Hoe heet het?
Aziatische pennywort, Asiatic Pennywort / centella, Centella asiatica (L), gotu kola (Sri Lanka), mandukaparni (India), pegagan (Indonesië), bēng dà wǎn / 崩大碗 (China), Rau má (Vietnam), Bạwbk (Thailand).
Wat is het?
Aziatische pennywort is een zusje van onze waterkers, groeit in tropische drassige gebieden en slootjes in Zuidoost Aziatische landen als India, Sri Lanka en Indonesië. Frisgroene, waaiervormige blaadjes op lange, holle steeltjes. Wordt voornamelijk voor de gezondheid gegeten, want echt lekker is het niet. Een beetje grassig, lijkt in smaak helemaal niet op waterkers, eerder op tarwegras, dat eet ook niemand omdat het zo lekker is.
Hoe te gebruiken?
De blaadjes en stengels goed wassen, eventuele vieze stukjes eruit pikken. Dan in een blender met ijskoud water helemaal fijn blenderen, dan nog even zeven en koud opdrinken. Vaak doet men er een schepje suiker, honing of gembersiroop bij voor de lekker. Het is ook als kant-en-klaar drankje in blikjes te koop, maar vers is altijd beter/lekkerder. Heel soms maakt men er een salade van of een soepje, net als waterkerssoep. De zakjes Asiatic pennywort in de toko zijn vaak al een ietsiepietsie verlept. Die zijn dan ook niet veel langer dan een dag of twee te bewaren, in de ijskast. Waarschijnlijk bewaart het geblenderde drankje beter dan het blad.
Tips, weetjes & recepten
- Let op, er zijn meerdere soorten pennywort op de wereld, een stuk of zes.
Wat is er te koop?
merk: merkloos in het versvak land van herkomst: ? etiket: Asiatic pennywort ingrediënten: Asiatic Pennywort prijsindicatie: € 1,65 (200g) |
Ik weet niet wat het blad precies gezond maakt, maar stoffen als bijvoorbeeld vitamine C gaan snel achteruit na blenderen door contact met zuurstof. Dus als het ook al niet lekker is, zou ik een eenmaal gemaakt drankje ook maar snel achterover slaan.
Ja, daar zou je best wel eens gelijk in kunnen hebben.