Sichuan Cookery van Fuchsia Dunlop

Zonder overdrijven kun je zeggen dat Fuchsia Dunlop met dit boek de kookbijbel van de Sichuan Keuken heeft geschreven en met recht op nummer 9 in de Guardian’s lijst van beste kookboeken allertijden staat. In het engels, 395 bladzijden, 137 recepten, een uitgebreide introductie over de Sichuanese Keuken, basis snijtechnieken, kookmethoden, equipment, basisingrediënten, de 23 typische smaken en de 56 kooktechnieken van Sichuan uitgelegd.

Dunlop is de eerste en vooralsnog enige westerlinge die is afgestudeerd aan het beroemde Sichuan Institute of Higher Cuisine in Chengdu, de hoofdstad van de Sichuan. Daarnaast deed ze enorm veel fieldwork onder beroemde en minder beroemde chefs in Chengdu om uiteindelijk tot dit standaard werk te komen. Alle klassiekers staan erin, met inleiding en achtergrond.

De Sichuan keuken is een beetje een “boerenkeuken”. Geen ingewikkelde hoogstandjes, indrukwekkende presentatiepoespas of delicate smaken. Daarom heel geschikt voor thuiskoks. Hieronder een aantal van mijn favoriete gerechten (met recept)

Recepten gemaakt uit dit boek

Fuchsia's Gong Bao Chicken Chicken With Chiles (la zi ji) Man & Wife Veal Tongue Slices Cold and Garlicky Pork Sichuan Boiled Beef Sichuanese Rabbit Salad

Bestellen
Enthousiast geworden? Bestel via onderstaande linkjes of de banner rechtsboven en sponsor automatisch deze site.

Bij Bol Nederland, klik:
Sichuan Cookery, de Engelse editie
Land of plenty, de Amerikaanse editie

Bij Amazon UK, klik:
Sichuan Cookery, de Engelse editie
Land of Plenty, de Amerikaanse editie

NB. De Amerikaanse editie “Land of Plenty” (andere titel, zelfde boek) werkt met ounces, cups en inches. De Engelse editie “Sichuan Cookery” werkt met grammen, milliliters en centimeters. Beide in het Engels, er is nog geen Nederlandse vertaling beschikbaar.


Reacties

Sichuan Cookery van Fuchsia Dunlop — 21 reacties

 1. Morgen komt ie binnen! Eindelijk het boek besteld, wel de Engelse versie, die T en tspoons komen soms mijn neus uit, nou ja vooral de cups….
  Heb ook Sichuan and Shark fin besteld; haar verslag van haar verblijf in China en maar gelijk de 2 boeken van Ottolenghi.Met name op Plenty verheug ik me, daar ik -overigens niet bewust-steeds minder vlees eet.

 2. Maar niet via mijn linkje. Had me anders een leuke commissie opgeleverd.
  *huilie* *huilie* ;-)

  Maar goed, niet getreurd. Leuke boeken!
  Vooral Ottolenghi is lekker hip he?
  Ik heb mijzelf op kookboekendieet gezet, heb er al teveel. En gelukkig staat er ook heel veel online, maar voor Ottolenghi ga ik misschien nog een uitzondering maken.

 3. Ik heb het boek bij De Slegte besteld, daar was het maar € 22,95, vandaar niet via jouw linkje! Sorry voor het mislopen van je commissie, ik voel me bijna schuldig…..bijna dan, hè. ;)
  Bij is Ottolenghi idd ook een uitzondering, ik heb al ruim 5 meter aan kookboeken. Maar na inzage kon ik deze 2 toch niet laten liggen…..het 1e recept dat ik ga proberen is buikspek à la Ottolenghi!

 4. Ik weet even niet waar dit te plaatsen, dus dan maar hier.
  Ik heb zojuist de aflevering Exploring China van Ken Hom, aflevering Sichuan gezien, en wat een feest om naar te kijken!
  En wat heb ik weer veel geleerd.
  Prachtige beelden uit Pixian waar vaten chilibonensaus staan te rijpen (ik wil dat ook in Nederland!!!), de handenvol Sichuanpeper die overal in gaan, de bijzondere kooktechnieken (gloeiden olie over rauwe ingrediënten bovenop de maaltijd), het eten bij chef Yu Bo (apart hoofdstuk in Shark’s fin & Sichuan pepper van Dunlop), de Mapu Dofu met hersens én tofu…..prachtige serie. Kijken dus! https://www.youtube.com/watch?v=g1hjfFp7rr4

 5. Oh.
  Misschien moet je een keer een recept voor “Domme Gans” plaatsen.
  Dan ga ik dat maken, ok? ;)

 6. ik zie dat de amerikaanse versie 20 pagina’s langer is.

  weet jij of dat betekent dat er dan ook meer info in staat? of is t alleen opmaak/paginaindeling…

  bedankt!

 7. Hey,

  Hij is opnieuw uitgebracht onder een nieuwe naam en tevens in het Nederlands vertaald. Een uitgebreide uitgave die als basis Sichuan cookery had maar tevens nieuwe recepten instaan.

  Fuchsia Dunlop Sichuan.
  Ik heb zelf de Nederlandse versie.

 8. Heb je al eens gekeken? Ben benieuwd of de Nederlandse vertaling eigenlijk wel goed is

 9. Er zijn op YouTube diverse aardige filmpjes met Fuchsia Dunlop te vinden.
  Onderstaande vond ik interessant, ook vanwege de lengte. Vijf kwartier culinair kletsen.

 10. Zag dit gisteren voor het eerst, nu net meteen het boek besteld, d a n k voor de tip én de rest : s u p e r s i t e !!!!

 11. Soms denk ik wel eens, ik kan beter 1 post per acteur maken. En daar dan de boeken in beschrijven die er zijn. Zeker met Fuchsia misschien wel handig.

  Maar ja, ook dát kost tijd. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *