Dubbelgedopte sojaboontjes

recept verse sojaboontjes
Sojabonen hebben een slechte naam in Nederland, maar de meeste mensen weten niet eens dat jonge, verse, groene sojaboontjes net zo lekker kunnen zijn als tuinboontjes. Zeker als je ze dubbeldopt. Even ontdooien en je floept het erwtje tussen duim en wijsvinger zo uit zijn velletje. Je moet er even voor gaan zitten maar dan heb je ook wat.

Ingrediënten
200g dubbelgedopte sojaboontjes
1 teentje knoflook, fijngehakt
2T boter
2T lichte (Japanse) sojasaus

Verwarm een pannetje met dikke bodem en bak de knoflook op niet te hoog vuur glazig. Voeg de sojasaus en de dubbelgedopte sojaboontjes toe en laat zachtjes een minuut of twee pruttelen.

Ook lekker: schepje XO-saus met de knoflook meebakken, sjalotje kan ook, afblussen met sake of wat gehakte koriander of peterselie op het laatst. Het ligt er een beetje aan waar je het bij wilt serveren.
Lekker bij gestoomde vis of ander seafood.

NB 100g sojapeulen = 47g erwtjes, 45g doppen, 8g velletjes
Hele sojabonen zelf dubbeldoppen geeft het mooiste resultaat, maar een zak enkelgedopte sojabonen dopt een stuk sneller.


Reacties

Dubbelgedopte sojaboontjes — 5 reacties

 1. OMG! Dit is mijn nieuwe favoriete recept! Ik heb de boontjes enkel gedopt, want dat velletje eraf halen ging vrij moeilijk, maar ik had ook niet het geduld met half bevroren peulen. Tuinbonen vind ik echt vies en sojabonen geweldig. Je kunt ze overigens kopen bij een goed gesorteerde Toko in het vriesvak, ik heb €3 voor een pond betaald. Twee minuten was wat aan de korte kant, ik denk dat wij ze iets van 5 min hebben laten smoren. De andere helft van de zak boontjes heb ik niet gedopt en gekookt met steranijs en venkel, bij het opdienen royaal grof zeezout erover.

 2. Ik vind het gewoon zo lekker luxe om ze nog eens te doppen. :-)
  Maar dat hoeft inderdaad helemaal niet, met velletje zijn ze ook lekker.

 3. Een tip voor als je verse sojaboontjes in de ;eul koopt. Ik was ze en blancheer ze dan 3 minuten. Af laten koelen en je dopt ze met het grootste gemak, ook de velletjes zijn er dan direct af.

 4. geen ervaring met sojaboontjes maar de tuinbonen dop ik altijd dubbel.
  Nu die tuinbonen er niet meer zijn, ga ik sojabonen eens uitproberen.
  Heeerlijk!

 5. Ik dubbeldop mijn tuinboontjes ook altijd. Maar hoezo zijn die er niet meer? Ze zijn juist weer in het seizoen, dus vers te krijgen. Maar daarnaast altijd in de diepvries. Bij de Lidl of andere supermarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *