Nangka (Jackfruit)

Rijpe Nangka of Jack Fruit
Hoe heet het?
Nangka (in het Nederlands, Maleisisch en Filipijns), kowa/koa (rijp) of katahar (onrijp) (Suriname), jackfruit (UK), Artocarpus heterophyllus (L), mít (Vietnam), khanoon / kha-nun / kanun / ขนุน (Thailand).

Jackfruit @Madhav PaiWat is het?
Nangka of jackfruit is de enorme (tot wel 90cm lange, 40kg wegende!) vrucht van de van oorsprong Indiase boom die nu in half Azië, Afrika en Zuid-Amerika voorkomt. Groeit net als zijn stinkende broertje de doerian direct aan de stam, niet aan takken, maar heeft iets minder gevaarlijk uitziende punten. In de rijpe vrucht zitten de eetbare partjes, die smaken een beetje naar mandarijn, al noemen anderen vaker ananas, banaan en mango. Het is zoet, maar niet mierzoet en de structuur is stevig en knapperig. Al zullen beide sterk afhangen van de variëteit en rijpheid. Onrijpe jackfruit is niet zoet, het smaakt (nog) nergens naar.

Hoe gebruik je rijpe, zoete jackfruit?
De rijpe, zoete, gele partjes van jackfruit worden verwerkt in desserts, smoothies, custardpudding, milkshake, ijs, chips, etc. De zaden kun je net als kastanjes gekookt of geroosterd eten, ze zouden smaken als aardappel. Rijp jackfruit is ook in blik te koop, altijd op siroop. Spoel voor gebruik wel even goed af tegen de blikkerige smaak. Verse jackfruit partjes zijn in de koelkast nog best een aantal dagen houdbaar. Hele of schijven jackfruit waarschijnlijk nog wat langer.

Hoe gebruik je onrijpe, groene jackfruit? (nangka muda)
Young JackFruit uit blikOnrijpe, groene jackfruit eet je als een groente en nooit rauw. Bijvoorbeeld in blokjes in een curry. Zo ongeveer als je kip zou gebruiken in een curry. Je eet dan eet alles behalve de schil, dus niet alleen de partjes. Vers is het wel eens te koop bij Surinaamse toko’s (dan heet het katahar), maar makkelijker is de groene jackfruit in blik. Dat is te koop in elke toko en tegenwoordig ook in de gewone supermarkt (daar heet het Young Jackfruit).

Tips, weetjes & recepten

 • Filmpje: hoe slacht je een jackfruit.
 • Belangrijkste tip bij het zelf schoonmaken van verse nangka: smeer je mes in met olie, gebruik handschoentjes en werk op plastic, er schijnt namelijk een enorm plakkerige substantie vrij de komen die bijna alleen met aceton weer is te verwijderen. (geen last van als je kant-en-klare partjes koopt)
 • Niet verwarren met de doerian, dat is een vrucht met een zogenaamde “acquired taste”, de nangka is gewoon ongecompliceerd lekker. Ook niet verwarren met de zogenaamde “nangka belanda”, hier meer bekend als zuurzak.
 • Recept: Jackfruit curry uit Sri-Lanka (al denk ik dat je daarvoor beter onrijpe jackfruit uit blik voor kunt gebruiken dan verse, rijpe jackfruit)

Hoe maak je Pulled Jackfruit?
Open een blik Young JackFruit
Open een blik onrijp Jackfruit. Onrijpe jackfruit is altijd ingemaakt “in brine” en ziet er bleekjes uit. Ziet jouw jackfruit er prachtig geel uit, dan heb je zoete, rijpe te pakken, op siroop. Daar maak je geen pulled jackfruit van.

Onrijp Jackfruit afspoelen
Giet de jackfruit af en spoel even onder de kraan. Die brine is niet echt lekker.

Pulling the green jackfruit
Ik vind het het relaxt om vooraf de partjes al met een vork uit elkaar te trekken. Hardere stukjes kun je dan wegdoen of met een mes in sliertjes snijden. In principe kun je alles eten. Ook die zaadjes en velletjes die er in zitten.

Pulled Jackfruit bakken in een koekenpan
Er zijn meerdere wegen die naar Rome Pulled Jackfruit leiden. Maar gewoon lekker bruin bakken in een koekenpan met wat olie en zout is het makkelijkst. Je kunt het dan waar nodig nog wat fijner uit elkaar trekken. Met 10 minuutjes ben je er wel. Dan de bbq-saus erbij en nog even zachtjes lekker in laten dikken. Proeven en eventueel bijstellen.

Broodje Pulled Jackfruit
Lekker op een broodje (of als je lief die opgegeten heeft een geroosterde boterham) met een mosterdsausje en coleslaw (of wat overgebleven andijvie of sla). Losjes gebaseerd op dit recept, maar pas op, 3 eetlepels tomatenpasta op 1 blik jackfruit is behoorlijk heftig.


Wat is er zoal te koop?
Verse, zoet op siroop en onrijp op pekelwater:


verse jackfruit

merk: Oriental (versvak)
land van herkomst: Thailand
etiket: Ripe Jackfruit. Artocarpus heterophyllus
ingrediënten: nangka
prijsindicatie: € 3,- (250g)

Nangka in blik

merk: Aroy-D
land van herkomst: Thailand
etiket: Jackfruit in syrup, Jackfrucht-gezuckert
ingrediënten: water, jackfruit (40.7%), sugar, citric acid (E330)
prijsindicatie: € 1,79 (230g uitlekgewicht)

Green Jackfruit in blik

merk: SunLee
land van herkomst: Thailand
etiket: Green Jackfruit in brine / gepekelde jonge groene jackfruit
ingrediënten: jonge groene jackfruit (50%), water (49,5%), zout (0.25%), zuurteregelaar (E330)(0.20%), versteviger (E509)(0.05%), conserveermiddel (E223)
prijsindicatie: € 1,75 (280g uitlekgewicht)

Reacties

Nangka (Jackfruit) — 42 reacties

 1. In het kader van “Hoe te gebruiken” is misschien ook nog wel de moeite van het vermelden waard dat nangka het basisingrediënt is in de onvolprezen “Gudeg Yogya”, een Indonesisch gerecht waarin jonge nangka met kokosmelk en palmsuiker netzolang gekookt wordt tot er een afzichtelijke roodbruine drab ontstaat die zijn uiterlijk ten spijt werkelijk onvoorstelbaar lekker is.

  Een enkele keer kom je bij de toko trouwens wel eens verse nangka tegen. Hoe vers “vers” in deze is, zou ik overigens niet durven te zeggen want ik heb het nog nooit gekocht. Ik betwijfel namelijk of ik in staat ben zelf een gudeg te produceren die in staat is de herinnering aan die van onze Javaanse kokki van vroeger eer aan te doen.

 2. De vrucht groeit ook in Suriname en is daar bekend onder de naam: Katahar.

 3. Correctie: Jackfruit staat in Suriname niet bekend als katahar. Katahar is een groente. Jackfruit noemt men in Suriname Koa.

 4. het openen van dit fruit ziet er op youtube altijd uit als een slachtveld, terwijl het zo veel netter kan (waardoor het er ook lekkerder uit ziet).

  dit filmpje maakten wij recentelijk in Thailand bij het NETJES openen van een lokale, kleinere soort Nangka, lokaal Jumbada genoemd:

 5. Vandaag bij de oriental geweest en een pakje gehaald.
  Vind het 1 van de lekkerste exotische vruchten, morgen weer een pakje halen!

 6. Geachte heer/mevrouw,
  Waar in Rotterdam of Den Haag kan ik Nangka kopen (diepvries)?
  Ik heb het weleens bij de C1000 gekocht maar helaas gaan de meeste c1000 winkels weg.
  Nangka in blik vind ik niet lekker.

  Met vriendelijke groet,

 7. De verse variant is zelfs nog lekkerder!
  Deze is soms te krijgen Bij India gate in Den Haag

 8. Vers als boven op de foto? Of vers als in nog met schil en al? Want dat lijkt me toch niet fijn, zo’n joekel van een nangka schoonmaken.

 9. Op de rotterdamse markt (Blaak) heb ik laatst een (kleine) verse jackfruit gekocht. In Afrika groeien ze namelijk ook, en daar kende ik het van. Inderdaad een werk om schoon te maken, maar een stuk goedkoper (€5 voor een jackfruit waar zo’n 50 pitten in zaten (ter schatting van de grootte).

 10. @ Robin,
  Een beetje een late reactie maar idd vers met schil en al.
  Ik ben importeur van oa Jackfruit :)

 11. hoi martin,
  kan je mij misschien vertellen waar er nog meer verse nangka’s te verkrijgen zijn?
  alvast bedankt!

 12. yanlu,

  De verse zou je kunnen proberen bij Karsten in Amsterdam (Foodcenter)
  Soms krijg ikzelf deze honeyjackfruit uit Maleisie verpakt in 500gr en zijn gelijk eetbaar.
  Deze leveren wij ook in verschillende winkels in Amsterdam, Den Haag Rotterdam (Afoe Cencie aan de gerard douplein, Bel Impex- Foodcenter oa)

 13. Katahar en Kowa zijn volgens mij de in Suriname gebruikte woorden voor dezelfde vrucht alleen duidt het eerste woord op de onrijpe vrucht dat als groente wordt gegeten en het tweede als rijp fruit. Maar t kunnen ook woorden zijn die doorelkaar worden gebruikt.

 14. Vraag aan Martin de importeur
  Waar kan ik in de kop van noord holland jackfruit kopen? Levert u aan iemand daar?

 15. er is Nangka en nangka mudah, maar er zijn ook recepten met Kluwih ( ook een broodvruchtsoort) en sukun, Surinamers noemen een broodvruchtsoort katachaar, maar ik weet nooit welke ze bedoelen. Naar mijn idee is kluwih een soort nangka mudah, maar volgens ingewijden is het niet het zelfde, mar kunnen niet het verschil uitleggen….dus wat is het verschil tussen nangka, kluwh en sukun?

 16. @Wilfred, ik had Martin nog gemaild nav je vraag, maar jammer genoeg laat hij niks van zich horen. Hopelijk heb je zelf al ergens Jackfruit gevonden.

  @Paul. Oh jee, wat maak je het ingewikkeld. Ik zou er eens helemaal in moeten duiken, maar voorlopig zit dat er niet in. Misschien iemand die meeleest….

 17. Hello,
  mijn naam is Kimberly, ik woon in Brasil en ben exporteur.
  wij willen verse Jaca exporteren naar Nederland.
  heeft iemand mogelijk interesse? kimberlykuin@hotmail.com
  WhatsApp +55 71 9713-7929

 18. Jackfruit is niet hetzelfde als katahar. In katahar zitten enorme pitten (die je ook kunt roosteren of gewoon met het vruchtvlees kunt laten meegaren) en het vlees is niet zoet. Kijk maar eens naar de keuken van onder andere Guyana. Het is echt een andere vrucht, eigenlijk meer groente. Zoek onder de naam ‘chataigne’ of ‘chatine’ en je komt vanzelf de katahar tegen: breadnut. Breadfruit is dan weer jackfruit. Verwarrend, maar ja. het grote verschil zit hem in de pitten en de smaak.

 19. Toch denk ik, Dafje, zoals bij sommige reacties ook te lezen is het dat het wel dezelfde vrucht is, alleen is kowa/koa rijp of katahar onrijp. Ik heb het nu ook zo hierboven in de post geschreven.

  Als het echt andere vruchten zijn, dan zou iemand me de Latijnse namen van beide moeten geven, want ik kan er niks over vinden.

 20. Verse, rijpe, zoete nangka, Rob? Ja, ik denk dat ananas nog best een aardige vervanger kan zijn ja. Voor onrijpe nangka, die je dus niet als fruit maar als groente eet is niet echt een vervanger. Of ja, varkensvlees. :-D

 21. Volgens mij verwarren de mensen 2 vruchten de 1 heeft stekelige bast en de andere meer bobbelig ze zijn beiden familie van de Broodboom/bredebong. De zaden kan je als kastanjes koken

 22. Even een verduidelijking: Jackfruit komt ook voor in Suriname. alleen zijn deze veel groter dan die ik o.a in Thailand heb gezien.
  Hindoestanen noemen het kathahar en de Javanen noemen de vrucht Nanka (uitspraak Nongko)
  Broodvrucht is even iets anders. Ik ben niet nagegaan of het familie is daar de bloeiwijze verschillend is.
  Daarvan zijn er twee soorten in Suriname te weten:
  Een met een gladde schil en wordt gebakken. In Jamaica heet dit breadfruit en daar belandt het op de BBQ.
  De andere soort heeft een geribbelde bast en er zitten zaden in , die in Suriname als kastanje worden gegeten Surinamers noemen deze soort Siri brede bang (broodvrucht met zaden.)

 23. Het is wel verwarrend, al die soorten. Ik zou ze wel eens allemaal naast elkaar willen zien!
  Dus als er een importeur meeleest…. ;-)

 24. Als je opzoek bent naar deze vrucht, moet je eens kijken bij Fruit uit Zuid. Dit bedrijf biedt allerlei exotische vruchten aan!

 25. Dje vrucht op dat youtube filmpje is cempedak. Dat is geen jackfruit. Wel familie ervan. Andere vrucht die op een hele andere manier, veel makkelijker, zoals te zien is op dat filmpje, wordt geschild.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *