Tiger salad (Lao Hu Cai)

Tiger salad
Eigenlijk is een kruidentuin, markt of Turkse groentenboer onontbeerlijk voor dit recept, want met die ieniemienie bakjes koriander uit de supermarkt kom je niet ver. Hoewel, een tijgersalade hoort ook maar klein te zijn, als een soort voor- cq bijgerechtje op een schaaltje niet veel groter dan een gebaksbordje. Het is een modern gerecht, want salades kenden ze tot voor kort niet in China. De eerste keer dat ik tijgersalade at was ik flabbergasted door de eenvoud, de absolute hoofdrol voor de koriander en de verkoelende fris- en pittigheid. In die versie zaten een paar sappige sliertjes kip, maar veel andere versies zijn helemaal vegetarisch. Het enige wat er volgens mij echt altijd in hoort is koriander & chilipeper.
Voor de korianderhaters: gauw wegklikken!
Voor de korianderlovers:


Tijger Salade / Lao hu cai / 老虎菜
voor 2-4 personen

De salade
1 bos verse koriander
1 kleine of halve komkommer
2 lenteuitjes
1 of 2 groene chilipepers
wat fliebertjes gare kip (optioneel)

Snijd de koriander in stukken van 5cm.
Als je de steeltjes niet lekker vindt vis je die er tussenuit, ik laat ze er in.
Snijd de komkommer eerst in schuine 2mm plakjes. Stapel steeds een paar ovale plakjes op elkaar en snijd die in de lengte in 2mm dunne reepjes. (zie foto onder)
Snijd de lente-uitjes ook in julienne. (daar heb ik geen handige snijtips voor)
Snijd de chilipeper ook julienne.
Of als je niks geeft om yin & yang en geen ocd hebt, dan snijd je alles zoals jij wilt.
Rafel een stukje gare kip uit in reepjes, lange fliebertjes. Er eerst een paar keer flink op slaan helpt het uit elkaar rafelen, een vork ook.
Als je geen leftover chicken hebt kun je een kipfiletje of boutje of drumstick pocheren: 20 minuten in wat bouillon dat tegen de kook aan zit.
Of gewoon de kip weglaten.

De dressing
1 el olie
1 el heldere (Japanse) rijstazijn
1 tl suiker
1/4 tl zout
1/4 tl peper
1 tl geroosterd sesamzaadjes (optioneel)

Meng de ingrediënten voor de dressing (exclusief de sesamzaadjes) door elkaar.
Meng de onderdelen van de salade door elkaar, besprenkel met de dressing en woel om. Bestrooien met sesamzaadjes en snel opeten.

Hoe snij je julienne komkommer

Andere posts met/over koriander:

Ketoembar / korianderzaadjes Verse kruiden: Koriander Culantro / Mexicaanse Koriander


Reacties

Tiger salad (Lao Hu Cai) — 6 reacties

  1. Lijkt mij heerlijk, maar ik heb hier thuis vooral korianderhaters, dus ik maak het gewoon voor mezelf. Als lekkere lichte lunch of zo.

  2. Als je koriander niet lust kan je deze vervangen door peterselie, ook erg lekker in de salade. Ik vind de combinatie peterselie, mint en koriander in salades en couscous erg smakelijk (soort gouden drie-eenheid in de Marokkaanse keuken).

  3. Ook wij zijn geen fervente koriander eters, maar het is net als met olijven, je moet (mag) het leren eten. We kunnen het waarderen en opent perspectieven. Onze leverancier verkoopt grote bossen koriander.

    Deze site geeft inspiratie: zo heb ik al de rijstvellen gebruikt en de wontons. Morgenavond aan de gang met lekkere Tiger Salad, wontons, gevulde rijstvellen en een lekkere buikspek van de bbq. Dit wordt een heerlijke zaterdagavond diner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *