Daun laksa (Vietnamese munt of koriander)

Vietnamese Mint / Daun LaksaHoe heet het?
Vietnamese coriander, Vietnamese cilantro, Vietnamese munt, laksa bladeren, Cambodian mint, hot mint, laksa leaf, praew leaf, Persicaria odorata / Polygonum odoratum (L), rau răm (Vietnam), daun laksa / daun kesum / daun kesom (Maleisië), phak-pai (India), phak phai / ผักไผ่ (Thailand), phak phaew / ຜັກແພວ (Laos), chi krasang tomhom / ជីរក្រសាំងទំហំ / chi pong tea koun / ជីរពងទាកូន (Cambodj)

Wat is het?
Daun laksa is een kruid met langwerpige blaadjes uit de duizendknoop familie, dus helemaal geen familie van de munt of koriander zoals niet alleen de naam maar ook de smaak zou doen vermoeden. Kruidig als koriander, het ruikt fris-zurige en smaakt een beetje peperig, scherp. Typisch kruid voor de Vietnamese keuken, maar wordt ook gebruikt in Thailand, Indonesië, Cambodja enzo.

Hoe te gebruiken?
De houtige stengels laat je beter buiten beschouwing. De verse blaadjes eet je rauw in hun geheel of in dunne reepjes in de soep (heel typisch in de laksa, vandaar zelfs de Maleisische naam daun laksa), in stoofpotjes, salades en Vietnamese lenterolletjes (Nems). In de ijskast, met een nat keukenpapiertje in een dichte, plastic zak nog een paar dagen tot een week te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Praew Leaf

merk: Oriental Group
land van herkomst: Maleisië
etiket: praew leaf, Polygonum odoratum Lour.
ingrediënten: daun laksa
prijsindicatie: € 1,79 (100g)Reacties

Daun laksa (Vietnamese munt of koriander) — 10 reacties

 1. In Amsterdam-ZuidOost in de moestuin van mijn Vietnamese vriend Kiet groeit deze plant prima. Voor mij als Nederlander ziet de plant er uit als een typisch onkruid. De geur en smaak maken dat ik het zelf ook ga gebruiken in de keuken.
  Smakelijke groet,

 2. Leuk! Ik dacht dat het er vochtig en warm voor moest zijn, maar dat valt dus wel mee. Ja, ik heb geen tuin of balkon, anders zou ik ook alllllles zelf kweken. ;-)

 3. Wij gaan deze zomer naar Vietnam en Cambodja op vakantie:) Ik ben benieuwd wat voor heerlijke nieuwe dingen ik daar uit de keuken ontdek. Ik ben verliefd op dit soort Aziatische kruiden.

 4. hallo Robin,
  Ik ben op zoek waar ik daun laksa kan kopen
  Kan je me vertellen waar ik het kan kopen
  alvast bedank
  gr.eskieee

 5. de Wah Nam Hong en de Oriental in Den Haag hebben het regelmatig liggen.
  Op de verpakking staat dan altijd Preaw Leaf.

 6. Ja, als je dat ook doet met andere kruiden, dan zal het vast kunnen. Maar je raakt altijd veel smaak kwijt. Ik heb het niet zo op gedroogde kruiden. Ik zou als je ze wilt bewaren eerder eens proberen wat blaadjes in te vriezen,

 7. je kan het heel makkelijk stekken en in een pot met veel zon en water laten groeien. Het kan niet tegen kou (vriest dood bij 5 graden boven nul), maar in de herfst naar binnen en in de late lente weer naar buiten, of in de warme kas. Dan heb je het hele jaar door gratis laksa!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *