Conpoy (gedroogde St.Jacobsmosselen)

Conpoy (gedroogde Sint Jakobsmossel)
Hoe heet het?
Conpoy, gedroogde kammossel, gedroogde coquille, gedroogde Sint-Jakobsschelp, dried scallop, gān bèi / gonbui / 江瑶柱 / 乾瑤柱 (China).

Wat is het?
Conpoy is een specialiteit uit HongKong en Kanton. Coquilles worden eerst gekookt en daarna gedroogd volgens een proces dat nogal nauw schijnt te komen. Vandaar een grote variatie in kwaliteit en prijs, hoewel nooit goedkoop. Zoals zoveel gedroogde delicatessen uit Azië geroemd om de umamismaak. In Nederland moeilijk te vinden, maar als ze te koop zijn liggen ze vaak achter afgesloten glas bij andere delicatessen en messen.

Hoe te gebruiken?
Een nachtje weken in koud water, bouillon of shaoxing rijstwijn. Daarna meestal verdeeld in fliebertjes verder verwerken in soepen (congee), sauzen en andere gerechten. Meer als smaakmaker, zeer gedoseerd. Een “acquired taste”, niet direct lekker te noemen, zeker niet voor een westerling. Luchtdicht afgesloten, liefst in de koelkast nog maanden zo niet jaren te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

 • Conpoy is samen met gedroogde garnaaltjes het hoofdingrediënt van de beroemde X.O.-saus.
 • Er zijn eigenlijk 2 soorten coquilles waar conpoy van wordt gemaakt:
  * zoetwater coquille uit China: Atrina pectinata / kongyiu / 江珧.
  * zoutwater coquille uit Japan: Patinopecten yessoensis / sinpui / 扇貝
  De laatste wordt hoger aangeschreven.
 • Voor wie een poging wil wagen om zelf coquilles te drogen is er dit uitgebreide document: zelf conpoy maken. (engels)

Andere posts over gedroogde vis enzo:

Gedroogde garnaaltjes Gedroogde inktvis Katsuobushi, gedroogde bonito flakes Maldive Fish Gedroogde ansjovis Ikan Teri, gedroogde ansjovis

Wat is er zoal te koop?


 conpoy verpakking

merk: HCH FineFood, 海昌号
land van herkomst: Hong Kong
etiket: Packed by HOI CHEONG HO 一级日本北海道元贝 “eersteklas Japanse kammossel uit Hokkaido”
ingrediënten: droge kammossel
prijsindicatie: € 55,- (in 2011). Update november 2019: €69,50 (40 stuks / 300g) update januari 2023: €72,-

Reacties

Conpoy (gedroogde St.Jacobsmosselen) — 22 reacties

 1. Wie weet of conpoy te koop is in de Oriental Markt in Beverwijk? En evt. ook in kleinere hoeveelheden?

 2. Ik was daar vorige maand, bij Oriental in Beverwijk en heb geen conpoy gezien. Wel potjes met xo saus van Lee Kum Kee.
  (12,95 voor een potje van 220g)
  Bij de vitrinekasten, voor je de poortjes door de winkel in gaat.

  Maar misschien hebben ze het evengoed wel, dat kan. Ik zou ze gewoon even bellen, dan weet je het zeker.
  (en als je dat doet, laat het dan hier even weten ;-) )

 3. beste chaf ik ben ook al geruime tijd op zoek naar conpoy heb aantal recepten en wil zelf xo sauce maken verschillende keren werd mij gevraagd of ik van de voedsel en warenautoriteit was als ik ernaar informeerde vermoed dat ze het officieel niet mogen verkopen weet dat xo sauce enige tijd in de states niet meer ingevoerd mocht worden als je het ergens tegenkomt laat dan effe weten en als je xo sauce koopt let dan op de houdbaarheidsdatum daar het niet zo snel verkoopt je kunt het waarschijnlijk wel langer gebruiken maar iets van de prijs afkrijgen met chinezen kun je vriendelijk en goed zaken doen groetjes ed.

 4. Tot een paar jaar terug was het ook verboden in te voeren, Ed. Ik kreeg ook overal nul op het rekest, maar eind 2009 lag het opeens wel her en der in de winkels! Ik weet dat het in ieder geval is bij toko Dun Yong (op de Gelderse Kade in Amsterdam) en verschillende vestigingen van Wah Nam Hong (Den Haag en Rotterdam) te koop is.

  En eigenlijk altijd achter glas. Daar waar de duurdere dingen en de messen liggen. Vaak staat die vitrinekast op een rare, onopvallende plaats, dan moet je even goed zoeken.

  Maar het is dus zeker wel te krijgen tegenwoordig.
  Succes!

 5. beste chaf heb ze gister in amsterdam op de gelderse kade bij toko dun yong gekocht prijs is 225 euro per kilo dus je kunt zelf bepalen hoeveel je koopt groetjes ed

 6. Ah, dat is goed nieuws! Het blijft achterlijk duur, maar in kleine beetjes valt dat minder op. ;-)

 7. ben dit weekend bij dun yong geweest mijn voorraad was op wat bleek ze hebben het niet meer dus gelijk naar de supermarkt verderop had ze vorige keer ook al niet hij had nog wel potten xo sauce(350gr) waarop ik zei dat ik het zelf wou maken hij zei ja maar voor een goede prijs ik zei laat maar zien zeker einde houdbaarheid waarop hij begon te lachen ik kon ze krijgen voor 5 euro per pot houdbaarheid einde feb maar dat zegt niks gelijk 2 gekocht want ik ben al verpest vind de sauce het lekkerst als ik hem zelf maak dus als iemand wat weet graag dan koop ik in grote beetjes

 8. In Noord Frankrijk kan ik geen conpoy krijgen en zelfs in Parijse toko’s is het niet te vinden. Kan je XO saus ook maken met verse noix de St.Jacques?

 9. Het zal zeker niet vies worden, dus ja, ik zou zeggen van wel.
  Kun je wel mooie, gedroogde garnalen vinden? Daarin is ook nogal wat kwaliteitsverschil. Ik heb ooit heerlijke, gedroogde garnalen gegeten in een salade. Die waren gewoon zoet en lekker. Ik kan me voorstellen dat die ook heel goed zouden werken in een XO saus.

  Verder zou ik er van die kleine diepvries scallops voor gebruiken, die zien er vaak al een beetje stevig/droog uit. Dat werkt denk ik beter dan een mooie, malse, verse.

 10. Dank je voor je snelle reactie .Gedroogde garnalen gaan wel lukken. Ik ga het in iedergeval proberen. Worden sowieso diepvries scallops want het is niet de tijd voor verse nu.

 11. XO saus is er inderdaad in verschillende versies:
  100% conpoy
  100% gedroogde garnaaltjes
  En een mix van conpoy en gedroogde garnaaltjes.
  Ik heb het ook weleens zelf gemaakt, ruim voldoende knoflook gebruiken en voor de variatie kan je ook chilipepers erin doen :)

 12. Eind juli XO sauce gemaakt met verse scallops ( diepvries ipv gedroogde). Een perfect alternatief, de sauce smaakt geweldig en blijft minstens zolang goed in de koelkast. En wellicht ook een goedkoper alternatief.

 13. And it was delivered yesterday :)

  Items:
  Dried scallop from the Hokkaido scallops (cracking products) 180 g from Hokkaido, precious using 100%! For cracking products recommended for your home!(A00-05033-00160)

  Total item amount : \ 3078 JPY

  The postege :\ 1800 JPY

  Total amount billed : \ 4878 JPY

 14. Heb ze toevallig een paar weken geleden in Rotterdam bij wah nam hong zien liggen en meteen gekocht.
  Heb een recept gevonden op youtube dat er 8 worden meegekookt in de zwarte kippensoep ga ik volgende week ook eens doen.

 15. Ha, ik zag ze een tijdje terug daar ook liggen en heb toen de prijs hierboven maar eens aangepast. Ze zijn een stuk duurder geworden in die paar jaar!

 16. Het is niet “onze” conpoy, ik heb het ook maar gekocht.
  Bij Wah Nam Hong (in Rotterdam) of bij de hele grote Amazing Orientals.
  Ik weet niet waar je woont, maar je kunt zoeken naar een echte, Chinese toko.
  Maar het ligt nooit zomaar in de schappen, naast de knoflook of zo. Dus ik zou er altijd even naar vragen. Eventueel met bovenstaand artikel op je telefoon om te laten zien wat je zoekt.

  Succes!

 17. Ze liggen meestal in de glazen kast bij Wah nam wong in rotterdam bij amazing oriental heb ik ze nog nooit gezien.

 18. Ik was gisteren in Rotterdam bij wah nam hong en ze liggen er weer samen in de glazen kast met gedroogde oesters en die had ik nog nooit eerder gezien en een mooi blik abalone.
  prijs van de conpoy is maar een enkele euros omhoog gegaan sinds 2019 72 euro meen ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *