Kombu (Japans, gedroogd bruinwier)

KombuHoe heet het?
Kombu / konbu / dashima / 昆布 (Japans), dasime / 다시마 (Koreaans), haidai / 海帶 (Chinees).

Wat is het?
Kombu is gedroogd zeewier. Specifieker: bruinwier. Nog specifieker: Laminaria, meestal Laminaria japonica. Dit zeewier groeit van nature op rotsachtige bodems van koude, rustige zeeën. Vroeger kwam de meeste kombu uit de zee rond het Japanse eiland Hokkaido, maar dankzij ingenieuze “productietechnieken” is Japan wat dat betreft allang ingehaald door China en Korea. Het wier is meestal zo’n 2 tot 5 meter lang en wordt in de oceaan gekweekt aan touwen die in het water hangen. Op natuurlijke wijze duurt het 20 maanden voordat het wier geoogst kan worden, met een beetje hulp lukt het nu ook in 12 maanden. Het wier wordt in de zon gedroogd.

Hoe te gebruiken?
In Japan en China wordt kombu gegeten als groente. Op zichzelf of verwerkt in allerlei gerechten. Voor gebruik een uurtje weken in water dat net van de kook af is. Het wordt dan glibberig, groen en ongeveer 2 mm dik. Meekoken is wordt afgeraden, het kan dan bitter worden. In het Westen is kombu samen met bonito vlokken bekender als basisingrediënt voor dashi, Japanse bouillon. Gedroogde vellen kombu zijn droog en koel bewaard nog maanden/jaren houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

 • Klik hier voor: alle posts over zeewier op een rijtje
 • Mooi overzicht van en informatie over bijvoorbeeld de cultivatie van allerlei eetbare zeewieren of specifieker, alleen over kombu. (bron: FAO, de Voedsel & Agricultuur Organisatie van de VN)
 • Uit dezelfde familie Laminaria kennen wij in Nederland vingerwier (Laminaria digitata). Ook eetbaar, maar ik weet niet of dat gebruikelijk is hier.
 • Wordt nog wel gebruikt om allerlei emulgatoren en bindmiddelen uit te extraheren. Bijvoorbeeld E-nummers 400 t/m 405: alginezuur, natriumalginaat, kaliumalginaat, ammoniumalginaat, calciumalginaat en propyleenglycolalginaat. Vroeger ook gebruikt als kunstmest. Vooral in Ierland zijn/waren ze heel inventief met kelp.
 • Recept: zelf dashi maken (Japanse visbouillon)

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: onbekend (importeur = Lucullus bv)
land van herkomst: ?
etiket: Kombu. Okamoto Kiridashi KOMBU. Gedroogd bladwier.
ingrediënten: gedroogd vingerwier (kelp)
prijsindicatie: € 2,60 (3 bladen)

Reacties

Kombu (Japans, gedroogd bruinwier) — 14 reacties

 1. Heb eens gelezen dat de tijd, nodig voor het weken van droge peulvruchten met een stukje Kombu kan worden beperkt. Hoeveel tijd kan dat schelen, denkt u?

 2. Volgens mij zorgt kombu bij het koken van gedroogde peulvruchten voornamelijk dat de verteerbaarheid beter wordt en de gasvorming minder. Ik weet niet of het ook al helpt bij het weken, ik denk alleen of voornamelijk bij het koken. En ik denk niet dat het tijdwinst oplevert.

 3. Kan men kombu nog eten nadat het met bvb met boontjes heeft meegekookt

 4. Behoud kombu aftreksel (heel langzaam opgewarmd en voor het koken de kombu eruit) zijn eigenschappen als we het later weer opwarmen en in gerechten gebruiken? We zijn het vooral gaan gebruiken om jodiumtekort op te heffen.

 5. Ik ben geen expert op het gebied van voedingswaarden, dus ik doe daar liever geen uitspraak over. Al kan ik me niet voorstellen dat jodium vervliegt.

 6. Is het wel verstandig zeewier uit de buurt van fucoshima ( japan) te consumeren, vroeg ik me af, zoniet wat is dan een verstandig alternatief?
  Groet Lou

 7. Ja hoor, niks aan de hand. Voedsel uit Japan wordt bij import sowieso gecontroleerd op radio activiteit. Maar de oceanen zijn groot, dat water bij Japan is allang vermengd/verdund en gewoon hetzelfde als elders.

  En vlak bij Fukushima zal vast geen zeewier meer geoogst worden. Japanners zijn ook niet achterlijk natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *