Mexicaanse koriander

Klik om te vergrotenHoe heet het?
Lange koriander, Mexicaanse koriander, stinkdistel, culantro, Puerto Rican coriander, Myanmar coriander, Black Benny, Saw leaf herb, saw tooth coriander, spiny coriander, pricky coriander, parsley (foutief), Apiaceae, Europagrass, Eryngium foetidum (L), recao (Puerto Rico), cilantro ancho (Dominicaanse republiek), chadon beni (Trinidad), phak chi farang / ผักชีฝรั่ง (Thailand), cì yánsui / 刺芫荽 (China).

Wat is het?
Mexicaanse koriander is een kruid dat oorspronkelijk uit de Caraïben komt, maar nu ook favoriet is in Thailand, Maleisië en Singapore. De smaak lijkt enorm op die van verse koriander, maar dan sterker. De langwerpige bladen zijn scherp gekarteld en behoorlijk stevig.

Hoe te gebruiken?
Waar gewone koriander smaak verliest als je het meekookt en daarom meestal op het allerlaatste moment aan een gerecht wordt toegevoegd kun je Mexiaanse koriander prima mee laten sudderen in stoofpotjes en soepen. Ook rauw te gebruiken in salsa’s of in zelfgemaakte currypasta’s (in plaats van de korianderwortel). In de ijskast bewaren, blijft langer goed dan koriander.

Tips, weetjes & recepten

  • De Thaise naam “pak chi farang” wordt in Thailand ook gebruikt voor peterselie. Vandaar het foutieve en verwarrende “parsley” op het etiket.
  • Naar verluidt makkelijk en zelfs in de winter te kweken. Zaden kun je hier bestellen: Vreeken Zaden
  • Klik hier voor meer achtergrondinformatie (in het Engels) over dit kruid.

Andere posts met/over koriander:

Ketoembar / korianderzaadjes Verse kruiden: Koriander Tijgersalade

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!

merk: Belicious
land van herkomst: Thailand
etiket: Parsley, Europagrass, ผักชีฝรั่ง
prijsindicatie: € 1,20 (100g)

Reacties

Mexicaanse koriander — 15 reacties

  1. Weet er iemand hoe ik het best Mexicaanse koriander kweek thuis?

  2. Bij https://www.vreeken.nl/ verkopen ze zaad om zelf Mexicaanse koriander te kweken, daar schrijven ze dit bij: “Als gewone koriander het in de zomer (en zeker in de kas) begeeft, groeit deze tropische koriander lekker door! Het lange gezaagde blad is dik, smal en lang houdbaar. De koriandersmaak is zelfs iets duidelijker aanwezig dan bij echte koriander! De eenjarige plant bloeit met zachte distelbloemen. Zeer populair in Vietnam en omstreken en op de Caraïbische Eilanden (in de salsa!). Zaad kiemt traag (6-8 weken) dus vroeg beginnen. Geef ze een humeus vochthoudend plekje. ”

    En misschien kun je het wel “stekken”, Mexicaanse koriander kopen en in wat water wegzetten? Dat er dan worteltjes aan gaan groeien? Wie weet. ;-)

  3. Ik woon inmiddels 8 jaar in Mexico en in de Mexicaanse keuken wordt cilantro erg veel gebruikt. Culantro is de naam voor cilantro in Costa Rica. Ik heb de Mexicaanse koriander hier in Mexico nog nooit gezien.
    Maar ik besef dat het “maar” een naam is.

  4. Grapig, een collega van me die vaak in Mexico is had het ook nog nooit gezien. Maar zoals je zelf al terecht opmerkt, het is maar een naam.

  5. It is not the same as cilantro. Culantro is also known as recao in Puerto Rico, where I have lived, and it is definitely not the same as cilantro. I have had a very hard time locating it in the The Netherlands!

  6. Thanks for the confirmation. I’ll add the name recao to the post, even though Puerto Rico isn’t in Asia. ;-)

  7. Minerva, where did u eventually buy the culantro because i live in the netherlands and i can only find a site where i can buy the seeds, do you know where i can buy the culantro itself?

  8. Verkooop bij

    •’Toko Aroy’ in Bergen op Zoom
    •Bij de Chines suprmarkt in Delft (in de buurt van de IKEA en de •De ondergrondse Chinese supermarkt op de Grotemarktstraat in Den Haag

  9. Dit is veruit mijn favoriete kruid uit Thailand. Ik kocht het daar in de supermarkt met wortel eraan, onder de naam Pak Chi Farang. De kok waar we kookles volgden gaf me de tip om de wortels eraf te snijden, in vochtig keukenpapier mee op het vliegtuig te nemen en thuis te planten. Dit werkt uitstekend. Het is heerlijk en onmisbaar in het Thaise gerecht ‘gesauteerd varkensvlees met look en groene peperbolletjes’ . Dus nog lekkerder en smaakvoller dan gewone koriander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *