Witte miso (Japanse sojabonenpasta)

Witte Miso, niet witHoe heet het?
Witte miso, lichte miso, shiro miso / 白みそ / 白味噌 (Japan), ชิโระมิโซะ (Thailand).

Wat is het?
Miso is een gefermenteerde pasta gemaakt van sojabonen, rijst (of soms gerst) met zout en koji. Koji is een goedje gemaakt van óf rijst óf gerst óf sojabonen dat men laat fermenteren door er een specifieke schimmel genaamd Koji-kin aan toe te voegen. Afhankelijk van de basis van dit goedje krijg je:
* witte shiro-miso (koji obv rijst)
* rode aka-miso (koji obv gerst) of
* zwarte kuro-miso (koji obv sojabonen)
Van deze drie soorten miso is shiro miso het minst zout en het minst gefermenteerd. Een goede “miso voor beginners”.

Hoe te gebruiken?
Als smaakmaker. Kan “rauw” in dressings en sausjes verwerkt worden, of warm in soepen, (lak-) sauzen en stoofpotjes. Niet te lang meeverwarmen, want de smaak loopt dan snel terug. Witte miso lijkt qua structuur een beetje op smeuïge, gladde pindakaas. De kleur is niet wit maar gelig tot roodbruin. En de smaak is behoorlijk zout met die typische smaak van fermentatie: beetje alcohol-achtig, maggie-achtig, marmite-achtig. Niet iedereen is er dol op. Gewoonlijk wordt de pasta eerst verdund met wat water en dan beetje bij beetje toegevoegd aan een gerecht, tussendoor steeds proevend of het niet te zout wordt. Na openen in een afgesloten potje in de koelkast nog maanden houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

 • Ligt qua smaak redelijk dichtbij Chinese gele- en zoete bonensaus, wat natuurlijk niet raar is, want het waren ook de Chinezen die in de 6e eeuw de voorloper van miso samen met het Boeddhisme introduceerden in Japan. Klik hier voor: al die sojabonensauzen op een rijtje
 • Recept: Aubergines met miso uit de oven.
  Of: 5 recepten met miso van Janneke Vreugdenhil
 • Voor wie veel dieper in de misomaterie wil duiken is deze link misschien interessant: gevonden in google books
 • Afhankelijk van de verhouding sojabonen-rijst of sojabonen-gerst, de soort rijst, de fermentatietijd (van dagen tot jaren), de soort en hoeveelheid koji en de hoeveelheid zout zijn er in Japan vele varianten miso op de markt. Teveel om allemaal te bespreken, vooral omdat ze hier toch niet allemaal te koop zijn.
 • Tip: bij de ruim gesorteerde biologische supermarkt blijken meer varianten te koop dan bij de ruim gesorteerde aziatische supermarkt.
 • Lees alles over miso op Just Hungry (Engels)

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!

merk: Maruman
land van herkomst: Japan
etiket: 本つ”くり in het japans
ingrediënten: sojabonen, rijst, zout, rijstmout (waarmee koji wordt bedoeld)
prijsindicatie: € 4,75 (500g)

Reacties

Witte miso (Japanse sojabonenpasta) — 14 reacties

 1. Geeft u a.u.b. mij de verkoopadressen van soja (zonder toevoeging van suiker) en van misa in Thailand, want daar woon ik. Ook de spelling van deze producten, en van nasso in de Thaise taal, want in die taal zijn de ettiketten hier (op Koh Chang).
  Hartelijke dank.

 2. Beste Willem, ik heb omdat je het zo aardig vraagt de Thaise namen voor je opgezocht en genoteerd bij lichte en donkere sojasaus, ketjap, miso en natto. Maar waar je dit kunt kopen in Thailand, daar kan ik je hier vanuit Rotterdam echt niet mee helpen. Succes!

 3. Goedemiddag
  Ik heb pasgeleden zakjes misosoep bij de A H gekocht.
  Is dit eigenlijk wel goed?
  Ik bedoel,is dit ook erg gezond,
  Ik heb altijd een beetje twijfels als het in een zakje zit.
  Ben benieuwd naar Uw antwoord.
  Heel hartelijk bedankt.
  mvg Tonni Jansen

 4. Ik gebruik miso voornamelijk als een vervanger voor wijn!
  De witte miso smaakt prima in een risotto bijvoorbeeld, als vervanger van witte wijn dus.
  De rode miso geeft een heerlijke diepe en brede smaak in sauzen en (vegetarische) “stoofpotjes” waar je normaal rode wijn in zou doen.

 5. Oh, dat vind ik wel een goeie tip. Die ga ik proberen te onthouden. Al heb ik persoonlijk niks tegen wijn, maar toch handig om te weten. Thanks.

 6. Hallo,

  Kan iemand mij vertrllen of misonpasta veganistisch proof is? Ik dacht namelijk dat er altijd umami in verwerkt was (van tonijn)

 7. Om misosoep te maken vermengt men miso met dashi. En dashi is een bouillon die vaak gemaakt wordt van kombu (een soort zeewier) en bonito vlokken (bonito is een tonijnsoort).
  En daarom is misosoep meestal niet vegetarisch. Soms wel, dan wordt het aangelengd met een vegetarische dashi of enkel water.

  Misschien dat hierdoor de verwarring/twijfel is ontstaan? Want miso/misopasta zelf is gewoon 100% vegetarisch en veganistisch.

 8. Omdat ik regelmatig sushi maak ben ik altijd op zoek naar Japanse ingrediënten. Ik kan Kazaguruma aan de Pannenkoekstraat in Rotterdam echt aanraden. Heel behulpzame eigenaar, heeft veel tips en een uitgebreid assortiment aan sauzen.

 9. Eens! Ik heb ooit een stukje over ze geschreven: Kazaguruma.
  En ik vond de eigenaar ook superlief en behulpzaam. Als je alleen Japanse of Koreaanse boodschappen nodig hebt of als je toch in de buurt bent is het zeker een aanrader.

 10. Ik heb miso gekocht (donkerbruin, van sojabonen) en na opening een paar weken buiten de koelkast bewaard. Ik wist niet dat hij koel bewaard moest worden. Kan hij nu al bedorven zijn? Ik vind de smaak niet meer hetzelfde.Is heel lang geleden dat ik miso gebruikte, dus ik weet niet zeker of hij goed is. Vandaar mijn vraag.

 11. Ik vind dat moeilijk te zeggen, maar ik denk dat het wel kan hoor, in Japan werd het natuurlijk ook nooit in de koelkast bewaard. Ik denk wel dat de smaak zich buiten de koelkast verder doorontwikkeld en in de koelkast niet.

 12. Ik heb het ook enkele weken buiten de koelkast bewaard. Hij ruikt nog goed. Ik ga straks uitproberen of ik gezond blijf nadat ik de misosoep heb gegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *