Lap Yuk (Chinees gedroogd spek)

Chinees spekHoe heet het?
Chinees gedroogd spek, lap yuk, lop yuk, là ròu (腊肉), Chinese bacon, lacquered bacon.

Wat is het?
Lap yuk is buikspek dat in repen van ± 4 cm wordt gesneden en een dag of twee gemarineerd in zout, suiker, shaoxing rijstwijn, lichte- en donkere sojasaus en soms ook nog wat andere kruiden of smaakmaker. Na het marineren worden de stukken 7-10 dagen te drogen gehangen op een koele, droge, goed geventileerde plek tot ze hard en uitgedroogd aanvoelen. De smaak is eerder zoet dan zout en heeft dat typische alcoholachtige fermentatiesmaakje.

Hoe te gebruiken?
Een stukje spek eerst even 10-20 minuutjes stomen of een paar uur in water te weken leggen. (foto) Daarna in dunne plakjes verwerken in nasi of roerbakgerechten of in plaats van uitgebakken spekjes in allerlei andere gerechten. In China eet men lap yuk meestal simpelweg met witte rijst. Vacuüm verpakt buiten de koelkast (maar liever erin) maanden houdbaar. Na openen nog 2 weken in de koelkast of anders invriezen.

Tips, weetjes & recepten

  • In Kanton kent men 3 soorten “lap mei” (waxed meat, waxed omdat het lijkt of het vlees met een waslaagje is bedekt): Lap Yuk (spek), Lap Cheong (worstjes), Lap Ngap (eend).
  • Recept voor zelf lap yuk maken

Wat is er zoal te koop?

 Chinese Style Bacon
merk: Hang Fong Food Products
land van herkomst: Engeland
etiket: 臘肉 Chinese Style Bacon. Made with 133g of pork belly per 100g
ingrediënten: belly pork, sugar, salt, soya sauce (=water, soy beans, salt, sugar, wheat flour), chinese rose wine, flavour enhancer: monosodium glutamate, spices, preservative: potassium nitrate.
prijsindicatie: € 18,95,- p/kg


Reacties

Lap Yuk (Chinees gedroogd spek) — 11 reacties

  1. Smaakt het een beetje zoals Zeeuws spek als je het hebt geweekt? Het ziet er namelijk wel lekker hartig/beef jerky/spareribs achtig uit :) en is het bij de meeste toko’s te koop?

  2. Nee, Zeeuws spek is best zacht, dit Chinese spek blijft behoorlijk stevig. Ik weet het niet zeker, maar ik verwacht niet dat het bij de meeste toko’s te koop is. Ligt ook een beetje aan de klandizie van zo’n toko. Als er veel Chinezen hun inkopen doen is de kans dat ze het verkopen groter.

  3. Voor de eerdere foto’s; kijk op mijn photostream, 1e drie foto’s.

    Recept: het stuk procureur was ± 700 gram (ruim)

    3 teentjes knoflook, fijngesneden
    paar stukjes kaneel, vijzel
    2 steranijs, vijzel
    3 el. shaoxingwijn
    1 el. suiker
    1 el. sechuanpeper, vijzel
    nitrietzout 0,6% 18 gram
    Procureur of buikspek in “stroken” snijden :-D
    Suiker en zout in de wijn oplossen.
    Spek met de knoflook en specerijen insmeren, dan in een diepvrieszak doen
    In wijn opgeloste zout en suiker er over, alles goed inmasseren.
    Zak goed dichtknopen en dan voor 7 dagen de koeling in.
    Elke dag omdraaien en nog even masseren.
    Na die week het vlees goed met koud water afspoelen en weer afdrogen.
    Ik heb het toen opnieuw met sichuanpeper ingesmeerd.
    Verder heb ik het voor 20 dagen op een koele donkere plek laten drogen.
    Het heeft nu de consistentie van een stuk luchtgedroogde ham.
    In dunne plakjes gesneden is het bijzonder smaakvol.

  4. Ah, duizendmaal dank. Nu nog een mooi stuk procureur vinden.
    Het ziet er echt superlekker uit. Veel en veel lekkerder dan het spek uit de winkel.

  5. Eh, Robin, als je niet aan nitrietzout 0,6% kan komen dan kun je
    wel een bus van mij krijgen, ik heb zat.
    Het gebruik van dit zout is erg belangrijk voor de kleur van het product (en de conservering).
    Let op! geen 6% maar 0,6%, wordt wel eens verward.

  6. Staat! :-))
    Ik moet komende week, ma. di. woe? naar de kruiskade.
    Je hoort het nog van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *