Ya cai (ingemaakte mosterdkool uit Sichuan)

Zakjes Suimi Ya Cai
Hoe heet het?
Yacai, 芽菜, suimi ya cai, preserved mustard greens, ingemaakte mosterdkool, ingelegde sichuan-groenten.

Wat is het?
Yacai is het ingelegde blad van een variant in de mosterdplant-familie die eigenlijk alleen bekend lijkt te zijn in de Chinese provincie Sichuan en wel onder de naam “guang gan qing cai”. De bladeren worden ingewreven met zout te drogen gelegd/gehangen in de zon. Daarna laat men ze met extra smaakmakers zoals suiker of chilipeper in aardewerken potten een aantal maanden rijpen. Dit is echt een van de meest typische smaken uit de Sichuanese keuken.

Hoe te gebruiken?
Als je beperkt zout wilt eten of als je veel yacai gebruikt in een gerecht is het raadzaam het eerst even onder de kraan af te spoelen en goed uit te knijpen. Daarna kort bakken in wat olie tot het half-knapperig is en gebruiken als garnering/smaakmaker. Ya Cai - Pickled Sichuan Mustard greensJe kunt het ook tegelijk met de knoflook of gember meebakken in roerbakgerechten. De smaak en textuur doet een klein beetje denken aan boerenkool, waar het ook verwant aan is. De kleine, handzame zakjes zijn heel praktisch en redelijk lang te bewaren buiten de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?
Heel lang was het niet te vinden in Nederland maar sinds 2018 is het te vinden bij de meeste vestigingen van Amazing Oriental.


Etiket lezen? Klik hier!

merk: Sichuan Yibin Suimiyacai Co., Ltd.
land van herkomst: China (zakje meegenomen uit China)
etiket: Suimi yacai
ingrediënten: green vegetable, salt, brown sugar, compound spice, Food additive: potassium sorbate, acesulfame-K
prijsindicatie: nvt (80g)

Yacai, ingemaakte Sichuan groenten

merk: Sichuan Yibin Suimiyacai Co., Ltd.
land van herkomst: China (zakje gekocht in Nederland)
etiket: Gepekelde Groente (met suiker en zoetstof)
ingrediënten: Paksoi (84%), zout, bruine suiker, specerijen (steranijs, kentjoer, szechuan peper), conserveermiddel E202, zoetstof E950.
prijsindicatie: € 0,90 (80g)

Reacties

Ya cai (ingemaakte mosterdkool uit Sichuan) — 72 reacties

  1. Het is een verwarrende business, al die verschillende soorten ingemaakte groenten!

    Ik ben dol op dan-dan noodles en dat is eigenlijk het enige gerecht waarin ik ze gebruik. Ik heb volgens mij al 4 of 5 verschillende soorten uitgeprobeerd in dat gerecht. Soms uit nood (Kappertjes! Ik had niks anders in huis!) en soms uit experimenteerdrift. Mijn laatste poging was met kimchi en dat beviel eigenlijk prima :) .

    Ik zal deze ook een keer uitproberen als ik ze kan vinden. Enig idee waar het te krijgen is? Ik woon in Den Haag, maar ik kom vaker in Amsterdam en ben best bereid om een omweg te maken voor dit soort dingen.

    Peter

  2. Ik zou er ook een omweg voor willen maken, maar ben het jammer genoeg nog nooit in Nederland tegengekomen. Bovenstaand zakje nam iemand voor me mee uit China. Maar het zijn echt enorm handzame, makkelijke zakjes, dus het kan maar zo zijn dat een toko ze vandaag of morgen begint te importeren! Als iemand ze ergens spot, laat het ons weten!

    Ik ben meestal niet zo dol op ingemaakte groenten, maar dit was erg lekker.

  3. Wat een tegenvaller dat het in Nederland zo moeilijk te krijgen is. Bij mijn toko in Tilburg kenden ze het ook niet eens. Ik leerde het kennen tijdens een kookworkshop in Beijing waar we een roerbakgerecht met boontjes maakten dat ik thuis ook graag wil maken. Had ik geweten dat het hier zo moeilijk te krijgen is, dan had ik wel m’n koffer vol gestopt!

  4. Het is iets uit de Sichuan keuken en die is ook bij veel Chinezen in Nederland nog redelijk onbekend.

  5. Ik denk het eerlijk gezegd van niet. Het is iets waar ik al tijden naar zoek in de schappen met ingemaakte groenten. Maar je weet het nooit! Het zegt me niks, maar ik zal vanaf nu eens letten op “de blikken van white rabbit”.

  6. Had onlangs in Cheung Kong ook soortgelijke zakjes met allemaal ingemaakte groentes gezien, misschien tip om het daar te proberen?

  7. Daar kijk ik regelmatig, want je weet het nooit, maar nee, tot nu toe geen geluk gehad. Yacai zat er nooit bij.

  8. Ingeblikt verkrijgbaar bij Aziatische groothandel in Amsterdam zuidoost. Tegenover de Makro. (pasje is nodig maar wordt bijna nooit gecontroleerd). preserved vegatebles v/h merk Ma Ling.

  9. Ik koop ze regelmatig! Toko Nieuwe wereld in Leiden heeft ze soms, in het rekje met dit soort zakjes achterin de,winkel, en ook Oriental Plaza in DH heeft het vaak! Precies deze zakjes.

  10. Ik zoek er al jaren naar en heb het echt nog nooit gezien, Anne, de yacai uit de post hierboven. Dus het spijt me wel, ik geloof je pas als ik het zelf zie. ;-)

  11. Tsja, dat moet je zelf weten. Er zijn er meer dan jij die hard op zoek gaan naar ingrediënten wanneer ze met passie koken. Hoe dan ook was ik erg blij met mijn vondst en vind ik ze heel fijn in de dan dan mian, beter dan met tianjin pres. veg.

  12. Als ultieme poging te overtuigen: ik hield mijn exemplaar van Fuchsia’s EGoR erbij met de plaatjes van pag. 335 alwaar precies dit zakje met ya cai (HACCP) :-)

  13. Precies zo’n zakje als hierboven?
    Dit zakje dus?

    Suimi Ya Cai

    Dan ga ik morgen naar Den Haag! Cool! Waar zit Oriental Plaza? Of bedoel je Amazing Oriental? Die op de Spuimarkt of Markthof?
    En welk schap ongeveer?

  14. Ben vandaag in beide Oriëntals geweest, zowel in de Markthof als onder het Spui: geen Yacai.
    Ook niet, lees nooit verkrijgbaar geweest, ik heb geïnformeerd bij de goed Nederlands sprekende eigenaar van Oriëntal Markthof.
    helaas, geen Dan Dan noodles…

  15. Oh, ik ben blij dat er bij mij iets tussen kwam. En nog blijer dat jij even verslagl komt doen, Beline. Thanks!

  16. Net bij Toko Mega (Gedempte Burgwal, Den Haag) een zakje “Fragrant Pickles” (香辣盐菜) van Sichuan Province Jixiangju Food Co. gekocht. De inhoud ziet er uit als fijngehakte boerenkool. Ingrediënten: vegetable, rapeseed oil, salt, hot pepper, cooking wine. Is dit yacai of weer iets anders?

  17. Ja, die is het inderdaad. Ik heb het bij drooggebakken sperziebonen gebruikt, daarbij smaakte het best goed. Maar de zoektocht naar de echte yacai gaat dus verder!

  18. Ik heb jullie conversatie met belangstelling gelezen. Ik hoop dat jullie iets aan deze link hebben. Kool, zoals ook deze mustard greens en savoyekool voor zuurkool, worden ingemaakt met zout. In dit geval echter met zout en suiker. Omdat je nooit weet wat er nu precies in die gekochte pakjes zit, lijkt het mij de moeite waard om dit zelf in te gaan maken.

    Groetjes,
    Marijke

  19. Misschien een beetje verwarrend voor anderen, de link die je bedoelt zit nu onder je naam “verstopt”. :-)
    Deze: https://www.thaitable.com/thai/recipe/pickled-mustard

    Dat recept lijkt op wat men wel eens “Chinese zuurkool” noemt. (moet ik ook nog steeds eens over schrijven) Het wordt gemaakt door kai choi in te leggen in zout. Inderdaad iets wat je heel makkelijk ook thuis kunt doen. Maar yacai is echt een stuk ingewikkelder, het betreft ten eerste een soort mosterkool die voor zover ik weet niet in Nederland te krijgen is, ten tweede is de procedure van in de zon drogen en daarna maanden laten fermenteren ook niet echt heel simpel. Ik zou het graag eens proberen, maar dan wel samen met iemand uit Sichuan die het al eens eerder gedaan heeft!

  20. Wat dat betreft heb ik mazzel dat ik in Sichuan woon (Chengdu). Geen enkel probleem om het hier te krijgen. Je vind het op elke markt. Ik geef het ook wel aan mijn familie mee wanneer ze langskomen. Maar ja, daar hebben jullie verder natuurlijk weinig aan. Ik zal rondvertellen dat er in Nederland vraag naar is. Misschien dat er iemand is die bereid is om dergelijke producten te exporteren. You’ll never now! Succes iedereen!

  21. Ja, daar hebben wij he-le-maal niks aan. Beetje ons de ogen uitsteken met je onbeperkte toegang tot yacai! Tsssss.

    Ik heb wel eens gedacht om zelf een webshopje te beginnen, enkel en alleen met zakjes yacai. ;-)

  22. Gekocht in chinatown in NYC (kostte nog de nodige moeite om het daar te vinden).
    Maar is dit wel de real deal, of is het een copycat?

  23. Dat kan ik moeilijk beoordelen, maar ik zou het ervoor doen!
    Best logisch dat er meerdere producenten zijn, toch?

  24. Zeker! Maar omdat de verpakkingen nogal sterk op elkaar lijken (kleuren en afbeelding) maar nét niet hetzelfde zijn moest ik aan het verhaal over copycats van je denken. En het is niet alsof er andere opties zijn momenteel.. beggars can’t be choosers.

  25. Gewapend met deze link, betrad ik 3 Chinese supermarkten hier in DH. Wijzend op het Chinees, kwamen ze alle 3 aan met………taugé……
    Maar toen ik vertelde dan dan noodles te willen maken, wees één van de heren me op een blik, hij gebruikte het zelf bij gebrek aan yacai.
    Namelijk een blik met preserved Sichuan vegetables. Ingrediënten: Chinese radish, chilie powder, salt, spices. Merk: Golden Diamond

    Verder trof ik ook nog een zakje van Lao Gan Ma aan: Onleesbaar Chinees, maar ingrediënten: preserved chili vegetables, brown mustard stem, mustard leaves, chillies, salt, flavour enhancer…….zou dat het soms zijn????

  26. Ja, dat blik ken ik, dat is zhacai :

    ZhaCai

    En dat zakje, dat is het vast ook niet. Ik kijk nog regelmatig in de schappen of ik zhacai zie. Echt, het is er niet. En ik snap er niks van dat niemand dat nou even kan importeren. Ik zou meteen al mijn lezers erop afsturen!

  27. Volgens alle 3 de heren (in 3 verschillende supermarkten!) staat er in het Chinees dus ’taugé” ipv yacai op je site! Wat ik stiekem wel hilarisch vond…..;)
    Maar waar zal ik de dan dan noodles nou mee gaan maken?
    Met bovenstaand blik? Met de gekochte verse kimchi? Of met die geheimzinnige Lao Gan Ma-zakjes met chilies en stelen en bladeren van deze plant: https://en.wikipedia.org/wiki/Brassica_juncea

  28. Aanvulling………….ik begin toch te denken dat die zakjes van Lao Gan Ma, yacai is, er zit immers ingemaakte mosterdkool in!!!
    Of mis ik iets?

  29. Ja, nou, euh, nee, ja, maar je vergeet dat er dus enorm veel soorten mosterdkool zijn. Hier op de site staan er al een paar soorten, maar er zijn er echt veel en veel meer: mosterdkool

    En de soort die ze voor yacai gebruik (inderdaad dezelfde tekens als voor taugé , dat was me al langer bekend ;-) ) is echt heel bijzonder en groeit naar mijn weten alleen in Sichuan. Ik kon de Latijnse naam niet eens vinden daarvan. Destijds wel goed gezocht, maar niet verder gekomen dan een Chinese “guang gan qing cai”.

    Ik denk dat als je jouw pakje open maakt het er echt heel anders (waarschijnlijk lichter) uitziet als die op het plaatje hierboven. Als je googelt op de chinese tekens voor Lao gan ma 老干妈 en de chinese tekens voor yacai 芽菜 dan kom je ook echt niks tegen. Dus nee, ik geloof het echt niet. ;-)
    Kun je me niet een foto van het pakje mailen?

  30. Ik heb je net deze 2 foto’s gemaild:

    Dong Cai

    Maareh, hoe weet men in Sichuan dan, of je taugé of yacai wilt kopen als je het identiek schrijft?
    Of is de uitspraak anders, ik weet dat Chinees een toontaal is.
    Morgen wil ik dan dan noodles maken, met shirataki noodles. Wat zal ik nou ipv yacai gebruiken? De verse kimchi, het blik of het duistere zakje van LMG?

  31. Dat recept is voor Suan Cai!
    Dat is weeeer wat anders. :-)

    Ik zou dan liever dat blik zhacai gebruiken. Goed afgespoeld en dun gesneden. Of dat zakje wat je hebt! Of nou ja, eigenlijk zou ik de yacai liever gewoon weglaten…..

  32. Ik heb het eerlijk gezegd sowieso nooit zo op die ingemaakte groenten. Ik hou ook niet van augurkjes bijvoorbeeld. Maar nu ik dat zo zeg, ik herinner me dat Jenny van Asian Glories reepjes zure augurk gebruikte als alternatief! En dat smaakte prima. Maar zhacai is volgens mij ook wel okay.

    Ik zou graag een keer yacai proberen te maken van boerenkool. Maar ja, dat is ook weer zo’n project wat je makkelijk bedacht hebt, maar niet zomaar uitgevoerd. Misschien als ik met pensioen ben. ;-)

  33. Het schijnt ondertussen gesignaleerd te zijn in Nederland, maar ik heb het nog steeds niet kunnen vinden. Ik speur af en toe die schappen met kleine zakjes in de toko langs, maar zonder resultaat. Dus superbedankt voor deze tip. Ik ga meteen bestellen.

  34. Graag gedaan! Ik ben ook meerdere toko’s langsgeweest met een afbeelding, maar nergens kunnen vinden. Dan is dit voorlopig een prima oplossing! Want je Dan Dan Noodles recept smaakt echt nog lekkerder met dit erin verwerkt!

  35. Mochten er nog mensen naar op zoek zijn, ik ben het laatst tegengekomen bij de amazing oriental in Utrecht, op de Amsterdamsestraat weg. Ik kijk altijd even bij de pickles of er toevallig yacai ligt en deze keer was het eindelijk raak. Het gaat om kleine zakjes waarvan hierboven ook een foto gepost is, waar SUIMIYACAI op staat.

  36. Potverdorie. Ik heb laatst nog uitgebreid gezocht bij de Oriental in Rotterdam en echt niet kunnen vinden! Grrrrrrrr.

    Maar goed, toch bedankt voor de tip, ik ga eens kijken bij een andere vestiging.

  37. Net (eindelijk!!) gevonden bij de Amazing Oriental Den Haag (de roltrap-Chinees). Maar weer eens dandan-noodles maken.

  38. Gisteren gehaald bij de Oriental op de Joh. de Witlaan in Arnhem…..smullen maar!!!!

  39. Dacht dat ik een primeur had; eindelijk de legendarische Suimiyacai zakjes gevonden bij Oriental Rotterdam!
    Na al die tijd aanbevelingen te hebben gelezen, had ik eerlijk gezegd wel een bijzonderder smaak verwacht. Ik vind de smaak heel erg lijken op de “Szechuan Preserved Vegetable” uit de bekende gele blikken, maar dan 3x zo zout.
    Trouwens, Dan Dan Mian eten is toch best wel onpraktisch? Het gehakt valt altijd langs/naast de noodles.

  40. Zojuist gehaald bij Toko de nieuwe wereld in Leiden, ook daar verkrijgbaar dus :)

  41. Wat een feest, ik heb ze inmiddels ook gevonden in Maastricht (spuit 11). Ik gebruikte hiervoor ingemaakte kool uit een bolvormig potje, maar ik sta versteld van het verschil qua smaak en geur met deze zakjes. Helaas zijn ze niet heel erg lang houdbaar volgens de verpakking, dus ik heb mijn kastje met beleid moeten bevoorraden.

  42. Zakjes Yacai bij Amazing Oriental

    Ik heb flink ingeslagen, maar zie nu ook dat ze officieel nog maar tot maart goed zijn. Ik geloof daar eigenlijk niks van. De datum bovenaan op het pakje is de productiedatum (jaar-maand-dag) en de importeur gaat er volgens de sticker dus vanuit dat het een jaar houdbaar is. Ik denk veel langer.

    Hoe dan ook, ik heb zojuist een zakje in de vriezer gelegd. Eens kijken hoe zich dat houdt. :-)

  43. Vorige week online via de site van Oriental besteld, maar nu kan ik ze niet meer vinden :( Komende week maar eens in Amsterdam (Duivendrecht) zoeken. Overigens ben ik het met Brian eens, ik vind ze ook net als de Sichuan preserve vegetable smaken

  44. Zo snel al weer uit het assortiment? Of gewoon sneller dan verwacht op? Ik hoop op het laaste.

    En je bedoelt met Sichuan preserved vegetable echt dit: zha cai?

    Ik zal ze dan ook eens naast elkaar proeven. Nu kan het.

  45. Net een berichtje van Oriental gehad. Per vandaag weer op voorraad en te bestellen op hun site!

  46. Bij de Oriental zijn ze voorlopig weer uitverkocht en ze weten niet wanneer het er weer is. Paar maanden geleden heb ik voor het eerst dan dan noodles gemaakt en ze zijn verslavend lekker en baal als een stekker eat het niet meer verkrijgbaar is… Heb ze inmiddels in GB online gevonden. Ze versturen voor 11,50 pond naar NL https://www.orientalmart.co.uk/sichuan-famous-brand-suimiyacai

  47. Ik snap het ook niet. Al die andere zakjes die er liggen, met allerlei soorten ingemaakte kool en zo. Zouden die beter verkopen? Of zou er iets met de aanvoer zijn? Waarom zou het nou zo’n probleem zijn om ze standaard in het assortiment te hebben?

  48. Ze zijn er weer! In ieder geval bij de oriental online en aan de west kruiskade rotterdam

  49. Robin, hoe houden de zakjes zich in de vriezer? Ik heb zojuist weer een lading besteld maar alweer met zeer beperkte houdbaarheid. Ik wil ze dus ook bijna allemaal in de vriezer gooien maar dan moeten ze er niet als snot uit komen…

  50. Ja, ik vond het prima te doen! Ik heb geen vergelijkend warenonderzoek gedaan door een oningevroren naast een ingevroren te proeven, maar ik denk dat het prima kan. Ik zeg doen! :-)

  51. Ik ben nogal een regelmatiger gebruiker van zakjes chinese (afgeprijsde) gefermenteerde kool etc. Wat zou de reden zijn dat men vaak E950 / aspartaam gebruikt in plaats van gewoon suiker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *