Bonito vlokken (Katsuobushi)

Bonito flakesHoe heet het?
Bonito vlokken, bonito flakes, fish flakes, katsuo-bushi / かつおぶし / 鰹節 (Japan).

Wat is het?
Bonito vlokken zijn de schaafsels van een gedroogde, gefermenteerde en gerookte tonijnsoort, namelijk de gestreepte tonijn. Ook wel bonito, skipjack, skipjacktonijn of Katsuwonus pelamis genoemd. Zo’n gedroogd stuk bonito heet katsuobushi. Het doet in eerste instantie, qua geur misschien een beetje aan vissenvoer denken, maar verwerkt in gerechten is het echt heerlijk. Door de fermentatie heeft het een mooie umami-smaak gekregen.

Hoe te gebruiken?
Van de wat dikkere schaafsels (kezuri-katsuo) wordt samen met kombu japanse bouillon (dashi) getrokken. De dunnere schaafsels (hana-katsuo) worden als smaakmaker toegevoegd aan allerlei gerechten. Het grappige is dat een toefje bonito vlokken op een warm gerecht door de opstijgende warmte lijken te dansen. (zie kort filmpje )

Tips, weetjes & recepten

 • Recept: zelf dashi maken (Japanse visbouillon)
 • Recept: okonomiyaki
 • Wikipedia over : katsuobushi
 • Het eerste zakje heeft mooiere vlokken dan dat tweede product met 5 zakjes. Dat heeft een beetje de structuur van licht zaagsel. Minder flaky dus.

Andere posts over gedroogde vis enzo:

Gedroogde garnaaltjes Gedroogde inktvis Gedroogde st. Jacobs schelpen, Conpoy Maldive Fish Gedroogde ansjovis Ikan Teri, gedroogde ansjovis

Wat is er te koop?


merk: merkloos
land van herkomst:
etiket: tenminste houdbaar 32897
ingrediënten: bonito flakes
prijsindicatie: € 1,25 (10g)

merk: Ninben Co Ltd
land van herkomst: Japan
etiket: Ninben Fresh Packi Katsuobushi. Gedroogde bonito. Importeur: Showa Boeki (Europ) BV
ingrediënten: gedroogde bonito
prijsindicatie: € 4,25 (5x5g)

Reacties

Bonito vlokken (Katsuobushi) — 7 reacties

 1. Aha, houdbaar tot ik er zelf bij neer val dus. Dat was in eerste instantie ook mijn vraag. Ik heb al jaren een pot met vlokken en ik durfde het eigenlijk niet meer te gebruiken omdat ik de verpakking had weggegooid.

 2. Ja, nee, dat stickertje is denk ik toevallig een tht-stickertje, maar dan met een “winkelcode” en het zegt niks over de werkelijke houdbaarheidsdatum. Ik heb wel gezocht, maar kan niks zinnigs vinden over de houdbaarheidsdatum van bonitovlokken. Behalve dan van de tweede versie bonitovlokken die ik nu vond. En die is nog 10 maanden houdbaar. Dus eeuwig houdbaar is het zeker niet. Misschien als je er dashi van trekt dat het niet zo heel nauw komt, maar voor een gerecht met “dancing flakes” zou ik wat voorzichtiger zijn.

 3. Haal de Bonito vlokken in Den Haag. In een chinezen winkel onder de C&A. koop het voor me kat, die is er gek op. Maar momenteel hebben ze alleen die hele fijne. Maar dat vliegt uit de bak als je langs loopt. Wie weet waar ze het nog meer verkopen. Ben al heel wat winkels af geweest. Me kat mis zijn tussen doortje heel erg. Alvast bedankt.

 4. Moeten Katsuobushi vlokken echt binnen de 7 dagen gebruikt worden als de zak geopend is aub?
  Dank voor uw antwoord

 5. Welnee, hoe kom je daar nu bij? Ik denk dat ze “oneindig” houdbaar zijn. Alleen gaat de smaak natuurlijk wel achteruit. Maar bederven zal het zeker niet.

  *edit* Oh, ik zie dat ik 11 jaar terug iets anders schreef. Maar laten we het houden op voortschreidend inzicht. :)
  En slechts 7 dagen is belachelijk. Of je moet het over iets anders hebben dan bonitovlokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *