Gele bonensaus (taotjo)

Chinese en Thaise Gele bonensaus
Hoe heet het?
Gele bonensaus, yellow bean sauce, salted soybean paste, fermented soybean sauce, taotjo / tauco / tauchu (Indonesië), dtow jiaw / tai jiew / tow jiew / tao-jia / เต้าเจี้ยว (Thailand), huángjiàng 黄酱 / yuánchi jiàng 原豉酱 / gān huángjiàng 干黄酱 (China).

Wat is het?
In tegenstelling tot zwarte bonensaus die wordt gemaakt van zwarte sojabonen (of beter gezegd, van gefermenteerde, zwarte boontjes) wordt gelebonensaus gemaakt van gewone sojabonen (in het Chinees huáng dòu, letterlijk “gele boon” genoemd). De naam gele bonensaus slaat dus op de gebruikte sojaboon, niet op de kleur van de saus, want die is eerder bruin te noemen. Gekookte sojabonen worden gemengd met water, zout en een beetje tarwebloem om in potten in de zon te fermenteren. De smaak is lekker zoutig, maggi-achtig. Soms is de saus met stukjes of hele sojabonen, soms glad gemalen. Soms dun, soms dik, droog.

Hoe te gebruiken?
In roerbakgerechten toevoegen als smaakmaker. Maar voeg het pas op het laatst toe, het kan carameliseren en dus ook verbranden. Het overheerst (lees: verpest) een gerecht niet zo snel als zwarte bonensaus, maar kijk ook hier uit dat je niet teveel gebruikt. Beter wat water, bouillon of sojasaus toevoegen als je meer saus in je gerecht wilt. Eenmaal geopend nog heel lang houdbaar in de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Gele bonensaus
merk: Mee Chun
land van herkomst: Hong Kong
etiket: Bean Sauce, Taotjo, Sojabohnensosse, Bonensaus, 原豉酱. (pikante saus)
ingrediënten: Sojabonen (22%), tarwemeel, water, zout, smaakversterker E621 (=Ve-tsin) en conserveermiddel E210
prijsindicatie: € 1,50 (50g)

 Chinese sojabonensaus

merk: Yantai Shinho Weidamei Food Co Ltd
land van herkomst: China
etiket: Soybean Paste
ingrediënten: water, sojabonen, tarwemeel, zout, suiker, additieven, natrium glutamaat, dinatrium-5’inosine zur, kaliumsorbaat, sucralose
prijsindicatie: € 1,- (300g)

Thais Soy Bean Paste

merk: Pantai
land van herkomst: Thailand
etiket: Patai norasingh, เต้าเจี้ยว, Soy Bean Paste.
ingrediënten: sojabonen (55%), suiker, water, zout, rijstmeel, verdikkingsmiddel (gemodificeerde zetmeel: E1422), bloem, smaakversterkers (glycine: E640), dinatrium-5’-inosinaat: E631), dinatrium-5’guanylate: E627), zuurteregelaar (citroenzuur: E330), conserveermiddel (natriumbenzoaat: E2011), kleurstof (beta-caroteen: E160a), pittig, ketoembar korrels, komijn.
prijsindicatie: € … (200ml)

Healthy Boy Brand sojabonen saus

merk: Healthy Boy Brand
land van herkomst: Thailand
etiket: Soy bean Paste (formula 1)
ingrediënten: sojabonen, tarwebloem, water, zout, suiker, smaakversterker (E621, E631, E627), konserveermiddel (E211)
prijsindicatie: € … (800g)

Thaise Gele bonensaus

merk: Healthy Boy Brand. Yan Wai Yun Co. Ltd
land van herkomst: Thailand
etiket: Soybean Paste Formula 1
ingrediënten: sojabonen (62%), tarwebloem, suiker, water, smaakversterker: E621, E631, E627, zout, konserveermiddel: E211.
prijsindicatie: € … (245g)

Pot Gele bonen

merk: Yeo’s
land van herkomst: Maleisië
etiket: Salted Soy Beans, 豆酱
ingrediënten: Sojabonen (70%), water, tarwemeel, zout, suiker, smaakversterkers E631 en E627
prijsindicatie: € … (450g)PS. De klodders saus op de foto helemaal bovenaan, van links naar rechts:
1. Glazen potje Taotje van Mee Chun
2. Glazen flesje Soy Bean Paste van Pantai
3. Glazen potje Soybean Paste Formula 1 van Healthy Boy Brand
4. Grote glazen fles Soybean Paste van Healthy Boy Brand


Reacties

Gele bonensaus (taotjo) — 48 reacties

 1. Hoe lang kun je een geopend blik bewaren en wat zijn de beste bewaarcondities?

 2. Nooit iets in blik bewaren natuurlijk, maar de inhoud kun je in de ijskast nog wel een jaar of zo bewaren.

 3. Ik las ergens dat deze saus ook als “vervanger” van trassi gebruikt kan worden door vegetariers/veganisten…klopt dit? of zou je daarvoor iets anders aanraden? of dit mixen met nog iets anders?

  fantastische site trouwens! lees al geruime tijd mee….en gelukkig ook nog wat van onthouden toen ik sojasausen ed ging kopen (bijna fakes gekocht omdat die op ooghoogte stonden…ff verder speuren en de “juiste” gevonden)

 4. oh..even ter aanvulling: het is nu toevallig omdat ik zelf pindasaus wil maken, maar ik zal het vast vaker tegenkomen om er een alternatief voor te moeten zoeken.

 5. Ik denk dat je zeker wel gele bonensaus of miso zou kunnen gebruiken ter vervanging, dat het er in ieder geval niet viezer van wordt. Maar ik zou het eerder gewoon weglaten, denk ik. Misschien wat extra sojasaus erdoor.

  En er schijnt vegetarische trassie te zijn, inderdaad gebaseerd op gefermenteerde soja. Misschien is die wel te koop bij vegetarische toko’s of speciaalzaakjes? Sie San in Den Haag misschien?

  Vegetarische Toko Sie San, Den Haag

 6. dank je voor je reactie!
  ik ga het iig kopen, kan het vast ook voor andere dingen gebruiken.
  ik woon in A’dam en ga meestal naar de nieuwmarkt, den haag zal moeten wachten tot ik er eens voor een andere reden ook heen wil, maar bedankt voor de tip!

  en ik dacht dat de veggie trassie niet in nl te koop was; kan een keer een rondje bellen.

 7. Je zegt dat gele bonensaus een gerecht minder snel verpest dan zwarte bonensaus. Maar wat is zwarte bonensaus eigenlijk? Die ben ik nog niet tegengekomen in je rijtje bonensauzen. Prachtige site trouwens! Ik kan niet wachten om vanavond weer een recept van je te proberen..

 8. Ha, nou je het zegt, ja. Er is wel een post over zwarte boontjes, maar nog niet over zwarte bonensaus. Terwijl ik daar wel alle foto’s voor klaar heb.
  Heb nu bovenin de post maar vast een linkje gezet naar zwarte bonenpost, dat is beter dan niets.

 9. Robin, Ken jij toevallig een slijmerige kwal die Maarten van Thiel heet?
  Die heeft wat op je gele bonensaus aan te merken, de sukkel.
  Dat is het soort figuur die alles beter weet en zelf dikwijls fout zit.
  Hij is wel zo verstandig geweest dat je niet op zijn prietpraat kan reageren, de zombie.
  Zo, ik hoop dat hij dit een keer leest, als hij je weer een keer afkraakt.

 10. Ja, Maarten van Thiel en zijn blog Kookenz.blogspot.nl ken ik wel.
  Hij linkt wel vaker naar hier en dat is meestal gewoon positief of informatief. Ik vind hem wel grappig, zo’n vreemde eend in de foodbloggersbijt.

  Ik had zijn laatste link/opmerking ivm gelebonensaus ook gezien en zat me al te verbazen over wat hij schrijft:
  “Aziatische ingredienten zegt dat gele bonenpasta taotjo is, maar dat is onzin. Taotjo is van zwarte (gefermenteerde soja-)boontjes gemaakt. Gele dat is wat in Thailand Dtow jiaw heet, en wat hier wordt verkocht als Soy bean paste (met boontjes erin of gepureerd). Taotjo heet ook wel Bean sauce, nooit Soy bean sauce. En verder komt gele bonenpasta niet uit blik maar uit een fles. Die blikken, dat is Sweet ground bean sauce.”
  (bron: (kookenz.blogspot.nl)

  Ik vroeg me echt af waar de verwarring nu vandaan komt. Ik bedoel, taotjo, dat staat gewoon op het etiket, dat verzin ik niet en iedereen kan toch zien dat het geen zwarte bonen zijn. En opeens viel het kwartje hier: hij is in de war met het woord tausi, dat zijn inderdaad zwarte, gefermenteerde boontjes!

 11. In de war, in de war?
  neem hem maar in bescherming, hij zit iedereen te verbeteren maar ik betrap hem nog al eens op fouten.
  Ik lees zijn blog regelmatig als ik mijn tenen iets wil krommen.
  Ja, ik snap het wel, als mede blogger doe je aardig tegen elkaar.
  Maar ik vind het een betweterige kwal :-D

 12. Ja, in de war, want anders snap ik niet hoe iemand zo stellig kan beweren dat taotje perse van zwarte boontjes is gemaakt. De saus is duidelijk geel, er staat sojabohnensausse op, het komt in blik en glasvorm, dus vandaar dat ik denk dat hij het verwart met tausi… Dan snap ik het tenminste weer. ;-)

  Ik had ook eens zoiets met iemand de beweerde dat de zwarte kardemom juist voor gebak en dessert bedoeld is, dat had hij geleerd van iemand uit India. En ik wist toch echt zeker dat dat niet waar kon zijn en ik snap dan gewoon niet hoe iemand dat zo stellig kan beweren. Tot het kwartje viel: hem is natuurlijk verteld dat het gaat om de zwarte zaadjes in de groene peul. Dat is beter dan de hele (groene) peul gebruiken. Dus ik meen nog steeds zeker te weten dat je zwarte kardemom juist niet in zoete gerechten gebruikt.

 13. Ja,ja, maar voor iemand die nog al veel mensen afzeikt omdat hij het beter weet, kan ik het begrip voor “in de war” niet opbrengen.

 14. Ik ben niet zo van het afzeiken (zeker niet hier op mijn eigen site). Voor je het weet zit je in een oeverloze discussie die nergens meer over gaat. Dat laat ik graag aan jou over. ;-)

 15. Mmm, ik dacht dat die van Thiel ook een brabo was, klikt zeker :-D

 16. Je kan maar beter aan jezelf denken, want ik ga je een dezer dagen ongelofelijk voor lul zetten, voor een publiek van meer dan 1000 bezoekers per dag…

 17. Bezoekers, ja, maar lezen die dat gelul van jou?
  Joh, wees een flinke vent en geef je site de mogelijkheid tot reactie.
  Eens zien hoe die mensen reageren die je dagelijks zit af te zeiken.

 18. Zie commentaar van onze beschaafde lichtgetinte medelander :-D

 19. Afijn, uit Maarten’s laatste blogpost blijkt dat hij bij zijn standpunt blijft dat bovenstaande saus zwart is. Ook goed. Van mij mag hij hem zwart noemen. Ik noem hem geel. En de rest van de wereld met mij.

  Dat ze in Thailand hun gele bonensaus geen taotjo noemen snap ik. Hoewel, al die namen (taotjo/taoco in Indonesië en tao jiao / dtow jiaw in Thailand) hebben natuurlijk allemaal dezelfde etymologische, Chinese oorsprong. En dat de samenstelling en kleur van Thaise gele bonensaus wat afwijkt van taotjo snap ik ook. In Amerika noemen ze hun curly kale ook geen boerenkool en hun mayonaise smaakt ook anders dan de onze, maar het blijft voor mij gewoon boerenkool en mayonaise.

 20. Je gele bonensaus vindt ik bruin hoor (of gewoon bonensaus)
  Heel toevallig had ik in de toko meteen de goede te pakken dus dat komt goed.
  Beetje door de kip voor de dumplings meegebakken en ruikt echt heerlijk.
  Als ik een keer naar de Rotterdamse markthal ga dan nodig ik je echt uit hoor want anders weet ik niet waar ik moet zijn.

 21. Ja, ik ook hoor. Daarom staat in de post ook geschreven “bruine saus, gemaakt van gefermenteerde gele sojabonen”. ;-)

  Gemaakt van gele sojabonen en daarom heet ie dus gele bonensaus. Wat ie in ieder geval niet is, is zwart of gemaakt van zwarte sojabonen. Dat zou ook echt heel anders smaken. Ook lekker, zwarte bonen, maar anders.

  En de markthal is best overzichtelijk hoor. ;-)
  En de leukste Aziatische “marktkramen” heb ik al op een rijtje gezet in de post over: De Markthal/

 22. Op die link hier naar mij heeft zeggen en schrijven één persoon geklikt (van de 1587 bezoekers gisteren bij mij »klikten er 13 op de link naar hier«).
  Zo druk bevolkt is het hier dus blijkbaar niet…
  Gelukkig maar. De mensen zouden kunnen gaan denken dat de gemiddelde Nederlander meespeelt in de Josti Band…

 23. Nou, Maarten is niet gemiddeld, maar toch héul bekend met de
  Josti Band, volgens mij is ‘tie de bandleider, kan niet anders.
  Wat een sukkel :-D

  O ja, Maarten is vergeten de hits te vermelden betreffende het
  ten schande maken van mijn persoon.
  Ik ben haast door de stoel gezakt van het schuddebuiken :-DD

 24. Maarten heeft last van de warmte, Robin
  Weet jij of hij al in dat verzorgingshuis zit?

 25. Ik las net dat hij al naar de ¾ miljoen bezoekers gaat.
  Mooi hoor, zo ongeveer als heel vroeger, toen gingen hele familie’s
  zondags het gekkenhuis bezoeken ter vermaak.
  Deze stumpers waren heel populair, veel hits, net als Maarten :-D

 26. Afijn, voor de volledigheid nu de Thaise gele bonensauzen aan het stukje toegevoegd en een nieuwe foto gemaakt. Verder blijf ik erbij, het is allemaal gele bonensaus. Klaar.

  Volgende week een stukje over zwarte bonensaus.

 27. En welke heeft de voorkeur?

  Ik heb onlangs de pikante taotjo van Mee Chun gekocht, en deze bevalt goed. maar misschien zijn er betere op de markt, ik ben nog vrij nieuw in het gebruik van bonensauzen, dus een beetje hulp in het wegwijs worden hierin is welkom ;-)

 28. De Chinese taotjo die jij hebt is prima. Hij lijkt erg op de Thaise dtow jiaw van Healthy Boy maar is alleen iets zoeter en dus zachter. Het is maar net waar je van houdt. ;-)

  Het rare is dat ik de indruk had dat het potje van Healthy Boy lekkerder was dan de fles, terwijl er exact dezelfde ingrediëntendeclaratie op staat. Misschien omdat het potje al wat ouder was en een tijdje in mijn kast had gestaan en de fles kwam net uit de winkel.

  Die van pantai, daar zit ook ketoembar en komijn in, die is dus meer op smaak gebracht en daarvan denk ik dan “dat doe ik zelf wel als ik dat wil”. Maar lekker was ie wel!

 29. Oh, wat leuk. Gefeliciteerd, Maarten. Ik had afgelopen week mijn 10 miljoenste pageview. Vond ik ook leuk. Maar ik wacht even met vieren, want 1 November is de site 5 jaar online. Denk dat ik dan een feestje ga bouwen.

 30. Tsja… Ik sta niet constant allerlei producenten en culischrijvers in hun reet te blazen… En trouwens: voor mijn site is natuurlijk wel enige intelligentie en culturele beschaving nodig…

 31. Ik ben nu even de kluts kwijt. Ik heb gisteren Nam Kee’s kip in zwartebonensaus gemaakt en heb hiervoor mijn standaard potje Taotjo gebruikt, ipv gefermenteerde zwarte bonen. Ik wil graag de juiste info op mijn blog geven. Volgens kattebelletje is taotjo juist geen gele bonensaus.
  https://tokowijzer.nl/2008/06/23/taotjo/

 32. Nou, nog een keertje dan. Volgens mij zit het zo:

  => Als sojabonen “droog” worden gefermenteerd, worden ze zwart en heten ze:
  zwarte boontjes of
  douchi (in China) of
  tausie (in Indonesië) of
  dau xi (in Vietnam)
  etc, etc
  Van deze gefermenteerde, zwarte boontjes kun je een groffe of gladde saus maken: zwarte bonensaus. In alle gevallen smaakt het naar zwarte bonen.


  => Als sojabonen “nat” worden gefemermenteerd krijg je een geelbruinige saus en heet het
  gele bonensaus of
  taotjo (in Indonesië) of
  dtow jiaw (in Thailand) of
  huángjiàng (in China)
  (en om het spannend de maken miso in Japan en doenjang in Korea)
  Deze saus is dus met hele sojabonen en kun je grof malen of glad malen. Het blijft in mijn ogen “gelebonensaus” en smaakt het allemaal vergelijkbaar en in ieder geval heel anders dan zwarte bonen(saus).

  Ik begrijp dat anderen er een ander idee op na houden, maar ik snap alleen niet waar dat op gebaseerd is. Dus vooralsnog hou ik gewoon vast aan mijn eigen gelijk. ;-)

 33. Hartelijk bedankt voor de heldere uitleg. Ik heb ze nu allemaal op een rijtje, ik wist wel aan wie ik het moest vragen ;-)

 34. Bedankt. Zag net Ching He Huang het ook weer “yellow beansauce” noemen, dus we verkeren ons in goed gezelschap!

 35. Op zoek naar info over gele bonen saus belande ik plots in en staartje discussie.

  Als ik het niveau van die Maarten van Tiel leest verlang ik naar de aimabele alles-bet-weter Johannes van Dam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *