Roedjak betekent salade (of eigenlijk gemengd) en manis betekent zoet. Roedjak manis is een zoete fruitsalade, maar wel met een pepertje. Oorspronkelijk van een beetje stevig fruit dat nog niet helemaal rijp is. Het tropisch fruit in onze supermarkten is dus perfect om roedjak manis van te maken!
Voor een lekkere roedjak manis kies je 3 à 4 van de volgende vruchten:
ananas, mango, stervrucht, rozenappel, jackfruit, papaya, appel, granaatappelpitten, aalbessen of kruisbessen. Een lekkere toevoeging zijn blokjes komkommer of jicama. Maar mijn favoriete roedjak manis is heel on-Indisch met alleen verse ananas, eventueel gegrild en als dessert geserveerd.
In de saus zitten de 5 basissmaken:
* zoet (gula djawa of bruine basterdsuiker)
* scherp (lombok, rawit of sambal)
* zuur (tamarinde, citroensap, limoensap of azijn)
* zout (zout of lichte sojasaus)
* umami (trassie of petis udang)
Hieronder een aantal verschillende recepten voor saus voor roedjak manis.
Welke recept je ook kiest, het belangrijkste is om goed te proeven en de smaak aan te passen om de balans te vinden tussen zoet, zuur, zout en pittig. Verwarm de ingrediënten in een pannetje om de suiker te smelten.
Of gebruik kant-en-klare gula djawa siroop, die hoef je niet te smelten.
Robin’s saus voor roedjak manis
100g gula djawa
1 el tamarinde
1 verse, rode chilipeper (voor de kleur)
1 tl sambal (voor de smaak)
1 tl zout
1/2 tl petis udang
1/2 tl zout
1 à 2 el water
Luie Huisvrouwen Roedjak Manis Saus
5 el uit een pot Roedjak Manis van Koningsvogel (smaakt best goed!)
1 chilipepertje (voor de kleur en homemade look)
Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuijk
2 tl sambal oelek of sambal terasi
2 à 3 el geraspte Javaanse suiker
1 à 2 el zoete ketjap
1 à 2 el water
mespuntje zout
1 el keuken tamarinde
De authentiek Indische keuken van Lonny
2 rode lombok of 1 el sambal oelek
½ tl trasi bakar
1 tl asem of citroensap
mespuntje zout
ketjap manis, zoveel als nodig om tot dikke saus te maken
Indische keukengeheimen van Jeff Keasberry
1 el suiker
400g goela djawa
1 tl trassi in 2 el heet water
1 el sambal oelek
1 propje asem in 2 el heet water opgelost
zout
De Complete Indonesische keuken van Lonny,
Saus voor Rujak gobet (Java)
3 rawit
1 tl tamarindepulp
5 el geraspte gula djawa
1 tl trasi bakar
½ dl water
zout
De Complete Indonesische keuken van Lonny,
Saus voor Rujak manis (Bali)
3 rawits
1 tl trasi bakar
2 tl tamarindepulp
100g gesmolten gula bali
zout
Ik heb je gehoord! ;-)
Mijn oma maakt roedjak met appel. Als tussendoor snack. Niet als salade maar de saus apart en partjes appel om mee te dippen. Was altijd te snel op naar mijn smaak… Maar dat heb ik wel vaker…. Hahaha
Dat is ook mooi. Dat zou appie eigenlijk moeten doen, bij die kant-en-klare partjes appel een beetje roedjaksaus verkopen. Bij gebrek aan zorgzame oma’s in de wereld.
Gat in de markt zeg ik! Daar zouden heel waar moeders, met gebrek aan lieve oma’s, heel blij van worden.
ha ha sinds ik de roedjak manis van Koningsvogel heb ontdekt ben ik een luie huisvrouw. Vind het een uitkomst als ik last-minute nog wat fruit wil verwerken.
En nou ben ik nieuwsgierig of je die voor of na bovenstaande post hebt ontdekt. :-)
Er bestaat ook nog een Rujak Cingur, een gerecht uit oost-Java. Cingur is zachtgekookte neus en lippen van een koe ! Het gerecht lijkt op de salade als gado-gado, petjil etc. allerlei soorten groenten, harde mango stukjes, gebakken tahu en gebakken tempé en er over heen gesprenkeld die stukjes gekookte koe. Het smaakt veel lekkerder als dat het klinkt! De saus is pittig waarbij petis udang niet mag ontbreken en er wordt gebakken pinda door de saus gewreven ( want de saus komt tot stand door het fijn wrijven van ingredienten op de cobek).
Er zijn diverse Indonesische eetlokaaltjes die dit verkopen.
Ja, ik was het recept ook tegengekomen in Lonny’s Complete Indonesische Keuken. Zou het graag eens eten, maar ik ga er denk ik liever niet aan beginnen het zelf klaar te maken. ;-)
Nou Robin, misschien eerst es proeven. Er is een eethuisje in Amsterdam, warung Barokah die in het weekend de rujak cingur serveren. De cingur halen ze uit Indonesië, is hier niet te koop. (Ik zie me al bij de slager, heeft u een pond koeieneus en lip?).
Oh, dat zie ik mijzelf best vragen hoor. :-)
Alleen niet klaar maken. Mijn grens ligt voorlopig bij ossentong.