Zelf Oestersaus Maken

Oestersaus maken van oesters

Als je bij de kust woont kun je misschien zelf je oesters rapen, anders wordt dit een beetje een dure aangelegenheid. Een mooi alternatief zijn de in blokken ingevroren oesters (454 gram) die bij de toko voor zo’n 6 euro te koop zijn. Daar gaat dit recept dus vanuit:

 1. Ontdooi een pak oesters (foto 1). Hak ze redelijk fijn. (foto 2). Ik gebruikte daarvoor de keukenmachine. Gooi het vocht niet weg. Voeg nog 100 ml water toe en zet dit prutje op het vuur. (foto 3)
 2. Laat het 5 minuutjes op hoog vuur koken, daarna nog een half uurtje op laag vuur. Zet ramen open want het stinkt enorm.
 3. Zeef de drab, liefst door een kaasdoek. (foto 4)
 4. Voeg bij het vocht dat je overhoudt 3 eetlepels chinese lichte sojasaus of kikoman (foto 5 en 6) en klaar is Kees.

Dit mengsel kun je een week in de koelkast bewaren. Handiger is het als ijsblokjes in te vriezen. Persoonlijk vond ik het resultaat een beetje tegenvallen. Het smaakt gewoon naar sojasaus en oesters: plat en een-dimensionaal. En daarmee dus heel anders dan wat je kant-en-klaar in flesjes koopt. Misschien ligt het aan het recept, ik had zelf verwacht dat het veel en veel langer in had moeten koken. Misschien ook nog wel fermenteren? Of misschien is dit de basis van een ingewikkeldere (oester-)saus met suiker, maïzena, gember, shaoxing.
Hoe dan ook was het een leuk experiment, maar aanraden kan ik het niet. Behalve misschien als je allergisch bent voor al die toevoegingen die er in de meeste flesjes zitten.


Reacties

Zelf Oestersaus Maken — 2 reacties

 1. Ik heb dit recept zitten lezen nadat ik zelf aan het experimenteren ben geweest ….om te kijken “hoe doen anderen dat ?”
  Mijn recept is als volgt ;15 rauwe oesters ( van het kistje van 24 stuks wat ik had gekocht en daarvan 9 stuks rauw had gegeten, heerlijk.)
  Bij gebrek aan een pureer machine alles in de vijzel gedaan en af en toe wat van het vocht toegevoegd en apart gezet.
  In een pannetje flinke klont roomboter dit laten smelten en daar een eetlepel bloem aan toegevoegd, met de garde flink roeren.
  Drie eigelen losgeklopt met een wijnglas Sauvignon Blanc , dit voorzichtig toegevoegd aan de gesmolten boter en bloem; alles goed doorroeren en de gepureerde oesters er doorheen mengen alles door een zeef gooien.
  De gezeefde saus op smaak brengen met zout en peper.
  Ik heb geen Kikkoman sojasaus gebruikt dus mijn saus is romiger en geler van kleur.
  Pappardella lintpasta , hier overheen de Oestersaus en deze garneren met Geraspte Pecorino ( Noot en Zoutachtige Schapenkaas en als garnering een paar sprietjes Roodlof .
  “Eet smakelijk !

  Groeten Henk Tukker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *