Zwarte bonensaus

zwarte bonensaus
Hoe heet het?
Zwarte bonensaus, black bean sauce, black bean paste, chunjang / 춘장 (Korea), dòu chǐ jiàng / 豆豉酱 (China).

Wat is het?
Zwarte bonensaus is anders dan gele bonensaus niet echt een basis ingrediënt maar meer een kant-en-klare saus, gemaakt van zwarte boontjes en eventueel enkele andere smaakmakers als knoflook, chilipeper, sojasaus en water of olie om het smeuïg te maken. Soms helemaal glad gemalen, soms met stukjes. De smaak is zout en een beetje bitter. De meeste mensen vinden het erg lekker.

Hoe te gebruiken?
Zwarte boontjes en zwarte bonensaus zijn lastig te doseren. Anders dan veel andere sauzen lijkt er een magische grens te zijn voor de hoeveelheid die je gebruikt. Gebruik je meer, dan is je gerecht verpest. Volg dus braaf de instructies op de verpakking of in het recept dat je volgt. Voeg liever wat water, sojasaus of bouillon met een beetje maizena toe als je meer saus wilt. Lekker in roerbak, stoom en suddergerechten. Combineert eigenlijk met alles, kip, bief, garnalen, tofu, paprika, etc, etc. Eenmaal geopend is zwarte bonensaus in de koelkast nog maanden te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Black Bean Garlic Sauce van LKK

merk: Lee Kum Kee
land van herkomst: China
etiket: Black Bean Garlic Sauce
ingrediënten: sojasaus ( = water, zout, sojabonen, tarwe), gefermenteerde zwarte bonen 23% ( = zwarte bonen, zout, water), knoflook 18%, water, witte suiker, zout, sojabonenolie, rijstwijn, maïzena. (Bevat sojabonen en tarwe. Kan sporen bevatten van sesame en pinda)
prijsindicatie: € 2,- (368g)

Black Bean Sauce van Lee Kum Kee

merk: Lee Kum Kee
land van herkomst: China
etiket: Black Bean Sauce
ingrediënten: sojasaus (= water, zout, sojabonen, tarwe, kleurstof E150a, glucose-fructosestroop), water, gefermenteerde zwarte bonen 22% (= zwarte sojabonen, zout, water), suiker, sojaolie, zout, kleur E150a, gemodificeerd maiszetmeel, stabilisator E415 (=sojabonentarwe)
prijsindicatie: € 1,85 (226g)

Zwarte bonen-knoflook woksaus van MeiAsia

merk: MeiAsia
land van herkomst: China
etiket: Zwarte bonen-knoflook woksaus
ingrediënten: staat er niet op? Huh?
prijsindicatie: € 1,75 (200g)

zwarte boontjes

merk: Blue Dragon (UK)
land van herkomst: verschilt
etiket: Black Bean with roasted garlic and chilli [Shanghai style stir-fry sauce]
ingrediënten: water, suiker, chinese rijstazijn, sojasaus (= water, zout, suiker, sojabonen, tarwe, azijnzuur), honing (3%), gember (2.5%), gemodificeerd maismeel, geconcentreerd citroensap (2%), citroengras (1.5%), zout, zwarte peper (0.1%), citroenzuur, kleurstof: luteïne
prijsindicatie: € …

Korean black bean paste

merk: Assi Brand (Koreaanse zwarte bonensaus)
land van herkomst: Korea
etiket: Schwarze Bohnenpaste, black bean paste, pate de haricots noir
ingrediënten: wheat flour, soy bean, caramel, water, salt.
prijsindicatie: € 1,30 (300g)

Reacties

Zwarte bonensaus — 6 reacties

  1. Beste Robin,

    Indien jij voor een Chinees gerecht kant-en-klare zwarte bonensaus gebruikt, welke zou jij dan nemen? Bijvoorbeeld voor het bovenstaande recept met eiernoodles, kip, paksoi, shiitake en zwarte bonensaus?

    Vriendelijke groet,
    Fred

  2. Omdat in het recept ook nog knoflook en gember wordt gebruikt zou ik voor dat flesje van Lee Kum Kee gaan. Of toch gewoon die pot Black Bean Garlic Sauce en dan de knoflook in het recept weglaten.

  3. Volgens mij hebben Appie of Jumbo wel zwarte bonensaus in hun assortiment. Maar misschien niet de kleinere vestigingen?

  4. Hey ik wil graag eens jajangmyon proberen. Mijn kinderen komen op youtube vaak instant black noodles tegen. Dat hebben we hier niet in België. Dan maar zelf proberen. Welke bonenpasta/saus moet ik daarvoor gebruiken.

  5. Ik zou dan zeker een Koreaans merk zwarte bonensaus gebruiken: Chunjang 춘장.
    Maangchi beveelt deze aan: https://www.maangchi.com/ingredient/black-bean-paste

    Maar ja, waar bestel je die in België. Ik heb even gezocht maar kan zo gauw niks vinden.

    Als je weet wat de smaak moet zijn kun je misschien ook een Chinese variant kopen en dan zelf tweaken?

    Ik vond ook dit “recept” om zelf chunjang te maken, maar ik vind dat toch een beetje een raar recept: https://www.maangchi.com/talk/topic/how-to-make-black-bean-paste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *