XO saus

XO sauceHoe heet het?
XO sauce, X.O. sauce, XO 酱.

Wat is het?
XO saus is niet echt een saus, meer een in olie gebakken mengsel van fliebertjes gedroogde en daarna geweekte zeevruchten als sint-jakobsmosselen (conpoy) en garnalen met smaakmakers als gedroogde ham of worst, knoflook, gember, chilipeper en misschien een snufje kaneel. Uitgevonden in de jaren ’80 door gerenommeerde seafood restaurants in Hong Kong. De naam moet de exclusiviteit benadrukken, net als bij een XO cognac, maar met ouderdom (de XO bij cognac staat voor Exeptionally Old) heeft het niks te maken.

Hoe te gebruiken?
Meebakken in allerlei gerechten, vis, vlees, groenten, rijst, noodles, maakt niet uit, alles wordt er lekkerder door. Umami in een potje. Een lepeltje is al gauw genoeg, wantrouw recepten die veel meer gebruiken. Wordt soms ook rauw verwerkt in dipsausjes. In de koelkast nog maanden te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

 • Niet bij iedere toko te koop en sommigen bewaren het bij de duurdere producten achter slot en grendel in een vitrinekast of achter de kassa.
 • Let op: niet verwarren met de Thaise merknaam “X.O brand”. Die heeft niks met XO saus te maken.
 • Recept: zelf XO saus maken
 • Favoriet recept: drooggebakken sperzieboontjes (met XO-saus dus)

Wat is er zoal te koop?


XO sauce

merk: Wing Wah
land van herkomst: Hong Kong
etiket: Wing Wah X.O. Sauce
ingrediënten: rapeseed oil, conpoy (dried scallop), Wing Wah cured pork sausage and meat (pork, sausage casing, sugar, soya sauce (soybean, salt, wheat flour, preservative (E210, E251), dried shrimp, garlic, shallot, chili pepper, salt, white pepper powder, flavour enhancer (E261), colour (E150a), antioxidant (E320, E321)
prijsindicatie: € 6,50 (100g) (dit was ooit de prijs, 13 jaar geleden, xo saus is sindsdien veel duurder geworden)

Reacties

XO saus — 29 reacties

 1. Ah, gisteren gekocht in een toko in Eindhoven, die bij het PSV-stadion. Als ik daar iets vraag aan het personeel heb ik nooit de indruk dat ze me helemaal begrijpen, maar na veel onrust nam iemand me mee naar de XO-brandpotjes. Die had ik dus al gezien. ‘Die bedoelde ik niet, toch bedankt.’
  Even verderop bij de kassa stonden ze gewoon. Voor een euro of twaalf voor 220 gram, van Lee Kum Kee.
  Heb er nog niet aan durven ruiken maar ga snel de drooggebakken sperziebonen maar eens maken.

 2. Klinkt herkenbaar. *grin*
  Duur potje! Maar wel dubbel zo groot als die ik had. Hopelijk vind je ’t lekker. Je kunt er gerust aan ruiken, ik heb het zelfs zo uit het potje durven proeven. Vond het verrassend genoeg niet vies, wat ik wel een beetje verwachtte. Zoals trassi iets is wat je niet zo moet proeven. Ik denk zelfs dat een schepje XO-saus door de chili olie ook erg lekker zal zijn. Zal het eens uitproberen bij een volgende batch.

 3. bedankt als ik er kom zal ik ze allebei kopen heb het bij wah nam hong gevraagd de man zei dat ze het niet hadden waarop ik vroeg of hij de gedroogde mosselen had om het dan zelf te maken kreeg weer nee ben toen maar naar de diepvries gegaan om dan zelf maar de mosselen te gaan drogen in een lauwe oven plotseling stond de man weer naast me en vroeg meneer mag ik u wat vragen ik zei ja hoor .bent u van de warendienst verbaasd zei ik nee hoor waarom vraagt u dat¨hij zei omdat u altijd van die vreemde vragen stelt opgelucht liep hij weg ik vermoedde toen dat de conpoy en xo sauce niet verkocht mocht worden en alleen aan bekenden achter de toonbank aldus besloot ipv zelf drogen eerst verder te zoeken overigens vond ik in zijn vriezer vis over de houdbaarheidsdatum nu weet ik dus dat hij dacht dat ik daar naar op zoek was grappig.weet jij of conpoy verkrijgbaaris bedankt voor je info hoop dat ze het hebben haal ook altijd 6 flessen vietnamese vissaus van phu quoc tegelijk is de beste maar aanvoer is niet altijd stabiel groetjes ed

 4. Je blijft je vragen het liefst bij de verkeerde topics schrijven, geloof ik? Haha. Maar ja, conpoy is hier en daar wel te koop. Ik zag laatst toevallig “nieuwe” doosjes liggen bij de Wah Nam Hong in Rotterdam. Conpoy ligt altijd achter slot en grendel. Een zo’n doosje kost meer dan 50 euro. Ik geloof zelfs flink meer tegenwoordig. Dun Yong in Amsterdam heeft ze ook. En ja, ze mochten een tijdlang niet verkocht worden, maar tegenwoordig lijkt het erop dat het weer wel mag.

  Maar verdere vragen graag bij de juiste post!
  Zoals die over conpoy! ! :-)

 5. Oh, en ik heb nog een tip voor je. Personeel in toko’s snapt heel vaak niet zo goed wat mensen bedoelen als ze ergens om vragen. Er zijn natuurlijk zo ontzettend veel talen en schrijfwijzen van zo ontzettend veel producten en zij zijn ook maar gewoon winkelpersoneel, geen culinaire experts. Maar wat het allermakkelijkst zou zijn is als je het kan laten zien op je i-phone of i-pad. Of anders de Chinese, Vietnamese, Japanse, etc karakters die bij de meeste posts hier staan uitprinten of natekenen. Ik merk dat dat in de meeste toko’s toch het allerbeste werkt. Dan weten ze opeens precies wat je bedoelt. Echt waar, dat kan heel veel verschil maken.

 6. Potje xo-saus van Lee Kum Kee gekocht. Mooi luxe verpakt in een doosje met een aantal recepten bijgevoegd.
  Man, wat een lekker maar apart spul is dat. In eerste instantie wat vissig, schelpig, maar daarna…..ja, hoe moet je dat nou omschrijven. Zelf proeven maar.
  De bite is ook fijn, er zitten een soort ‘sliertjes’ in die lang smaak afgeven als je erop doorkauwt.
  Ik zou makkelijk zo’n potje kunnen uitlepelen.
  Helemaal wild enthousiast geworden liet ik het m’n vrouw proeven. Die vond het vies en ik was weer terug op aarde…..

 7. Haha, ja, dat heb je soms/vaak met Aziatische delicatessen. Maar je moet het nog niet opgeven, gewoon een klein beetje gebruiken in een gerecht, net genoeg om het ietsje lekkerder te maken. En dan vaker gebruiken. Mensen moeten vaak een beetje wennen.

 8. Zucht.. was er vandaag en helaas gaat de deal niet door. Was niet geleverd (?).
  Het solo flesje was wel te koop. Ik vond een medewerker die én me hielp én die ook nog Nederlands sprak ;-)
  Het staat niet gewoon in het schap. Vanwege de wat hogere prijs en het kleine formaat. Ook online kom ik niet verder.

  (Onze niet zo piepjonge onderzoeker presteerde het nog wel om in drie onnavolgbare fases (echt waar) te struikelen bij die balie en viel nogal rottig. Alles voor de culinaire zaak! ;-)

 9. Je kunt er maar beter om lachen ja, maar ik vind het toch ook een beetje triest. Anno 2018. Ik was eergister ook in een vestiging (wist nog niet van die XO aanbieding) en zocht ook iets waarvan ik zeker wist dat ze het niet lang geleden nog hadden (heb er zelfs een foto van) en de gok waagde ernaar te vragen. Maar had al snel spijt. Je wordt geholpen door een boer met kiespijn die je aankijkt alsof je volkomen gek bent. Haha, oh man oh man.

 10. Ja, vaak snap men je niet, knikt ja en zegt nee. Toch ben ik in de veronderstelling dat ik een klant ben en zij iets hebben te verkopen.

  Gisteren werd ik echter wel goed geholpen. Het was er alleen niet.
  Op hun site kom je totaal niet verder. Kan eigenlijk ook niet anno 2018. Aanbieding wordt duidelijk vermeld, maar is niet te bestellen (?)

 11. De Lee Kum Lee versie vandaag gekocht bij Wah Nam Hong in Rotterdam (West-Kruiskade 4-6) voor 13,25 houdbaar tot 16/10/2020. Er was ook een aanbieding van n ander merk voor 3,95 maar zwaar over de datum. Zou zo graag die van Wing Wah te pakken krijgen. Iemand die recent gezien in Rotterdam ergens?

 12. Ik zal eens rondkijken. Vergeet als je in een toko bent niet ook in de vitrinekast te kijken, achter slot en grendel. Bij de Chinese hakbijltjes.

 13. ja is allemaal wel leuk maar wat ik er van lees,is dat Vesjin de basis is en dan is het wel snel lekker .
  Gewoon verse kruiden zout peper knoflook en gember en andere verse kruiden dan zit je er niet ver naast.

 14. XO sauce vind ik echt heel lekker. beetje door de noodles, rijst. tegenwoordig zet ik het gewoon op brood ipv sambal

 15. Dat ik deze “saus” zo lang over het hoofd hebt gezien.

  Voor mijn werk kregen we een opdracht om voor LKK enkele duizenden folders te maken voor de receptenlijn.

  Buiten dat de folder extreem vol staat met taal en vertaal “vaute” en er geen donder van klopt hebben we weer een nieuw potje in de koelkast en Googelen we er weer op los.
  Nee, voor mij niet zelf maken. De Lee Kum Kee versie is behoorlijk droog en geconcentreerd en dus toevoegen aan je gerecht, wel de kans geven dat de veelal gedroogde ingrediënten vocht kunnen opnemen.
  In combinatie met oestersaus en geweekte shiitake, wat noedels, wat pak-, of am-,soy, een udang of bebek…

 16. Goedenavond Robin,
  Ik weet niet of deze site nog actief, ik vind hem igg heel! Informatief, waarvoor dank!

  Ik las dat jij de homemade XO saus wat droog vond, ik heb deze saus niet eerder gemaakt maar heb grote garnalen en coquilles onlangs zelf gedroogd.
  Morgen plan ik de XO saus.
  Ik ga uit van het recept op YouTube van Souped up recipes.
  Hopelijk wordt het oily and jammy zoal zij het beschrijft.

 17. Hi Feniks. Alles stond even op een laag pitje, maar ik probeer sinds kort weer regelmatig te gaan posten. Wat cool dat je zelf garnalen en coquilles hebt gedroogd! Hoe deed je dat, met een voedseldroger? Of in de oven? Of nog anders? Ik ben benieuwd naar het resultaat. En of je anderen zou aanbevelen het ook te doen.

 18. Heb deze nog eens op de gelderse kade gekocht bijna over tijd voor 5 euro chinezen daar konden mij want kwam daar wekelijks.Heb er gelijk 5 gekocht is heel lang houdbaar en daarna gewoon zelf gemaakt nog lekkrder.Iedereen nog een fijn uiteinde en een gelukkig nieuw jaar met veel kook en eet plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *