De Echte Chinese Keuken Thuis

De Echte Chinese Keuken Thuis, Fuchsia Dunlop
Chinese kookboeken in Nederland hebben de neiging om of aangepast te zijn aan de Nederlandse smaak en voorraadkast (sherry in plaats van Shaoxing rijstwijn voorschrijven) of om de hoofdrol te geven aan keizerlijke gerechten. En ook al zijn die laatste uiteraard zeer de moeite waard, wat altijd onderbelicht bleef is de briljante manier waarop Chinese moeders, tantetjes en oma’s dagelijks met slechts een paar simpele en goedkope ingrediënten zeer gevarieerde en smakelijke gerechten op tafel kunnen toveren. Ook in kantines op school en werk wordt overal in China eenvoudig maar heerlijk gegeten. Met de enorme variatie aan groenten (soms zou je denken dat alle groenten van de hele wereld te koop zijn op ieder marktje in China) en een paar smaakmakers is het gewoon niet mogelijk om uitgekeken te raken op de Chinese keuken. Ik kan me niet voorstellen dat er kindertjes in China aan tafel klagen “alweer spinazieeeee?”.

Fuchsia Dunlop heeft met dit boek een basis proberen te geven voor het maken van Chinese home style gerechten. Ze geeft aan dat recepten makkelijk aan te passen zijn met wat meer of minder dit of dat en de ene groenten in plaats van de andere. Het komt allemaal niet zo nauw, maar voor wie de Chinese keuken nieuw is en nog niet zo zeker is in de keuken is het een mooi begin om bekend te raken met deze simpele wijze van dingen net even wat lekkerder maken. Gewoon met wat je al in huis hebt: groenten, beetje vlees, wat knoflook, gember, lente-ui, lichte sojasaus en sesamolie. Alleen voor de rijstwijn, chilibonensaus, zwarte rijstazijn, zwarte boontjes en zoete bonensaus zul je waarschijnlijk naar een toko moeten. En als je daar dan dingen tegenkomt als choy sum of leliebollen, dan heeft Fuchsia daar ook meteen een recept voor.

In het boek staan 152 recepten, ingedeeld in 24 koude voorgerechten, 9 tofu gerechten, 10 met vlees, 11 voor kip of ei, 7 vis/seafood, 10 met bonen/erwten, 17 bladgroenten, 16 knoflook & bieslook, 9 met aubergine, paprika enzo, 3 knol- en wortel, 3 paddestoelen, 8 soep, 8 rijst, 13 noedel, 7 dumpling en nog 7 recepten voor bouillon enzo. Een goed boek voor iedereen die van Chinees eten houdt: vegetariër, carnivoor, beginner, gevorderde, jong, oud, moeilijke of makkelijke eter. Ik denk dat Fuchsia met dit boek naast haar Sichuan Cookery een nieuwe klassieker heeft geschreven dat op niemands kookboekenplank zou misstaan.

Bestellen
Enthousiast geworden? Bestel bij Bol via deze link:
   De Echte Chinese Keuken Thuis van Fuchsia Dunlop
en sponsor kostenloos en automatisch deze site.


Reacties

De Echte Chinese Keuken Thuis — 29 reacties

 1. Ik heb het boek toevallig sinds een week in huis. Wat ik mooi vind naast de recepten is dat ze in het boek niet alleen de ingredienten benoemd, maar ook uitlegt wat het toevoegt en hoe het eruit ziet. Normaal moest ik dat hier nazoeken ;). Wat ook fijn is, is het feit dat E de basistechnieken en de basismengseltjes (net als in het Citroengras en gember boek) uitlegt. Ik heb er nog niks uit kunnen maken (had dorade willen maken) omdat ik de.chili-tuinbonenpasta nog niet heb gevonden. Helaas woon ik in een uithoek met alleen surinaamse en afghaanse toko’s en heb ik het online nog niet kunnen vinden. Al met al een prachtig boek waar ik nog veel plezier van ga hebben!

 2. Dat is zeker toevallig ja, want het boek is al bijna een jaar op de markt. :-)
  Het kwam er maar niet van om erover te schrijven, maar gelukkig hoef ik het op deze site niet van de actualiteit te hebben. Een recensie van een goed Aziatisch kookboek kan altijd.

 3. Helemaal mee eens ;) je mag meer dan trots zijn op de inhoud en volledigheid van de site. Who cares About actualiteit. Kwaliteit en volledigheid zijn veel belangrijker. ‘Liep’ er toevallig op bol.com tegenaan en hij sprak me erg aan. Ben de laatste tijd aan het minderen met vlees eten en daar sluit dit boek mooi op aan.

 4. Ik heb dit geweldige boek in het Engels: “Every grain of rice’.
  Redelijk vies is de vocht opslurplende cover door het vele gebruik!
  Waar ik nou wel nieuwsgierig naar ben, is hoe de maatverdeling is vertaald.
  En dan bedoel ik de tbsp en de tsp.
  De rest is nl. ook in het Engelse boek keurig in grammen en ml.

 5. Bedankt, Robin, voor deze duidelijke recensie. Ik ben juist niet dol op de Chinese keuken :) Althans, niet op wat we hier kennen als Chinees. Toen ik aan kon schuiven (geluk!) bij een boerengezin ergens ten noordwesten van Peking, heb ik me toch lekker gegeten. Dus dat je het ‘echt / home style’ vindt, maakt mij toch nieuwsgierig. Ik zet ‘m op mijn kookboeken wishlist.

 6. Ik ben ook niet dol op de Chinese keuken zoals we die hier kennen. ;-)
  Klinkt als een wereldervaring, aanschuiven bij een boerengezin ten noordwesten van Beijing. Cool! Als je dit boek in je bezit krijgt, laat je dan nog eens weten wat je ervan vond? Denk dat andere lezers dat wel leuk vinden om te lezen. Niet alleen maar mijn mening. ;-)

 7. klopt het dat de marinade van de vegetarische gong bao chicken anders is dan van de non-vega versie? De vega marinade ziet er wat kaal uit naar mijn smaak: alleen 1/4 t zout en 1 1/2 T aardappelmeel, bij de non-vega gaat er heel wat meer in. Is dit misschien een foutje?

 8. Zeg Robin, heb je al eens tijd gehad om te kijken hoe ze het Tbsp en tsp gebeuren hebben opgelost in de Nederlandse vertaling?
  Ik ben niet ongeduldig hoor. ;)

 9. Compleet vergeten. Gaat niet eens een belletje rinkelen hier. Sorry!
  Kan ook pas zondag voor je kijken, dus ik vrees dat ik het gewoon weer ga vergeten. Zo erg is het met me. :-)

 10. Dementia praecox noemen ze dat geloof ik ook wel. ;)
  Eens kijken of ik er zondag aan denk om hier iets te schrijven.

 11. Een fijn boek en mooi uitgegeven.Veel tekst en uitleg. Beetje storend vind ik dan wel weer die prominente aanbeveling van Jamie Oliver op de voorkant. Wat heeft die nou van doen met deze keuken? Ook meende ik verschillende keren manke vertaal dingetjes te lezen. En waarom er bij elk recept weer gesproken moet worden over het te beginnen met een ingebrande wok is mij niet duidelijk. Maar ondanks deze kanttekeningen, een fantastisch boek!

 12. Nou, ik heb het gevonden. Op bladzijde 18 staat:

  Maatlepels
  Deze lepels zijn handig om ingrediënten nauwkeurig mee af te meten.

  Haha, daar heb je wat aan! *not*
  In de recepten staan theel. en eetl. maar nergens dus hoeveel dat is. Als ik moest gokken zeg ik gewoon 5ml in een theelepel en 15ml in een eetlepel. Heb ook wat recepten in het engels uit dit boek opgezocht op internet en de vertaling is 1 op1. Dus als in het engelse recept 2 tablespoons worden aangegeven, dan staat er in het Nederlands 2 eetlepel. En de teaspoon is ook 1 op 1 een theelepel.
  Heb je daar wat aan, of mis ik the point?

 13. Op 40 recepten na heb ik de rest allemaal gemaakt ( die 40 komen nog aan de beurt). Echt een superboek, we zitten regelmatig geweldig te smullen. De smaken blijven verrassen en gelukkig wordt er pp weinig vlees voorgeschreven. Dit is allemaal zoveel lekkerder dan chinees-restaurant-eten met zijn overdadige sauzen!
  Ik gebruik dessertlepels van 5 ml en eetlepels van 15 ml en dat lijkt altijd weer te kloppen.

 14. Fantastisch boek en erg duidelijk en toegankelijk. Zes dagen in huis en al vier dingen gemaakt: allemaal heerlijk.

 15. Wat een onwijs leuke site. Ik ben net een paar weken in China geweest en ik ben helemaal gevallen voor het echte Chinese eten, vooral de tofu en de aubergine gerechten. Ik kwam bij het Googlen naar recepten deze site tegen, en ik heb hem al diverse mensen aanbevolen.
  ik heb vanavond de aubergines gemaakt. Ik heb iets niet helemaal goed gedaan, niet de goede verhoudingen, iets te zoet, maar ik heb Fuchsia’s kookboek besteld. Leuk. Ik blijf proberen.
  Wat is een restaurant waar je dit echte Chinese eten krijgt? Ik woon in Leiden

 16. Dat blijft moeilijk, “echt” Chinees eten in een Nederlands restaurant. Ik heb het een klein beetje opgegeven, maar dat komt natuurlijk ook omdat ik het leuker vind het zelf te maken. ;-)

  In Den Haag zitten wel een paar goede restaurants, al zijn ze eigenlijk allemaal Kantonees georiënteerd. In Leiden weet ik niks.

  Je moet gewoon aan de slag, Ine! ;-)
  Je inkopen doen bij toko de Nieuwe Wereld in Leiden of groots inslaan bij een grote toko in Den Haag of Leidschenveen. En dan met hulp van deze site gewoon lekker als zelf maken.

 17. Ja, ik durf dat zo niet te zeggen hoor. Ik ken ze niet goed genoeg.
  Als ik iets aanbeveel moet ik wel weten wat ik zeg. ;-)

 18. Als ik even mag op mijn persoonlijke favorieten in den haag kee lun palace,full moon en golden ship heb er heerlijk gegeten.

 19. Het Sichuan kookboek heeft heel veel recepten die ook in het eerdere boek staan. Eerder een slimme marketing truc dan dat deze op zich geweldige schrijfster er veel aan toevoegt. De echte Chinese keuken (afgebeeld), volstaat. Doe je sichuan, maak alles wat pittiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *