Waterkers

Waterkers (watercress)Hoe heet het?
Waterkers / witte waterkers, watercress, Nasturtium officinale (L), xīyáng cài / 西洋菜 (China), cải xoong (Vietnam)

Wat is het?
Waterkers is een waterplant die lid is van de enorme kruisbloemenfamilie en daarmee zusje van de radijs, rettich en mosterd en dat proef je. Waterkers is als een stevige sla met een lekker peperige smaak, maar let op, dat peperige kan nogal variëren van niks (die van de Albert Heijn) naar best wel pittig (die van de toko). Op zich is het allemaal dezelfde soort, alleen is die van de toko vaak wat steviger en heeft wat dikkere steeltjes.

Hoe te gebruiken?
Even afspoelen en dan gebruiken in of als salade (eerst een steeltje proeven om te zien of je dat lekker vindt, anders alleen de blaadjes gebruiken). De engelse malen het fijn samen met wat boter voor waterkersboter. Even laten slinken in een klontje boter met knoflook is ook lekker. In het Westen is waterkerssoep meestal een soort warme waterkerssmoothie (veel & geblenderd) in Azie is waterkerssoep vaker een (varkens) bouillon met daarin een paar takjes waterkers (weinig & heel gelaten). Waterkers kun je niet zo lang (de blaadjes worden geel), in de koelkast bewaren. Als het wat verlept is kun je het wel goed weer fris krijgen door het een even (los) in een grote bak ijswater te laten drijven. Zou het hele jaar verkrijgbaar moeten/kunnen zijn.

Tips, weetjes & recepten

  • Niet verwarren met: waterspinazie (morning glory). Dat noemt men soms “Chinese watercress”, maar lijkt in niks op waterkers.
  • Let op: wilde waterkers kan een heel eng parasitair wormpje bevatten, de leverbot. Zeker als er schapen of andere dieren in de buurt leven. Gekweekte waterkers is een stuk veiliger.
  • Recept: Chinese waterkerssoep

Wat is er te koop?


Waterkers van de toko
merk: Merkloos, in bosjes in het versvak
land van herkomst: ?
ingrediënten: waterkers
prijsindicatie: € 1,75 per bosje

Reacties

Waterkers — 5 reacties

  1. Beste mensen Ik zoek een poder voor kokjes maken, Is Rozenpoder, Zijn tajes? box? van 25,kg? Staat een Rose op de taje.(chinese. Dank u wel. Groetjes van: I. Da Silva.

  2. Ik heb er nog een paar nachten van wakker gelegen, maar nee, ik heb werkelijk geen idee wat je bedoelt.

  3. Vind helaas nooit waterkers bij de Oriental in Amsterdam noch bij de dichtsbijzijnde AH. Zijn ze seizoensgebonden?

  4. In Rotterdam is het de Wah Nam Hong die het vaak heeft.
    Ik geloof dat het seizoen in Engeland van April t/m Oktober is, maar ik weet niet of deze waterkers daar ook vandaan komt. ;-)

  5. De waterkers bij À.H kost per zakje van 75 gram biologisch €1.99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *