorbloeding en daarmee ook hoofdhaargroei stimuleren. Ook zou het roos en zelfs grijze haren tegen gaan. Op wikipedia kun je zelfs lezen over het gebruik bij babymassage.

    Voor culinair gebruik zou iedereen daar (en hier) exact dezelfde mosterdolie gebruiken, een multifunctioneel goedje dus. Wel raadde hij aan om de mosterdolie eerst te verhitten voor gebruik, liefst tot rookpunt om het dan eerst weer wat af te laten koelen. Ik lees dit volgens mij standaard als ik elders naar recepten kijk.
    Ja, je verliest dat scherpe van de rauwe olie, maar je krijgt er een mildere en warme versie voor terug die toch een verschil kan maken in het uiteindelijke gerecht imho.

  4. Als mosterdolie gevaarlijk zou zijn, dan geldt dat toch ook gewoon voor mosterdzaad en daarmee voor mosterd? Ik kan mij daarom niet voorstellen dat het af en toe gebruiken ervan risico’s met zich brengt.

  5. Gepofte rijst kun je heel lekker (als je ertegen kan) op smaak brengen met chili en mosterdolie. Je kunt het inderdaad ook in je haar smeren. En voorzover ik weet klopt het verhaal dat het niet als voedingsproduct mag worden verkocht dus dat dat ‘not for consumption’ daarom zo wordt benadrukt. Heel Bengalen leeft van dit spul.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *