Bleekselderij met gehakt

Chinese Bleekselderij met gehakt
Bleekselerij met rundergehakt ‘om de rijst te laten zakken’ heet dit gerecht uit Fuchsia Dunlop’s kookboek De Echte Chinese Keuken. Waarom rijst hulp nodig zou hebben om te zakken is me niet helemaal duidelijk, bij mij zakt die prima in combinatie met allerlei gerechten, maar ik vind het niettemin een leuk gerecht. Niet mindblowing lekker, maar lekker voor een doordeweekse dag, als je niet veel zin hebt om te koken. Het is snel klaar, de gefermenteerde chilibonensaus en zwarte rijstazijn geven het een instant Chinese smaak, de bleekselderij krijgt eindelijk ook eens de hoofdrol en het gehakt maakt dat je met dit ene wokgerecht en wat rijst klaar bent. Fuchsia raadt rundergehakt aan, maar varkensgehakt, half-om-half, kip of zoals hierboven lamsgehakt kan allemaal even goed. De verhouding selderij:gehakt kun je naar eigen wens aanpassen. Natuurlijk gebruiken ze in China een iets andere variant bleekselderij (qín cài), maar bleekselderij van eigen bodem is net zo lekker. Je kunt die eerst schillen, maar als je de bleekselderij toch in kleine blokjes snijdt lijkt mij dat overbodig. En tegen alle bleekselderijhaters zou ik willen zeggen: probeer het nog een keer met dit recept!


BLEEKSELDERIJ MET (RUNDER) GEHAKT
Jia chang rou mo qin cia

400 gr bleekselderij (of als je wilt de slankere Chinese selderij)
3 el olie om in te bakken
250 gr gehakt
1 el fijngehakte gember
2 el chilibonensaus (toban jiang)
2 el lichte sojasaus (of minder als je chilibonensaus al erg zout is)
2 tl zwarte rijstazijn (Chinkiang of Shangxi)
eventueel wat maizena om te binden

Was de bleekselderijstelen en snij ze in de lengte eerst in repen van 5mm en daarna in blokjes van 5 mm. Blancheer ze 30 seconden in kokend water of stoom ze even om het rauwe eraf te halen. Laat uitlekken en zet klaar. Verhit een wok of koekenpan met dikke bodem op hoog vuur en
* doe de olie in de pan en bak de gember zo’n 30 seconden.
* voeg gehakt toe en bak rul in pak ‘m beet 5 minuten
* voeg chilibonensaus toe
* voeg de geblancheerde selderij toe en warm door
* voeg sojasaus en azijn toe
* proef en voeg eventueel meer sojasaus en azijn toe
* bind zo nodig met 1 tl maizena opgelost in 2 tl koud water.
Serveren met rijst.

Bleekselderij


Reacties

Bleekselderij met gehakt — 7 reacties

  1. Inmiddels al een paar keer gemaakt, lekker inderdaad, de knapperige/frisse bleekselderij contrasteert met de pittige, zoute en zure smaken. Dus heel geschikt voor een doordeweekse dag maar toch ook een beetje bijzonder. Ik heb het trouwens ook al een paar keer met vegetarisch gehakt gemaakt (Vegetarische Slager) en dat was ook lekker. Ik ben altijd op zoek naar recepten waar ik de bleekselderij in kwijt kan die ik over hou als ik drie stengels van zo’n struik voor de bolognese saus heb gebruikt, dus ook in dat opzicht perfect. Kortom, bedankt :-)

  2. Sinds deze recente ontdekking al vaak gegeten. Wij eten het zonder rijst om de koolhydraten een beetje te vermijden en dan heb ik ook een een goed voldaan gevoel. Met de chilibonensaus worstel ik nog een beetje, het is snel te zout. Ik heb het leuke potje met het hengseltje. Misschien moet ik een andere uitproberen.
    Super recept! Dank daarvoor!

  3. Als ik kijk naar z’n snuit is hij ook aan de selderij.
    Dus er is een relatie :-D

  4. Ollie, je kunt de chilibonensaus van LLK eens proberen. En anders een beetje water en maizenapapje toevoegen aan het gerecht. Dan krijg je niet alleen wat meer saus, maar wordt ook de smaak wat verdund. In dit geval de zoute smaak.

    (Verder gewoon niet aantrekken van die oude mannen hier. Doe ik ook niet. ;-) )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *