Shiso blad (groene Perilla)

Perilla, Japanse shisoHoe heet het?
Shiso, groene shiso, Perilla, Japanse munt, Chinese basilicum, sesame leaf, aojiso / 青紫蘇 / aoba / oba (Japan), ggaennip / 깻잎 (Korea).

Wat is het?
Shiso is het heldergroene, gekartelde, hartvormige blad (5-10cm) van de perilla plant, familie van de munt, vooral bekend uit de Japanse keuken. Pittige, kruidige smaak: citrusachtig fris met de warmte die een kaneelstok kan hebben. Anderen proeven ook munt, basilicum of venkel/anijs. Complexe smaak dus. In Nederland werd perillablad geïntroduceerd door Koppert Cress onder de merknaam Shiso® en dat is de naam waaronder de meesten het nu kennen, maar buiten Nederland zullen ze je raar aankijken als je om shiso vraagt. Een modern geval van genericide dus.

Hoe te gebruiken?
Als decoratief onderdeel van een sashimi schotel, of als kruid in dunne reepjes door salades, over noodles of pasta. Combineert goed met vis of kip. Kan ook gewoon meegestoofd of meegewokt worden. Of zelfs gefrituurd in een tempurabeslagje. In de koelkast 1 tot 2 weken houdbaar. Ingelegd in zout nog langer houdbaar. Zelf kweken kan ook.

Tips, weetjes & recepten

 • Met gewoon “shiso” wordt meestal bovenstaande groene variant bedoeld, maar er is ook nog een donkerrode, paarsbruine variant. Zie volgende blogpost daarover: Shiso Rood
 • Naast het groene of rode shiso blad kent men in Japan ook nog de steeltjes met bloemknopjes genaamd Ghojiso (ear shiso).
 • En helemaal hip is: (Koreaanse) paarse shiso cress of groene shiso cress
 • De shiso in Korea is een iets andere soort met een iets andere smaak en minder gekarteld blad. In Nederlands soms te koop als sesam blad kimchi.

Wat is er zoal te koop?


 Shiso Leaves Green

merk: Koppert Cress, micro vegetables
land van herkomst: Nederland
etiket: Shiso Leaves Green. Smaak: oriëntaals, mint. Vis, Japanse gerechten.
ingrediënten: Shiso blad
prijsindicatie: € 2,75 (15 blaadjes)
(gekocht bij: Makro Barendrecht, maar tegenwoordig ook te koop bij Amazing Oriental)

Reacties

Shiso blad (groene Perilla) — 19 reacties

 1. Is dit hetzelfde blad welke ik in Korea gegeten heb? In mijn herinnering zag die er net even wat anders uit. Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Shiso_%28plant%29 . In Korea roosterden we dun rundvlees en wikkelde het vlees dan in een vers blad. Heerlijk! Ik ben al heel lang op zoek naar dat blad. In het slechte Engels noemden ze het sesameleaves.
  Gr., Pierre

 2. Ja, in Korea hebben ze een iets andere variëteit. Net als je in basilicum ook verschillende variëteiten hebt. Maar die Koreaanse perilla heb ik in Nederland nog nooit gesignaleerd. Toch denk ik dat die shiso van Koppert Cress een redelijk alternatief is. En anders zul je ergens zaadjes moeten scoren, ik had de indruk dat het een makkelijke plant is om zelf in je tuin te kweken.

 3. Vraagje aan “robin de alwetende”. :-))

  Was vanmiddag op de boot, zag een potje met een plantje staan.
  Zag er uit als basilicum, alleen wat kleinere blaadjes en het rook
  naar citroenmelisse, zalig.
  op de verpakking staat “kemangiga”. Het is geen Thaise basilicum, maar wat anders.

  Tweede ‘probleem’, een bosje verse kruiden.
  Ziet er uit als shiso maar dan veel smaller en wel 20 -25 cm lang,
  op een steeltje, stond peterselie boven(?)
  Daar ik alles wil proberen en dat kruid niet ken, dacht ik “neem mee”
  Thuis komende dacht ik “zoeken we op”…….

  Weet jij het Robin?

 4. Bijna goed, die “kemangi” is citroenbasilicum! :-)

  Kemangi

  (<=klik) En dat wat ze bij Oriental nog steeds hardnekkig & foutief peterselie noemen is "Mexicaanse koriander". Kijk, al lang geleden over geschreven: Culantro or Mexican Coriander

  (<=klik)

 5. Nou ja zeg!
  Ik zei het toch al?
  “Robin weettut.” Dank je wel Robin. :-)

 6. Shiso zaad is te koop bij Vreeken Zaden in Dordrecht of via hun site. Het kiemt snel en groeit ontzettend hard. Voordeel van je eigen plant: je hebt grote en kleine blaadjes.

 7. Wel uitkijken met Shiso in je tuin, in Japan staat het bekend als onkruid omdat als een malle uitzaait…

 8. Na de uitzending van Gardners World waar ze het over dit kruid hadden ben ik op zoek gegaan naar zaden en heb via een vriendin een zakje zaad van beide soorten gekregen.
  Wij zijn gek op “vreemde groenten en kruiden” en dus kan ik deze kans niet voorbij laten gaan :-D
  Volgend seizoen gaat het elk in een verhoogde bak en dan ben ik erg benieuwd wat er uit gaat komen en of het hier op tafel zal komen..

 9. Wat is dit toch een geweldige website. Ik leer hier zo veel! Altijd uitgebreide informatie ook over het toepassen van ingrediënten, ik wordt er erg blij van :-) Hartelijk dank

 10. Sesam-Blad!!! Ik heb dat in Seoul als Kimchi geproefd. Super lekker. Ik ga vrijdag bij de Amazing Oriental kijken (zit hier in de buurt).
  Ik moet ook een recept vinden voor die specifieke kimchi.

 11. Goedemorgen,
  Ik ben opzoek naar iemand die met mij een paar shisho zaadjes wilt delen.
  Ik denk dat ik er 4/5 stukjes genoeg van zou krijgen. Ik zal verder proberen zelf te laten kiemen en groeien.

  mijn emailadres is : chasijah.suparti@gmail.com
  Dank je wel alvast.
  Chasijah

 12. Zojuist shiso van de gezonde apotheker gekregen (in een verrassingspakket). FF googelen wat ik ermee kan en zo kwam ik op deze site (erg leuke site trouwens). Al lezend waar het naar smaakt, had ik gelijk mijn eigen ‘recepten’ in gedachten. Allereerst heb ik een blad genomen en in stukjes gesneden. Kokend water er op en lekker laten trekken. HHmmmm wat een heerlijke thee! De blaadjes er weer uitgevist voor het drinken en die op de partjes mandarijn gedaan en ook dat smaakte heerlijk. Dus nog een mogelijkheid die ik hier graag wilde delen.

 13. p.s. Straks ga ik een lekkere aspergesoep maken en ook daar ga ik gesnipperd shiso blad op doen ter decoratie. Volgens mijn tongpapillen die spontaan beginnen te werken, is dat ook een goede combi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *