Pangsit deegvellen

Kant-en-klare pangsit velletjesHoe heet het?
Deegvelletjes voor pangsit goreng, gefrituurde wonton, wanton, wantan, wuntun, yúndùn (雲吞). Oftewel: pangsitvellen cq wontonvellen om te frituren, wonton wrappers for deep fry, dumplingvelletjes, wonton skins, yundun pi (雲吞皮). Amerikanen noemen dit egg roll wrappers.

Wat is het?
Pangsit deegvellen zijn vierkante, gelige deegvelletjes gemaakt van bloem, ei en zout die door frituren luchtig & knapperig worden. Traditioneel gevuld met varkensgehakt en/of gehakte garnalen en andere smaakmakers, maar tegenwoordig is alles mogelijk. In China worden wontons eigenlijk altijd gestoomd of gekookt, maar in Indonesië (en Amerika) heeft men de gewoonte ze te frituren. Pangsit is het Maleische voor wonton en pangsit goreng betekent dus letterlijk “gebakken wonton”.

Gefrituurde wontonHoe te gebruiken?
Rustig laten ontdooien, dan kun je de velletjes makkelijk een voor een van het stapeltje pakken. Leg in het midden van een pangsitvel een theelepeltje vulling, niet teveel, anders wordt het misschien niet gaar tijdens het frituren. Bestrijk het velletje rondom met wat water (losgeklopt ei plakt nog beter), vouw het dubbel, druk goed dicht en zorg dat er geen lucht in zit. Frituur in 2 minuten goudbruin op 180°C. Lekker met zoete chilisaus. In de vriezer maanden/jaren te bewaren, eenmaal ontdooid ook nog wel wat dagen in de koelkast. Opnieuw invriezen wordt afgeraden maar kan best. Tijdens het werken met plastic folie afdekken om uitdrogen te voorkomen.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?

 Wonton pastry for deep fry
merk: Happy boy 福仔
land van herkomst: Nederland
etiket: Wonton pastry for deep fry
ingrediënten: tarwebloem, water, kippenei, tapiocameel, tarwegluten, zout, aroma
prijsindicatie: € 1,35 (250g)

 Pangsit vellen uit de diepvries

merk: San Kong Chinese Food Co.
land van herkomst: Nederland
etiket: Diepvries Pangsit vellen, Chinese Ravioli Pastry for deep fry
ingrediënten: tarwemeel, water, ei, zout, kaliumcarbonaat (stabilisator E501)
prijsindicatie: € 1,40 (200g)

Reacties

Pangsit deegvellen — 11 reacties

 1. Pangsit/wonton in een eierdoos bakken in de oven vind ik nog steeds een topidee van Beuk. Gefrituurd ook lekker, maar in de soep… bah, zo’n drijvende homp deeg :-(

 2. Echt waar?! Haha, ik vind gekookte wontons juist duizend keer lekkerder dan de gefrituurden. Die heerlijke, zachte, doorschijnende, glibberige, beetje zoetige velletjes. Heeerlijk!

 3. Gefrituurd zijn ze heerlijk. Om bij de borrel te nuttigen met een sausje uit een flesje b.v. Chilly sauce Eagle (het is een pittig sausje iets zoetig )

 4. Kun je Wonton vellen waarop staat “for fry” ook gebruiken voor de soep. Ik heb de verkeerde gepakt en de toko is niet dusdanig in de buurt dat ik even terug kan.

 5. Bedankt voor de uitleg over de verschillen. Ik was namelijk echt op zoek naar de luchtige variant, die moeilijk te vinden is. Ik denk dat ik hem gevonden heb (Wonton for fry).

  Maar ik had nog een vraag over het invriezen. Kan je de ongekookte (wel voorbereidde, gevulde) pangsit ook bewaren in de vriezer?

  Zo ja, wat is de beste manier om in te vriezen? En moet je ze dan wel/niet ontdooien alvorens frituren?

 6. Ja, die kun je prima invriezen. Beste is even wat plaats te maken in je vriezer zodat je er een dienblad, of bakplaat of iets anders plats in kwijt kan. En daar de pangsietjes op een dun laagje aardappelzetmeel (of misschien is een laagje bakpapier ook goed) neerleggen en zorgen dat ze elkaar net niet raken. Dan zou ik ze afdekken met wat plastic folie, maar zal ook niet per se hoeven. En dan na een dag, als ze goed bevroren zijn kun je ze in een grote zak of diepvriesdoos doen.

  Ik zou ze niet ontdooien voor het frituren. Gewoon iets langer frituren. En eentje testen of die wel goed warm is van binnen.

  Succes!

 7. Hallo,
  Als pangsit gemaakt heb gefrituurd en daarna in de vrieskast gedaan, hoe kan ik dat het beste weer warm maken zonder taai of slap te worden
  Groet Tonny

 8. Hi Tonny, ik zou zeggen niet. Ik denk dat ze opgewarmd altijd minder lekker zijn.
  Je kunt pangsit beter ongefrituurd invriezen en pas frituren als je ze gaat eten.

  Maar goed, als je ze dan toch al gefrituurd ingevroren hebt, dan zou mijn eerste keuze de oven zijn: pak ‘em beet 10 minuten op 180°C? Beste op een rooster.
  Of als je een airfryer hebt, dat is misschien nog beter, een airfryer. Zo’n 3 minuten op 200°C?

  Laat je ons weten of het gelukt is? En hoe lang op welke temperatuur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *