Gele bonensaus (taotjo)

Chinese en Thaise Gele bonensaus
Hoe heet het?
Gele bonensaus, yellow bean sauce, salted soybean paste, fermented soybean sauce, taotjo / tauco / tauchu (Indonesië), dtow jiaw / tai jiew / tow jiew / tao-jia / เต้าเจี้ยว (Thailand), huángjiàng 黄酱 / yuánchi jiàng 原豉酱 / gān huángjiàng 干黄酱 (China).

Wat is het?
In tegenstelling tot zwarte bonensaus die wordt gemaakt van zwarte sojabonen (of beter gezegd, van gefermenteerde, zwarte boontjes) wordt gelebonensaus gemaakt van gewone sojabonen (in het Chinees huáng dòu, letterlijk “gele boon” genoemd). De naam gele bonensaus slaat dus op de gebruikte sojaboon, niet op de kleur van de saus, want die is eerder bruin te noemen. Gekookte sojabonen worden gemengd met water, zout en een beetje tarwebloem om in potten in de zon te fermenteren. De smaak is lekker zoutig, maggi-achtig. Soms is de saus met stukjes of hele sojabonen, soms glad gemalen. Soms dun, soms dik, droog.

Hoe te gebruiken?
In roerbakgerechten toevoegen als smaakmaker. Maar voeg het pas op het laatst toe, het kan carameliseren en dus ook verbranden. Het overheerst (lees: verpest) een gerecht niet zo snel als zwarte bonensaus, maar kijk ook hier uit dat je niet teveel gebruikt. Beter wat water, bouillon of sojasaus toevoegen als je meer saus in je gerecht wilt. Eenmaal geopend nog heel lang houdbaar in de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Gele bonensaus
merk: Mee Chun
land van herkomst: Hong Kong
etiket: Bean Sauce, Taotjo, Sojabohnensosse, Bonensaus, 原豉酱. (pikante saus)
ingrediënten: Sojabonen (22%), tarwemeel, water, zout, smaakversterker E621 (=Ve-tsin) en conserveermiddel E210
prijsindicatie: € 1,50 (50g)

 Chinese sojabonensaus

merk: Yantai Shinho Weidamei Food Co Ltd
land van herkomst: China
etiket: Soybean Paste
ingrediënten: water, sojabonen, tarwemeel, zout, suiker, additieven, natrium glutamaat, dinatrium-5’inosine zur, kaliumsorbaat, sucralose
prijsindicatie: € 1,- (300g)

Thais Soy Bean Paste

merk: Pantai
land van herkomst: Thailand
etiket: Patai norasingh, เต้าเจี้ยว, Soy Bean Paste.
ingrediënten: sojabonen (55%), suiker, water, zout, rijstmeel, verdikkingsmiddel (gemodificeerde zetmeel: E1422), bloem, smaakversterkers (glycine: E640), dinatrium-5’-inosinaat: E631), dinatrium-5’guanylate: E627), zuurteregelaar (citroenzuur: E330), conserveermiddel (natriumbenzoaat: E2011), kleurstof (beta-caroteen: E160a), pittig, ketoembar korrels, komijn.
prijsindicatie: € … (200ml)

Healthy Boy Brand sojabonen saus

merk: Healthy Boy Brand
land van herkomst: Thailand
etiket: Soy bean Paste (formula 1)
ingrediënten: sojabonen, tarwebloem, water, zout, suiker, smaakversterker (E621, E631, E627), konserveermiddel (E211)
prijsindicatie: € … (800g)

Thaise Gele bonensaus

merk: Healthy Boy Brand. Yan Wai Yun Co. Ltd
land van herkomst: Thailand
etiket: Soybean Paste Formula 1
ingrediënten: sojabonen (62%), tarwebloem, suiker, water, smaakversterker: E621, E631, E627, zout, konserveermiddel: E211.
prijsindicatie: € … (245g)

Pot Gele bonen

merk: Yeo’s
land van herkomst: Maleisië
etiket: Salted Soy Beans, 豆酱
ingrediënten: Sojabonen (70%), water, tarwemeel, zout, suiker, smaakversterkers E631 en E627
prijsindicatie: € … (450g)PS. De klodders saus op de foto helemaal bovenaan, van links naar rechts:
1. Glazen potje Taotje van Mee Chun
2. Glazen flesje Soy Bean Paste van Pantai
3. Glazen potje Soybean Paste Formula 1 van Healthy Boy Brand
4. Grote glazen fles Soybean Paste van Healthy Boy Brand


Reacties

Gele bonensaus (taotjo) — 73 reacties

 1. Hoe lang kun je een geopend blik bewaren en wat zijn de beste bewaarcondities?

 2. Nooit iets in blik bewaren natuurlijk, maar de inhoud kun je in de ijskast nog wel een jaar of zo bewaren.

 3. Ik las ergens dat deze saus ook als “vervanger” van trassi gebruikt kan worden door vegetariers/veganisten…klopt dit? of zou je daarvoor iets anders aanraden? of dit mixen met nog iets anders?

  fantastische site trouwens! lees al geruime tijd mee….en gelukkig ook nog wat van onthouden toen ik sojasausen ed ging kopen (bijna fakes gekocht omdat die op ooghoogte stonden…ff verder speuren en de “juiste” gevonden)

 4. oh..even ter aanvulling: het is nu toevallig omdat ik zelf pindasaus wil maken, maar ik zal het vast vaker tegenkomen om er een alternatief voor te moeten zoeken.

 5. Ik denk dat je zeker wel gele bonensaus of miso zou kunnen gebruiken ter vervanging, dat het er in ieder geval niet viezer van wordt. Maar ik zou het eerder gewoon weglaten, denk ik. Misschien wat extra sojasaus erdoor.

  En er schijnt vegetarische trassie te zijn, inderdaad gebaseerd op gefermenteerde soja. Misschien is die wel te koop bij vegetarische toko’s of speciaalzaakjes? Sie San in Den Haag misschien?

  Vegetarische Toko Sie San, Den Haag

 6. dank je voor je reactie!
  ik ga het iig kopen, kan het vast ook voor andere dingen gebruiken.
  ik woon in A’dam en ga meestal naar de nieuwmarkt, den haag zal moeten wachten tot ik er eens voor een andere reden ook heen wil, maar bedankt voor de tip!

  en ik dacht dat de veggie trassie niet in nl te koop was; kan een keer een rondje bellen.

 7. Je zegt dat gele bonensaus een gerecht minder snel verpest dan zwarte bonensaus. Maar wat is zwarte bonensaus eigenlijk? Die ben ik nog niet tegengekomen in je rijtje bonensauzen. Prachtige site trouwens! Ik kan niet wachten om vanavond weer een recept van je te proberen..

 8. Ha, nou je het zegt, ja. Er is wel een post over zwarte boontjes, maar nog niet over zwarte bonensaus. Terwijl ik daar wel alle foto’s voor klaar heb.
  Heb nu bovenin de post maar vast een linkje gezet naar zwarte bonenpost, dat is beter dan niets.

 9. Robin, Ken jij toevallig een slijmerige kwal die Maarten van Thiel heet?
  Die heeft wat op je gele bonensaus aan te merken, de sukkel.
  Dat is het soort figuur die alles beter weet en zelf dikwijls fout zit.
  Hij is wel zo verstandig geweest dat je niet op zijn prietpraat kan reageren, de zombie.
  Zo, ik hoop dat hij dit een keer leest, als hij je weer een keer afkraakt.

 10. Ja, Maarten van Thiel en zijn blog Kookenz.blogspot.nl ken ik wel.
  Hij linkt wel vaker naar hier en dat is meestal gewoon positief of informatief. Ik vind hem wel grappig, zo’n vreemde eend in de foodbloggersbijt.

  Ik had zijn laatste link/opmerking ivm gelebonensaus ook gezien en zat me al te verbazen over wat hij schrijft:
  “Aziatische ingredienten zegt dat gele bonenpasta taotjo is, maar dat is onzin. Taotjo is van zwarte (gefermenteerde soja-)boontjes gemaakt. Gele dat is wat in Thailand Dtow jiaw heet, en wat hier wordt verkocht als Soy bean paste (met boontjes erin of gepureerd). Taotjo heet ook wel Bean sauce, nooit Soy bean sauce. En verder komt gele bonenpasta niet uit blik maar uit een fles. Die blikken, dat is Sweet ground bean sauce.”
  (bron: (kookenz.blogspot.nl)

  Ik vroeg me echt af waar de verwarring nu vandaan komt. Ik bedoel, taotjo, dat staat gewoon op het etiket, dat verzin ik niet en iedereen kan toch zien dat het geen zwarte bonen zijn. En opeens viel het kwartje hier: hij is in de war met het woord tausi, dat zijn inderdaad zwarte, gefermenteerde boontjes!

 11. In de war, in de war?
  neem hem maar in bescherming, hij zit iedereen te verbeteren maar ik betrap hem nog al eens op fouten.
  Ik lees zijn blog regelmatig als ik mijn tenen iets wil krommen.
  Ja, ik snap het wel, als mede blogger doe je aardig tegen elkaar.
  Maar ik vind het een betweterige kwal :-D

 12. Ja, in de war, want anders snap ik niet hoe iemand zo stellig kan beweren dat taotje perse van zwarte boontjes is gemaakt. De saus is duidelijk geel, er staat sojabohnensausse op, het komt in blik en glasvorm, dus vandaar dat ik denk dat hij het verwart met tausi… Dan snap ik het tenminste weer. ;-)

  Ik had ook eens zoiets met iemand de beweerde dat de zwarte kardemom juist voor gebak en dessert bedoeld is, dat had hij geleerd van iemand uit India. En ik wist toch echt zeker dat dat niet waar kon zijn en ik snap dan gewoon niet hoe iemand dat zo stellig kan beweren. Tot het kwartje viel: hem is natuurlijk verteld dat het gaat om de zwarte zaadjes in de groene peul. Dat is beter dan de hele (groene) peul gebruiken. Dus ik meen nog steeds zeker te weten dat je zwarte kardemom juist niet in zoete gerechten gebruikt.

 13. Ja,ja, maar voor iemand die nog al veel mensen afzeikt omdat hij het beter weet, kan ik het begrip voor “in de war” niet opbrengen.

 14. Ik ben niet zo van het afzeiken (zeker niet hier op mijn eigen site). Voor je het weet zit je in een oeverloze discussie die nergens meer over gaat. Dat laat ik graag aan jou over. ;-)

 15. Mmm, ik dacht dat die van Thiel ook een brabo was, klikt zeker :-D

 16. Je kan maar beter aan jezelf denken, want ik ga je een dezer dagen ongelofelijk voor lul zetten, voor een publiek van meer dan 1000 bezoekers per dag…

 17. Bezoekers, ja, maar lezen die dat gelul van jou?
  Joh, wees een flinke vent en geef je site de mogelijkheid tot reactie.
  Eens zien hoe die mensen reageren die je dagelijks zit af te zeiken.

 18. Zie commentaar van onze beschaafde lichtgetinte medelander :-D

 19. Afijn, uit Maarten’s laatste blogpost blijkt dat hij bij zijn standpunt blijft dat bovenstaande saus zwart is. Ook goed. Van mij mag hij hem zwart noemen. Ik noem hem geel. En de rest van de wereld met mij.

  Dat ze in Thailand hun gele bonensaus geen taotjo noemen snap ik. Hoewel, al die namen (taotjo/taoco in Indonesië en tao jiao / dtow jiaw in Thailand) hebben natuurlijk allemaal dezelfde etymologische, Chinese oorsprong. En dat de samenstelling en kleur van Thaise gele bonensaus wat afwijkt van taotjo snap ik ook. In Amerika noemen ze hun curly kale ook geen boerenkool en hun mayonaise smaakt ook anders dan de onze, maar het blijft voor mij gewoon boerenkool en mayonaise.

 20. Je gele bonensaus vindt ik bruin hoor (of gewoon bonensaus)
  Heel toevallig had ik in de toko meteen de goede te pakken dus dat komt goed.
  Beetje door de kip voor de dumplings meegebakken en ruikt echt heerlijk.
  Als ik een keer naar de Rotterdamse markthal ga dan nodig ik je echt uit hoor want anders weet ik niet waar ik moet zijn.

 21. Ja, ik ook hoor. Daarom staat in de post ook geschreven “bruine saus, gemaakt van gefermenteerde gele sojabonen”. ;-)

  Gemaakt van gele sojabonen en daarom heet ie dus gele bonensaus. Wat ie in ieder geval niet is, is zwart of gemaakt van zwarte sojabonen. Dat zou ook echt heel anders smaken. Ook lekker, zwarte bonen, maar anders.

  En de markthal is best overzichtelijk hoor. ;-)
  En de leukste Aziatische “marktkramen” heb ik al op een rijtje gezet in de post over: De Markthal/

 22. Op die link hier naar mij heeft zeggen en schrijven één persoon geklikt (van de 1587 bezoekers gisteren bij mij »klikten er 13 op de link naar hier«).
  Zo druk bevolkt is het hier dus blijkbaar niet…
  Gelukkig maar. De mensen zouden kunnen gaan denken dat de gemiddelde Nederlander meespeelt in de Josti Band…

 23. Nou, Maarten is niet gemiddeld, maar toch héul bekend met de
  Josti Band, volgens mij is ’tie de bandleider, kan niet anders.
  Wat een sukkel :-D

  O ja, Maarten is vergeten de hits te vermelden betreffende het
  ten schande maken van mijn persoon.
  Ik ben haast door de stoel gezakt van het schuddebuiken :-DD

 24. Maarten heeft last van de warmte, Robin
  Weet jij of hij al in dat verzorgingshuis zit?

 25. Ik las net dat hij al naar de ¾ miljoen bezoekers gaat.
  Mooi hoor, zo ongeveer als heel vroeger, toen gingen hele familie’s
  zondags het gekkenhuis bezoeken ter vermaak.
  Deze stumpers waren heel populair, veel hits, net als Maarten :-D

 26. Afijn, voor de volledigheid nu de Thaise gele bonensauzen aan het stukje toegevoegd en een nieuwe foto gemaakt. Verder blijf ik erbij, het is allemaal gele bonensaus. Klaar.

  Volgende week een stukje over zwarte bonensaus.

 27. En welke heeft de voorkeur?

  Ik heb onlangs de pikante taotjo van Mee Chun gekocht, en deze bevalt goed. maar misschien zijn er betere op de markt, ik ben nog vrij nieuw in het gebruik van bonensauzen, dus een beetje hulp in het wegwijs worden hierin is welkom ;-)

 28. De Chinese taotjo die jij hebt is prima. Hij lijkt erg op de Thaise dtow jiaw van Healthy Boy maar is alleen iets zoeter en dus zachter. Het is maar net waar je van houdt. ;-)

  Het rare is dat ik de indruk had dat het potje van Healthy Boy lekkerder was dan de fles, terwijl er exact dezelfde ingrediëntendeclaratie op staat. Misschien omdat het potje al wat ouder was en een tijdje in mijn kast had gestaan en de fles kwam net uit de winkel.

  Die van pantai, daar zit ook ketoembar en komijn in, die is dus meer op smaak gebracht en daarvan denk ik dan “dat doe ik zelf wel als ik dat wil”. Maar lekker was ie wel!

 29. Oh, wat leuk. Gefeliciteerd, Maarten. Ik had afgelopen week mijn 10 miljoenste pageview. Vond ik ook leuk. Maar ik wacht even met vieren, want 1 November is de site 5 jaar online. Denk dat ik dan een feestje ga bouwen.

 30. Tsja… Ik sta niet constant allerlei producenten en culischrijvers in hun reet te blazen… En trouwens: voor mijn site is natuurlijk wel enige intelligentie en culturele beschaving nodig…

 31. Ik ben nu even de kluts kwijt. Ik heb gisteren Nam Kee’s kip in zwartebonensaus gemaakt en heb hiervoor mijn standaard potje Taotjo gebruikt, ipv gefermenteerde zwarte bonen. Ik wil graag de juiste info op mijn blog geven. Volgens kattebelletje is taotjo juist geen gele bonensaus.
  https://tokowijzer.nl/2008/06/23/taotjo/

 32. Nou, nog een keertje dan. Volgens mij zit het zo:

  => Als sojabonen “droog” worden gefermenteerd, worden ze zwart en heten ze:
  zwarte boontjes of
  douchi (in China) of
  tausie (in Indonesië) of
  dau xi (in Vietnam)
  etc, etc
  Van deze gefermenteerde, zwarte boontjes kun je een groffe of gladde saus maken: zwarte bonensaus. In alle gevallen smaakt het naar zwarte bonen.


  => Als sojabonen “nat” worden gefemermenteerd krijg je een geelbruinige saus en heet het
  gele bonensaus of
  taotjo (in Indonesië) of
  dtow jiaw (in Thailand) of
  huángjiàng (in China)
  (en om het spannend de maken miso in Japan en doenjang in Korea)
  Deze saus is dus met hele sojabonen en kun je grof malen of glad malen. Het blijft in mijn ogen “gelebonensaus” en smaakt het allemaal vergelijkbaar en in ieder geval heel anders dan zwarte bonen(saus).

  Ik begrijp dat anderen er een ander idee op na houden, maar ik snap alleen niet waar dat op gebaseerd is. Dus vooralsnog hou ik gewoon vast aan mijn eigen gelijk. ;-)

 33. Hartelijk bedankt voor de heldere uitleg. Ik heb ze nu allemaal op een rijtje, ik wist wel aan wie ik het moest vragen ;-)

 34. Bedankt. Zag net Ching He Huang het ook weer “yellow beansauce” noemen, dus we verkeren ons in goed gezelschap!

 35. Op zoek naar info over gele bonen saus belande ik plots in en staartje discussie.

  Als ik het niveau van die Maarten van Tiel leest verlang ik naar de aimabele alles-bet-weter Johannes van Dam.

 36. Walgelijk manneke die van Thiel.
  Een heel eng betwetertje.
  Hij schermt zijn site niet voor niets af voor reactie’s.
  Bang voor onwelgevallige opmerkingen, laf mannetje.
  Nou, en ik betrap hem wèl nog al eens op fouten.
  Foto’s kan hij ook niet maken, lijkt dikwijls “kattenkots op bord”.
  Inderdaad, geef mij maar Johannes van Dam, was een plezieriger persoon.

 37. @ Eduardus, járen geleden, toen je nog op NRC.nl kon zonder abonnement, was er een kookrubriek. Daar kwamen veel leuke en levendige reacties op.
  Waar ik naar toe wil, er was een vent uit Rotterdam, architect meen ik, die echt idioot veel wist. Van Dam in het kwadraat misschien wel. Hij schreef ook nog leuk ook.

 38. @Peter, mij gaat het er enkel om of iemand een prettige eetschrijver is.
  Van mij mag hij het best wel eens mis hebben.
  Om nou iemand de grond in te boren om te zeggen dat het Szichuanpeper is
  en geen Sichuanpeper, mijn God wat ben je dan een oen.
  De persoon van Thiel gaat er aan voorbij dat de klank van het Chinees en de vertaling per land verschillend is zoals Peking en wat nu zonodig Beiing moet zijn.
  Wij zeggen ook geen Paris of Milano, dus sz of s maak geen reet uit.

  Gezellig zo Robin? :)))

 39. Ik ben het met je eens, je mag je best een keer vergissen. Geef het dan wel toe… . Het is maar een beetje koken en eten maken…
  Van Dam kon ook wel een eigenheimer zijn hoor ;-)

  Eduardus en ik gaan binnenkort gezellig een glaasje Shaohsing rijstwijn drinken ;-)

 40. Vandaag schreef ik op mijn blog onder andere over deze discussie hier. En in ene schoot me wat te binnen, iets wat ik over het hoofd gezien heb. Die haan Eduardus schrijft dat je op mijn blog geen opmerkingen kunt plaatsen. Dat klopt. Ik wil niet elke dag flauwekul van het soort types als hij weg moeten zuiveren.
  Maar nu iets anders. Ik lever mijn complete naam. Daar kan je op zoeken, en andere zaken vinden dan hier gepost. Maar je enkel als “Eduardus” presenteren, dat is je laf verbergen, en dan veilig vanuit je holletje kunnen schreeuwen.

 41. Ik dacht even “Hee, Maarten van Thiel. Misschien is hij er eindelijk achter dat ik toch gelijk heb met mijn gele bonensaus!”. *grin*

  Maar nee, je komt alleen even roepen dat je ook gelijk hebt dat je de comments op je site hebt uitgezet. Tegen een reageerder op mijn site. Fijn, bedankt voor deze flauwekulreactie.

 42. Nou raar manneke bij deze, mijn roepnaam is Ed, Ed de Vrijer uit Rotterdam.
  En nou ga jij natuurlijk ook minder laf doen en comments toestaan?

 43. Robin: specificeer even waarom het flauwekul is. Ik ben zeer benieuwd. Om dat ik het niet met je eens ben? Goh…!
  En Ed: Ed de Vrijer Rotterdam levert niks in Google. Dat is dus wél flauwekul.
  Wat een volk allemaal…

 44. Je lijkt te denken dat het hier een forum is en dat is het niet. Het is een website met informatie over ingrediënten uit allerlei Aziatische keukens met af en toe een recept. Ik vind het oprecht leuk als mensen reageren. Ook als ze iets aan te merken hebben. Soms heb ik het bij het verkeerde eind, dan pas ik de post aan. Soms ben ik onduidelijk, dan probeer ik het duidelijker te formuleren of voeg extra of andere foto’s toe (zoals hierboven). Soms hebben mensen aanvullende info, als die relevant is voeg ik die toe. En soms vind ik dat ze ongelijk hebben, dan vertel ik dat en pas niks aan. Dan mag je daar weer op reageren en sla ik niet aan het zuiveren.

  Ook niet als jij en Eduardus elkaar hier de tent uit vechten en verrot schelden. En ook niet als jij een half jaar na dato de boel nog weer eens lekker op probeert te stoken met een reactie die niks met deze site of gele bonensaus te maken heeft.

  Dus nogmaals, het is hier geen forum. Als je graag bekvecht, zet dan de comments op je eigen site open. En als je liever in je eentje rant tegen de culi-wereld, blijf dan lekker op je eigen site. Daar zegt er niemand iets terug, want blijkbaar kun je daar slecht tegen.

 45. “leverd het niks op in Google” nou, mot dat dan?
  Ik doe niet mee met Facebook, twitter en instagram of zo.
  Ik vind dat iets voor paupers en onnozelen.
  Dus inderdaad, je zult mij niet vinden op Google.
  Dus volgens jou kom ik dan niet uit Rotterdam, punt.
  Als je nu even wat beter zoekt zul je de familie tegenkomen sinds ad 1475
  Een èchte Rotterdamse familie.
  De enige schande is dat ze oorspronkelijk uit Amsterdam komen.
  En wat klets je nou?
  Jij reageert toch ook op die van Thiel.

 46. Hallo,
  Kan iemand mij het verschil uitleggen tussen gele bonensaus en gele bonenpasta? Het recept vermeldt gele bonensaus. Na te hebben gebeld met de plaatselijke Toko, ben ik de gele bonensaus gaan ophalen, in het absolute vertrouwen van de kennis van de Toko. Blijkbaar was dat vroeger, toen de eigenaar alles, maar dan ook echt alles wist. Thuis gekomen bleek ik een pot Soy Bean Paste te hebben. Misschien is de vraag wel vreemd, maar ik ben zo-iemand die bijvoorbeeld een rum-cola met rum en cola maakt en niet met vieux en cola……

 47. Ik denk dat het in de basis allemaal gele bonenpasta is: gefermenteerde sojabonen. Maar dat het voor gele bonensaus gewoon verdund is tot saus. En dan is er vaak ook nog wat suiker toegevoegd voor de smaak. En emulgatoren of weet ik veel om de consistentie gelijk te houden. Maar veel verschil in smaak is er niet.

 48. Oh ooh oh. Wat 1 gedoe ! Boontje komt om zijn loontje ! Ik kom vaak uit op je site als ik een ingredient google Robin. En mijn complimenten voor je site en uitleg ! Heb m tussen mijn favourieten staan.:) ik zeg ga zo door !!

 49. Hallo Robin, vandaag wilde ik iets met paksoi maken. Daarom de delicious van mei 2012 ingekeken. Chow mein met garnalen, gele bonen en paksoi. Gele bonen opgezocht op aziatische ingredienten.nl
  Daarna 15 minuten van mijn tijd verdaan met het lezen van een “battle” over gele bonenpasta en het al dan niet toestaan van reacties op een zekere website..oh oh, zucht.
  Je hebt gelijk, je beheert een fantastische website en geen forum!
  Maar achterin Delicious las ik ook nog wat over een financial controller die tevens van alles post op haar blog aziatische ingredienten.nl Ik denk nog: dat is dan zeker de partner van Robin…(was dat niet kattebelletje?) Het kwartje viel even later. Robin is een vrouw! Denk al die jaren dat Robin een manspersoon is, al dan niet met hood
  Sorry, maar leuk dat ik er nu ook een beeld bij heb.
  En dank je wel voor de ongelooflijke hoeveelheid tijd die je ongetwijfeld in deze website steekt. Het wordt zeer gewaardeerd. We boffen maar met jou.

 50. Oh, jij bladert nog geregeld in oude Delicioussen? Cool! En dan precies in die ene waar ik in sta. Nog veel cooler. :-D
  Tsja, mijn geslacht, daar loop ik niet zo mee te koop op internet. *grin* Gewoon omdat dat raar is, maar je bent niet de eerste en zeker ook niet de laatste die denkt dat ik een vent ben.

  Ik denk altijd dat mijn schrijfstijl het wel verklapt. Maar blijkbaar toch niet. Fijn te horen dat je de site zo waardeert. Dat vind ik nog wel het allercoolste.

 51. Hola, even een oud draadje opgezocht.In het Indiase kookboeken van Paulami Joshi wordt axone of akhuni genoemd, een gefermenteerde sojabonenpasta. Ik had er nog nooit van gehoord en kan er ook niet echt iets over vinden, laat staan waar het te koop is.
  Heb jij misschien enig idee? Of kan ik het vervangen met bv taotjo?
  Dank!
  Joyce

 52. Ik ken het ook niet! Maar ik vond op youtube wel filmpjes.
  Hier een filmpje hoe het traditioneel gemaakt wordt: https://youtu.be/LEGLnZcpQOU
  En hier een filmpje over hoe je het thuis zou kunnen maken: https://youtu.be/iJPLYsCgy3w
  Hier nog eentje: https://youtu.be/c3-fL6Ri0io

  Ik weet niet, ik denk dat het in smaak eerder op Japanse natto zal lijken dan op taotjo. Je zou natto kunnen kopen en dat roken in een rookoventje? Of als je dat niet hebt een paar drupjes rookaroma toevoegen? Of toch eerst eens proberen met taotjo. Ik vind het moeilijk inschatten, in hoeverre beide dan ook echt in smaak op axone/akhuni zouden lijken. Ik ga toch eens rondkijken of ik the real thing ergens kan scoren. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *