Hoe heet het?
Chinese gele bieslook, gele knoflookbieslook, yellow chives, blanched chives, golden chives, albino chives, Allium tuberosum, jiǔ huáng / jiu huang / kau won / gau wong / 韭黄 / 韭黃 (China), kinira / 黃韮 / きにら (Japan).
Wat is het?
Chinese gele bieslook is feitelijk dezelfde plant als de eerder besproken Chinese bieslook, maar dan in het donker gekweekt. Door de afwezigheid van licht blijven de sprieten lichtgeel, de structuur wordt iets voller/plomper en de smaak zachter. Smaakt minder naar knoflook dat de groene variant.
Hoe te gebruiken?
Als groentengerechtje, in stukken van 5cm samen met wat varkensvlees kort roerbakken. Of anders net als gewone knoflookbieslook verwerken in omelet, soep, vullingen voor dumplings, etc. Jammer genoeg niet zo lang te bewaren, verwilt snel. Dus liefst dezelfde dag nog opeten of anders in de koelkast, stevig in een plastic zak gewikkeld met eventueel een nat keukenpapiertje om de voetjes. Let op: stinkt de ijskast uit.
Tips, weetjes & recepten
- Recept (EN): gele bieslook met taugé en omelet
- Lees ook de post over “gewone” Chinese bieslook en Chinese bloeiende bieslook
- Als je Chinese bieslook in de tuin hebt staan kun je gemakkelijk zelf gele bieslook kweken door er een zogenaamde bleek- of forceerpot overheen te zetten (zie links op de illustratie). Die potten worden ook gebruikt om rabarber te forceren.
Wat is er zoal te koop?
merk: in ’t versvak van Wah Nam Hong land van herkomst: ? etiket: kau won prijsindicatie: € 13,50 p/kg |
Ik heb al een reactie gegeven, en naar tevredenheid naar de informatie van producten gelezen
Goed te horen. En nu aan de slag in de keuken. ;)
Hoe kwam je hier zo verzeild?