Sake (Japanse rijstwijn)

Sake, Japanese rice wineHoe heet het?
Sake, Japanse rijstwijn of rijstewijn, seishu, nihonshu 日本酒

Wat is het?
Sake is een alcoholhoudende drank die wordt gemaakt door rijst te laten fermenteren, niet distilleren. Rijstbier zou dus een betere naam zijn dan rijstwijn, want het productieproces lijkt meer op dat van bier dan op dat van wijn. En net als met bier zijn er vele soorten, in vele kwaliteiten. Aan sommige wordt nog extra alcohol of suiker toegevoegd. Het alcholpercentage kan varieren tussen de 13,5% en 19%. De smaak is misschien een beetje vergelijkbaar met die van sherry, maar eigenlijk zijn er teveel varianten om daar een duidelijke uitspraak over te doen.

Hoe te gebruiken?
Afhankelijk van de soort sake, de tijd van het jaar en de voorkeur van de drinker wordt die koud, op kamertemperatuur, warm of heet gedronken. Verder wordt sake veel gebruikt in de Japanse keuken, in marinades, soepen en sauzen. Eenmaal aangebroken bewaar ik ‘m nog maanden, zo niet jaren, buiten de koelkast. Echte sake-kenners zullen er misschien van gruwen, maar voor een “kookwijn” geloof ik dat het best kan.

Tips, weetjes & recepten

 • Het woord “sake” betekent in Japan letterlijk “[alcoholhoudende] drank”, het is dus een verzamelnaam. Dat wat wij sake noemen heet er nihonshu. Dan weet je waarom ze je raar aankijken als je in Japan om sake vraagt.
 • Ik gebruik sake eigenlijk alleen in de keuken en daarvoor is die van Gekkeikan prima geschikt. Japanse toko’s verkopen vaak ook iets goedkopere “cooking sake”. Voor meer informatie over echte kwaliteitssake verwijs ik naar: sake.nl
 • Niet verwarren met: mirin. Dat is een Japanse, zoete rijstwijn.
 • Zie alle besproken: rijstwijnen op een rijtje.

Wat is er te koop?


 Fles Gekkeikan Sake
merk: Gekkeikan 月桂冠
land van herkomst: Verenigde Staten
etiket: The finest sake. Gekkeikan. Japanese sake, 14.6% vol
ingrediënten: water, rijst, gist
prijsindicatie: € … (150ml)

 One cup sake
merk: Ozeki
land van herkomst: Japan
etiket: Ozeki Mini
ingrediënten: alleen in ‘t Japans
prijsindicatie: € 1,73 (100ml)

Reacties

Sake (Japanse rijstwijn) — 10 reacties

 1. Japanners gebruiken vaak de worden voor warme (Atsukan) en koude (Reishu) sake bij het bestellen,

 2. *hik* begin al dronken te worden als ik de sake zie van Gekkeikan. Zelf verwarm ik hem altijd op de juiste temperatuur (even denken maar kon niet meer bedenken hoeveel graden dat was) voor een aantal minuten en dan even af laten koelen, maar warm is hij ook goed te doen!

 3. Wat zit er in e sake, dat je er zo ongelofelijk dronken van wordt, dat eigenlijk niet normaal is.
  Kan het zijn dat er een bepaalde stof in zit waar sommige mensen allergies van zijn of iets anders?
  Met andere alcoholische dranken heb ik dat niet.

 4. Welke sake moet je dan eigenlijk kopen om gewoon mee te koken? Is dat die Gekkeikan sake?

 5. In principe kan je met elke sake koken, maar ik gebruik inderdaad gewoon die van Gekkeikan. In die groene, slanke flessen.

 6. Zeg,Robin,’n japanse kook,,ster,, heeft ooit aangeraden chin.rijstwijn te gebruiken bij het koken(afschuwelijk te drinken).’t geeft gewoon bij bepaalde gerechten Meer ,,power,, Zachtere gerechten ,daarvoor geef Ik geen dure (bij ons)sake in het recept.Daar neem Ik ’n ,,halfdroge,,Riesling.die Ik dan ook Wel deel tijdens het koken.

 7. Zo doe ik het ongeveer ook. Vaak Chinese rijstwijn en alleen als het subtiel of kleurloos moet zijn sake. Met een fles sake doe ik beduidend langer dan met ee fles Shaoxing rijstwijn.

 8. De Koreaans/Japanse supermarkt ´Shilla´ op het Gelderlandplein in Amsterdam-Buitenveldert verkoopt Japanse ´cooking sake´ van het merk Wadakan. 5,95 Euro voor een plastic literfles. Komt ook in halve literflesjes. Net als Chinese kookwijn is het niet bedoeld om zó te drinken, het is zoutig van smaak. Prima om Japans mee te koken, en veel goedkoper dan ´echte´ sake.

 9. Ja, dat is hem. Ik heb hem al geprobeerd in een Gyoza hotpot. Lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *