Zelf wontons maken

Zelf Wonton maken
Het maken van de vulling is snel & makkelijk, de wontonvelletjes zijn gauw gekocht, alleen het dichtvouwen kost even tijd, maar moeilijk is het zeker niet en eigenlijk is het best de moeite waard.

1 pakje wonton deegvellen
200g varkensgehakt
1el Shaoxing rijstwijn
1 tl lichte sojasaus
½ tl sesamolie
¼ tl zout
¼ tl peper
1 lente-uitje, fijngesnipperd
1 klein knoflookje, fijngesnipperd

Het komt allemaal niet zo nauw, doe er in wat je lekker lijkt, maar bedenk dat het gehakt best een beetje nattig mag zijn, want dat komt straks de smeuïgheid alleen maar ten goede. Leg een paar velletjes naast elkaar op tafel of snijplank. Leg een theelepeltje vulling op elk vel. Bestrijk de rest van het deegvel met water, maar liever nog met wat eiwit. Vouw dubbel in rechthoekvorm of driehoekvorm. Bestrijk de 2 onderste hoekpuntjes met water/ei, breng ze naar elkaar toe en knijp dicht.

Op zich is het niet zo belangrijk hoe je ze dicht vouwt, dat kan op tig manieren, belangrijkste is dat er geen lucht in de pakketjes zit. Duurt het nog even voor je ze gaat koken (invriezen kan ook), bestrooi het bord waarop je ze zolang bewaart met wat maïzena en dek af met folie.

Kook de wontonnetjes in 4 minuten in zout water gaar.
Lekker met Yin Yin saus of in een kom heldere bouillon.


Reacties

Zelf wontons maken — 13 reacties

  1. Met kerst heb ik voor het eerst zelf wontons gemaakt en dit recept een beetje als guideline gebruikt. Ze waren super gelukt!

    De bouillon waar ik ze in serveerde was helaas niet geweldig. Ik had een kippenbouillon getrokken van een zelf geslachte kip en daar had ik via de ijsfiltratie methode (gelezen op jouw andere blog?) een consomme van gemaakt. Het zag er prachtig uit, maar helaas had ik de theedoek niet goed afgespoeld en dus smaakte het naar zeep :)
    Toen heb ik maar wat water met een bouillonblokje, wat sojasaus en een lente-ui opgezet en de wontons daar in gedaan.

    Nu is mijn vraag eigenlijk of jij misschien een goed recept hebt voor een lekkere Chinese kippenbouillon om de wontons in te serveren?

  2. Oooh, dat is zonde van de bouillon!!! Misschien dat jullie ook wasverzachter gebruiken? Dat is natuurlijk ook niet echt bevorderlijk voor de smaak. *oeps*
    Gelukkig waren de wontons wel lekker!

    Een lekkere Chinese kippenbouillon. Tsja, ik gebruik dan meestal kip, (lente)-ui, gember, steranijsje en een flinke scheut Shaoxing rijstwijn. Soms een (stukje) gedroogde chilipeper erbij en soms een klein, echt klein stukje zoethout. En misschien een stukje spek meekoken, dat doen die Chinezen ook vaak, spek in de basis van een bouillon. Wat gedroogde shii-take’s om hem hartiger te maken. Of het overgebleven van karkas van een Pekingeend of zo. Tsja, het is gewoon eigenlijk net hoe het zo uitkomt en wat je in huis hebt. ;-)

    Maar ik zal straks eens door mijn kookboeken bladeren. Misschien vind ik nog wel een gouden recept voor je.

  3. Bedankt voor de snelle reactie!
    Daar kan ik wel wat mee voor de volgende keer (waarschijnlijk zeer snel, want nog een hele lading wontons in de vriezer).

  4. Beste Robin,
    Ik maak regelmatig dim sum klaar in grote hoeveelheden, maar het deeg plakt altijd vast aan de bodem waar ik het op zet. Ook vershoudfolie of bakpapier helpt niet. Hierdoor gooi ik regelmatig een deel weg, omdat ze niet meer te gebruiken zijn. Kun je me een tip geven hoe ik ze het beste kan bewaren?
    Groet,
    Coos

  5. Ja, ik zou zeggen, het bakpapier eerst bestrooien met een degelijk, maar dun laagje maizena. Dan moet het volgens mij goed gaan.
    En misschien ook voorkomen dat het warm wordt, dus meteen in de ijskast zetten? Maar dat verzin ik nu ter plekke. ;-)

  6. moet een wonton/pangsit/ of loempia altijd eerst gekookt of gebakken worden voor dat ze in de vriezer gaan ?

  7. Ik weet het niet zeker, maar ik denk eigenlijk van niet hoor.
    Gewoon vullen/vouwen en invriezen. Zonder ze voor de koken dus.

  8. Hallo, ik wilde wontons maken voor een flinke visite en dan met wat meer vulling. Kan je ze ipv koken ook in de oven zetten (en zo ja, hoelang op welke temp.)?

  9. Ja, ik zie op Amerikaanse sites dat mensen dat wel doen. En dan bakken ze ze bijvoorbeeld eerst, gedrapeerd over een grote eierdoos. En dan heb je bakjes die je kunt vullen en dat ook weer in de oven zetten. Maar ik heb daar zelf geen ervaring mee. Ik vind ze gestoomd of gekookt toch het lekkerst. En anders gefrituurd. In de oven voelt voor mij als “uitdrogen”. ;-)

  10. Heeft iemand mss een recept voor de wontondeegvellen? Hier in Natal, Brazilie kan ik die namelijk nergens vinden in de winkels. En t zou gewoon weer eens iets lekkers zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *