Djeroek Poeroet (limoenblaadjes)

Djeroek peroet, djeruk perutHoe heet het?
Limoenblad, kafferlimoen blaadje, citroenblad, lime leaf, daun djeroek poeroet (Indonesië), bai makrut (Thailand)

Wat is het?
Limoenblad of djeroek poeroet is het donkergroene, glanzende blad van de Kaffir limoen, een struik uit zuidoost Azië. De blaadjes groeien altijd met zijn tweetjes, als een tandem aan de takken. (foto). De blaadjes ruiken en smaken heel duidelijk naar frisse limoen.

Hoe te gebruiken?
Een of meer blaadjes in hun geheel meestoven in curries en soepen. Je eet ze daarna meestal niet op, kan wel, maar is niet gebruikelijk. In reepjes gesneden (zonder de nerf) in soepen of ter garnering op curries, salades, noem maar op. Verse blaadjes zijn het lekkerst, invriezen kan wel, maar eenmaal ontdooid verliezen ze snel hun aroma. Bovendien zijn ingevroren blaadjes meestal een beetje hard & taaiïg, geen probleem voor een curry, maar rauw in reepjes niet altijd lekker. Laat ze dan liever weg of snijd ze supersuperfijn.

Tips, weetjes & recepten

  • Lees ook de post over kaffir limoentjes van dezelfde boom/struik
  • Je kunt djeruk perut ook als kamer- of terrasplant houden. Onder andere te koop bij Xotus.

Wat is er zoal te koop?


diepvries limoenblaadjes

merk: BDMP (Bangkok Dehydrated Marine Product Co. Ltd.)
land van herkomst: Thailand
etiket: Frozen Lime Leaves (citrus hystrix DC)
prijsindicatie: € … (100g)

Reacties

Djeroek Poeroet (limoenblaadjes) — 38 reacties

  1. Ooh, hier ben ik echt dol op. Ik gebruik ze best vaak. Door curries, nasi/bahmi, groentensoep, stoofpotjes met ketjap of kokos. Heerlijk. Ik heb ze tot nu toe alleen nog maar gedroogd gehad maar zelfs dan zijn ze fantastisch. Leuk om ook iets te lezen over de bijhorende vruchten. Gr. Gerry

  2. Ja, ik gebruik het ook best veel. Geeft altijd een lekkere, frisse toets aan een gerecht he? Volgens mij hebben veel mensen in Azië, maar ook Australië zo’n struik in de tuin. Altijd verse blaadjes bij de hand. Heerlijk lijkt me dat.

    Ik gebruikte nooit gedroogde blaadjes, ben benieuwd of jij nu veel verschil zou merken als je verse of diepvriesblaadjes zou gebruiken.

  3. Gedroogd proefde of rook ik er niets van terug, maar misschien gebruikte ik veel te weinig. De ingevroren variant heb ik nog niet echt goed vergeleken met de verse.

    De plant doet het overigens ook goed in Nederland – een vriend van me heeft er eentje in de tuin staan, al overwintert hij wel in de huiskamer.

  4. Nou, de blaadjes uit de diepvries geuren je tegemoet. Zeker als je ze even kneust/rolt/verfrommeld. Zo lekker!

    Komen er ook kaffirlimoentjes aan? Of is het alleen maar blad?

  5. Net weer een voorraad gehaald bij de toko. Je rook ze in de vriezer al boven alles uit. Vers en diepvries blad maakt niet zo veel uit, maar zoals bij alle kruiden even kneuzen en er een scheut kokend water over gieten. Dan springen de geuren er uit. Ook weer verse laos en salam gehaald. Kan zo weer de vriezer in.

  6. Op Mauritius heet zo’ n blad ” Combava” , als je googled lees je een interessante verhaaltje daarover. Mijn vriendin heeft zo’ n struik inderdaad in haar huin en gooit ze in o.a kerrie tonijn met cocos melk nou…kipkerrie enzo , je kunt er overal voor gebruiken.

  7. Ik kom helemaal geen leuke verhaaltjes tegen, Viviane. Vooral veel reclame voor vakanties enzo.

  8. Gisteren een visgerecht in de oven gemaakt van koolvisfilet met kerstomaatjes. Twee blaadjes Djeroek Poeroet in reepjes er overheen gestrooid voordat ik ‘m in de oven deed. Hmmm, wat een heerlijke geur!

  9. Het helpt soms als je aangeeft waar ongeveer in België, Machteld. Nu is je vraag zo “groot”.

    Maar heb je deze: lijst met toko’s in België al gezien? Daar vind je misschien al wel een winkel bij jou in de buurt. Ik zou in eerste instantie zoeken bij de Thais gespecialiseerde zaakjes.

  10. De verfijnde smaak van Djeroek Poeroet komt goed tot zijn recht als je vleesspiesje en saté vooraf even stoomt. Voeg de blaadjes met eventueel andere kruiden toe aan het stoomvocht. Zorgt voor een heerlijk licht niet overheersend aroma.

    Cees

  11. Interessante methode, eerst stomen daarna grillen.
    Ik geloof dat ik marineren toch makkelijker vind. ;-)

  12. Pas op, na het stomen volgt het marineren pas. Deze methode gebruik ik voornamelijk bij kip producten of grill (bbq) gerechten voor kinderen. Garantie dat alles veilig en gaar is. Bijkomend voordeel is dat de totale smaak zeer verrassend wordt door het stoombad met Djeroek Poeroet…. :)

  13. Vanaf November introduceert Plant Planet een eetbare kamerplantenlijn, welke verkrijgbaar is voor de consument. De planten zijn o.a. te koop in verschillende tuincentrum ketens. Verrassend voor u zal zijn dat wij de Djeroek Peroet als plant op de markt gaan brengen en u deze dus als vers product kunt gaan gebruiken in uw gerechten.
    Volg ons op twitter en facebook om de introductie voor verdere informatie.

  14. Hallo allen, ik gebruik de djeroek poeroet vooral ook in de eigen gemaakte sambal. Met veel liefst verse laurier en andere kruiden. Is erg aan te bevelen.

  15. Ook lekker is 1 vers (uit de diepvries) blaadje kort mee fruiten met uien voor de chili con carne

  16. Ik heb net een djeroekpoeroetbier gebrouwen. Met Kerst moet het op dronk zijn. En een bier met djeroekpoeroet, salem, sereh en pandan. Het stinkt een uur in de wind, maar lees eens een proefverslag van een whisky! Een en al turf, muffe sokken en jodium. Dan mag mijn djeroekpoeroetbier best ook een beetje meuren…

  17. De Intratuin heeft tegenwoordig ook een goed assortiment exoten. En de planten hebben al een flink formaat. Zelf heb ik er djeruk perut, sereh en een kardamomplant gekocht.

  18. Hoi allemaal,

    Ik heb vandaag verse lime leaves gekocht maar het zijn er zoveel dat ik niet zo goed weet hoe de rest moet bewaren? Ik last invriezen moet geen probleem zijn?

    ik hoor het graag.

    bedankt!

  19. Ja, ik kan me niet voorstellen dat de blaadjes die ik ingevroren koop eerst een behandeling hebben gehad. Ik denk dat die ook hoppa zo gewoon de vriezer in zijn gegaan. Dus dat kun je thuis ook zo doen.

  20. Djeruk purut wordt in de toko oriëntel in Duiven/Arnhem verkocht als plantjes

  21. Ook live te zien in de tropische kassen van de Hortus botanicus Leiden, net als veel andere Aziatische kruiden en specerijen.

  22. Stel je hebt geen Djeruk voorhanden, is het een optie om limoensap/schil als substituut te gebruiken in gerechten?

  23. @Lotte, ik zou dan eerder voor sereh (citroengras) gaan. Dat zit smaaktechnisch meer op dezelfde lijn.

  24. Ja, ik zou ook eerder voor citroengras gaan. Het kan natuurlijk wel, maar je moet het zo zien, in de limoenblaadjes zit het frisse aroma van limoen, maar niet de zuurte. Dus als je alleen limoen in huis hebt, dan denk ik eerder de zest dan het sap.

  25. lekker voor in de rendang. overigens het verspreidt een sterke geur in de vriezer. dit maakt het moeilijk om vlees uit de vriezer op bederf te checken (bijv. gehakt dat langer dan 2/3 maanden bevroren is geweest).

  26. Oh, daar heb ik geen ervaring mee. Maar ik ga er ook niet vanuit dat er iets bederft in de vriezer. Ik zou zelfs gehakt dat een jaar of langer ingevroren is nog gewoon opeten. ;)

  27. als ik vietnamese sambal maak doe ik er altijd 100 gram van elk knoflook sjalot citroengras gember en 5o gram gedroogde geweekte garnalen 2 eetlepels ketjap manis 2 eetlepels vietnamese vissaus 2 potjes laoganma crispy chili in oil en half flesje buldak extreme spicy sauce in en als laatste 4 theelepels combava poeder deze is heel veelzijdig voor desert curries enzovoort te verkrijgen bij vanillemadagascar.nl en lang houdbaar op internet staat veel info hierover wat je ermee kunt doen

  28. Ja maar ben gek op sambal en schrok laatst bij amazing van de prijzen 6 euro voor 200 gram.Ga volgend jaar 5 verschillende chili telen kun je ook goed invriezen hoewel ze dan iets aan hun spiceyness verliezen maar heb er ook chocolate carolina reaper zaad bij schijnt de heetste momenteel te zijn.

  29. Cool! En slim. Als je zoveel sambal eet is zelf maken altijd een goed idee. Maar ook gewoon leuk om te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *