Nangka (Jackfruit)

Nangka of Jack Fruit
Hoe heet het?
Nangka (in het Nederlands, Maleisisch en Filipijns), kowa/koa (rijp) of katahar (onrijp) (Suriname), jackfruit (UK), Artocarpus heterophyllus (L), mít (Vietnam), kha-nun / kanun / ขนุน (Thailand).

Jackfruit @Madhav PaiWat is het?
Nangka of jackfruit is de enorme (tot wel 90cm lange, 40kg wegende!) vrucht van de van oorsprong Indiase boom die nu in half Azië, Afrika en Zuid-Amerika voorkomt. Groeit net als zijn stinkende broertje de doerian direct aan de stam, niet aan takken, maar heeft iets minder gevaarlijk uitziende punten. In de rijpe vrucht zitten de eetbare partjes, die smaken een beetje naar mandarijn, al noemen anderen vaker ananas, banaan en mango. Het is zoet, maar niet mierzoet en de structuur is stevig en knapperig. Al zullen beide sterk afhangen van de variëteit en rijpheid.

Jackfruit smoothieHoe te gebruiken?
De rijpe, zoete partjes worden verwerkt in desserts, smoothies, custardpudding, ijs, chips, etc. Jonge, onrijpe jackfruit (nangka muda) wordt in blokjes als groente (nooit rauw) gebruikt in bijvoorbeeld curries, dan eet men alles behalve de schil, dus niet alleen de partjes. De zaden kun je net als kastanjes gekookt of geroosterd eten, ze zouden smaken als aardappel. Rijp en onrijp jackfruit zijn beide ook in blik te koop. Wel even goed afspoelen voor gebruik tegen de blikkerige smaak. Verse jackfruit partjes zijn in de koelkast nog best een aantal dagen houdbaar. Hele of schijven jackfruit waarschijnlijk nog wat langer.

Tips, weetjes & recepten

 • Filmpje: hoe slacht je een jackfruit.
 • Belangrijkste tip bij het zelf schoonmaken van nangka: smeer je mes in met olie, gebruik handschoentjes en werk op plastic, er schijnt namelijk een enorm plakkerige substantie vrij de komen die bijna alleen met aceton weer is te verwijderen. (geen last van als je kant-en-klare partjes koopt)
 • Niet verwarren met de doerian, dat is een vrucht met een zogenaamde “acquired taste”, de nangka is gewoon ongecompliceerd lekker. Ook niet verwarren met de zogenaamde “nangka belanda”, hier meer bekend als zuurzak.
 • Recept: Jackfruit curry uit Sri-Lanka (al denk ik dat je daarvoor beter onrijpe jackfruit uit blik voor kunt gebruiken dan verse, rijpe jackfruit)

Wat is er zoal te koop?


verse jackfruit

merk: Oriental (versvak)
land van herkomst: Thailand
etiket: Ripe Jackfruit. Artocarpus heterophyllus
ingrediënten: nangka
prijsindicatie: € 3,- (250g)

Nangka in blik

merk: Aroy-D
land van herkomst: Thailand
etiket: Jackfruit in syrup, Jackfrucht-gezuckert
ingrediënten: water, jackfruit (40.7%), sugar, citric acid (E330)
prijsindicatie: € 1,79 (230g uitlekgewicht)

Reacties

Nangka (Jackfruit) — 32 reacties

 1. In het kader van “Hoe te gebruiken” is misschien ook nog wel de moeite van het vermelden waard dat nangka het basisingrediënt is in de onvolprezen “Gudeg Yogya”, een Indonesisch gerecht waarin jonge nangka met kokosmelk en palmsuiker netzolang gekookt wordt tot er een afzichtelijke roodbruine drab ontstaat die zijn uiterlijk ten spijt werkelijk onvoorstelbaar lekker is.

  Een enkele keer kom je bij de toko trouwens wel eens verse nangka tegen. Hoe vers “vers” in deze is, zou ik overigens niet durven te zeggen want ik heb het nog nooit gekocht. Ik betwijfel namelijk of ik in staat ben zelf een gudeg te produceren die in staat is de herinnering aan die van onze Javaanse kokki van vroeger eer aan te doen.

 2. De vrucht groeit ook in Suriname en is daar bekend onder de naam: Katahar.

 3. Correctie: Jackfruit staat in Suriname niet bekend als katahar. Katahar is een groente. Jackfruit noemt men in Suriname Koa.

 4. het openen van dit fruit ziet er op youtube altijd uit als een slachtveld, terwijl het zo veel netter kan (waardoor het er ook lekkerder uit ziet).

  dit filmpje maakten wij recentelijk in Thailand bij het NETJES openen van een lokale, kleinere soort Nangka, lokaal Jumbada genoemd:

 5. Vandaag bij de oriental geweest en een pakje gehaald.
  Vind het 1 van de lekkerste exotische vruchten, morgen weer een pakje halen!

 6. Geachte heer/mevrouw,
  Waar in Rotterdam of Den Haag kan ik Nangka kopen (diepvries)?
  Ik heb het weleens bij de C1000 gekocht maar helaas gaan de meeste c1000 winkels weg.
  Nangka in blik vind ik niet lekker.

  Met vriendelijke groet,

 7. De verse variant is zelfs nog lekkerder!
  Deze is soms te krijgen Bij India gate in Den Haag

 8. Vers als boven op de foto? Of vers als in nog met schil en al? Want dat lijkt me toch niet fijn, zo’n joekel van een nangka schoonmaken.

 9. Op de rotterdamse markt (Blaak) heb ik laatst een (kleine) verse jackfruit gekocht. In Afrika groeien ze namelijk ook, en daar kende ik het van. Inderdaad een werk om schoon te maken, maar een stuk goedkoper (€5 voor een jackfruit waar zo’n 50 pitten in zaten (ter schatting van de grootte).

 10. @ Robin,
  Een beetje een late reactie maar idd vers met schil en al.
  Ik ben importeur van oa Jackfruit :)

 11. hoi martin,
  kan je mij misschien vertellen waar er nog meer verse nangka’s te verkrijgen zijn?
  alvast bedankt!

 12. yanlu,

  De verse zou je kunnen proberen bij Karsten in Amsterdam (Foodcenter)
  Soms krijg ikzelf deze honeyjackfruit uit Maleisie verpakt in 500gr en zijn gelijk eetbaar.
  Deze leveren wij ook in verschillende winkels in Amsterdam, Den Haag Rotterdam (Afoe Cencie aan de gerard douplein, Bel Impex- Foodcenter oa)

 13. Katahar en Kowa zijn volgens mij de in Suriname gebruikte woorden voor dezelfde vrucht alleen duidt het eerste woord op de onrijpe vrucht dat als groente wordt gegeten en het tweede als rijp fruit. Maar t kunnen ook woorden zijn die doorelkaar worden gebruikt.

 14. Vraag aan Martin de importeur
  Waar kan ik in de kop van noord holland jackfruit kopen? Levert u aan iemand daar?

 15. er is Nangka en nangka mudah, maar er zijn ook recepten met Kluwih ( ook een broodvruchtsoort) en sukun, Surinamers noemen een broodvruchtsoort katachaar, maar ik weet nooit welke ze bedoelen. Naar mijn idee is kluwih een soort nangka mudah, maar volgens ingewijden is het niet het zelfde, mar kunnen niet het verschil uitleggen….dus wat is het verschil tussen nangka, kluwh en sukun?

 16. @Wilfred, ik had Martin nog gemaild nav je vraag, maar jammer genoeg laat hij niks van zich horen. Hopelijk heb je zelf al ergens Jackfruit gevonden.

  @Paul. Oh jee, wat maak je het ingewikkeld. Ik zou er eens helemaal in moeten duiken, maar voorlopig zit dat er niet in. Misschien iemand die meeleest….

 17. Hello,
  mijn naam is Kimberly, ik woon in Brasil en ben exporteur.
  wij willen verse Jaca exporteren naar Nederland.
  heeft iemand mogelijk interesse? kimberlykuin@hotmail.com
  WhatsApp +55 71 9713-7929

 18. Jackfruit is niet hetzelfde als katahar. In katahar zitten enorme pitten (die je ook kunt roosteren of gewoon met het vruchtvlees kunt laten meegaren) en het vlees is niet zoet. Kijk maar eens naar de keuken van onder andere Guyana. Het is echt een andere vrucht, eigenlijk meer groente. Zoek onder de naam ‘chataigne’ of ‘chatine’ en je komt vanzelf de katahar tegen: breadnut. Breadfruit is dan weer jackfruit. Verwarrend, maar ja. het grote verschil zit hem in de pitten en de smaak.

 19. Toch denk ik, Dafje, zoals bij sommige reacties ook te lezen is het dat het wel dezelfde vrucht is, alleen is kowa/koa rijp of katahar onrijp. Ik heb het nu ook zo hierboven in de post geschreven.

  Als het echt andere vruchten zijn, dan zou iemand me de Latijnse namen van beide moeten geven, want ik kan er niks over vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *