Zelf kimchi maken

Zelf kimchi maken

3 el zout
1 tl zout
1,4 L water (ja, 1400 ml)
9 ons Chinese kool (1 gemiddelde chinese kool)
6 lente-uitjes, julienne
1,5 el geraspte gember
2 el Koreaans peperpoeder voor Kimchi
1 tl suiker

Was de chinese kool en snij ‘m in stukken van 5 bij 5 cm.
Leg de kool in een aardewerken of plastic kom.
Los de 3 eetlepels zout op in de 1,4 L water.
Giet de pekel over de kool.
Leg er een bord met iets zwaars op zodat het naar beneden wordt gedrukt en laat 12 uur buiten de koelkast staan. Het bord zal op een gegeven moment onder water staan omdat de kool zal slinken.

Giet de kool af, maar bewaar het pekelwater.
Voeg lente-ui, gember, peperpoeder en suiker toe en zoveel van het pekelwater als nodig is om de kool onder water te zetten. Doe de rest van het pekelwater in een plastic zak die je dichtknoopt en bovenop de kool legt.
Zet dit 3 tot 6 dagen op een koele plek (niet warmer dan 20° C) weg, maar niet in de koelkast, want het fermentatieproces moet wel zijn gang kunnen gaan.

Proef af en toe en als ie goed is doe je de deksel er goed op zet je het in de koelkast. Daarin blijf het nog maanden goed.

Zie ook twee andere kimchi recepten op deze site:
* Daikon kimchi (van rettich/daikon)
* Buchu kimchi (van Chinese bieslook)

Chinese kool voor kimchi


Reacties

Zelf kimchi maken — 28 reacties

 1. Ik ben benieuwd op de smak van die spul.
  Ik rijs op 10 April naar Korea voor een hardloopwedstrijd (Daegu) en ik heb me iets over de Koreaanse keuken willen informeren, bijzonders vegetarische gerechten.

  Als ik het lekker vind zal ik je recept zeker volgen om het thuis te maken.

  Leuke blog, trouwens.

 2. Lees ook even de comments onder de algemene post over kimchi. Daar staan nog wat meer tips en recepten/linkjes van Bee.

  (of alle posts over Kimchi onder elkaar: klik)

  Spannend, hardlopen in Korea. Ik wens je veel plezier en lekker eten!

 3. Hallo Robin,

  Wat is precies het idee achter het restpekelwater in de plastic zak? Is dat exact een juiste hoeveelheid ofzo?

  Binnenkort proberen. Het schijnt inderdaad buitengewoon gezond te zijn, in de categorie yoghurt en linzen enzo.

  Alvast dank.
  Joost

 4. Oh, nee hoor, dat fungeert alleen als “gewicht”. Je kunt ook nieuw water pakken of iets anders als gewicht gebruiken.

 5. Domme vraag misschien, maar die 3 tot 6 dagen dat de kool aan het fermenteren is, moet dan afgedekt zijn of juist niet?

 6. Enigzins afgedekt zodat er geen vliegen of zo bij zouden kunnen, maar zeker niet luchtdicht. Wat ik altijd doe is de deksel van de weckfles erop, maar dan zonder de rubberen ring. Je kunt ook gewoon iets op je schaal of kom leggen, een bord of zo. Iets dat het enigzins afdekt maar niet afsluit.

 7. De peper is moeilijk te vinden helaas, was al begonnen!
  Gebruik nu shrimp flavor crushed chili?
  Moet kunnen hoop ik :-))
  Zal nog melden of het gelukt is.

  groet

 8. Ik denk dat shrimp flavor crushed chili wel echt veel heter is dan Koreaans peperpoeder, maar als dat geen probleem is dan denk ik dat het juist wel eens erg lekker kan zijn! Ben benieuwd. Leuk!

 9. Kan vast ook wel met groene kool hè? Had daarvan nog precies de helft van de door hierboven aangeraden 900 gram over, dus ik maak een halfje kimchi van jouw recept. Net de boel in de pekel gestopt:

  Ilona maakt Kimchi

  Nu afwachten, altijd spannend bij zo’n eerste keer. :D
  Zal het fermenteren gaan lukken of zal ik mezelf straks vergiftigen? :o)

 10. Ja, vast wel. In Korea maken ze kimchi van alle soorten groenten.
  En inderdaad altijd spannend. Maar ik lees wel eens recepten van anderen die bijvoorbeeld bijna geen zout gebruiken, want oeh, zout is eng. Nou, ik vind fermenteren zonder zout enger, maar nog steeds niet veel verhalen gehoord van mensen die er dood bij neervielen. Dus het zal wel meevallen ook, die risico’s.

 11. Ha die Robin!
  We zijn inmiddels vier dagen verder:

  Ilona's Kimchi

  Dag vier. Ik heb niet het idee dat de kool al van zins is om zachter te worden? Hoort dat wel? Of blijven het sowieso stevige stukjes? Maakt het daarin wellicht uit dat ik groene kool heb gebruikt in plaats van Chinese kool?
  Het ruikt in elk geval wel lekker. :)

 12. Ik zag dat Maangchi ook wel eens kimchi maakt van gewone, witte kool: emergency kimchi. Ik denk dat het beter was geweest als je het in smallere repen had gesneden, met meer snijoppervlak om het zout en de kruiden in te laten trekken. Blijkbaar is kool nogal goed beschermd. :-)

  Ik zou ‘m opeten nu.

 13. De reden om pekelwater in het gewichtszakje te doen is als het zou scheuren de vloeistof in de weckpot hetzelfde zoutgehalte behoudt.
  Zelf gebruik ik schoongekookte stenen

 14. Kimchi is heerlijk.

  Ik heb het gegeten in Zuid Korea en ben er nog nooit ziek van geworden.
  Het kan ook wel aardig spicy worden daar… :)

 15. Waarom niet alle ingrediënten meteen samenvoegen? Waarom moet de kool eerst 12 uur zonder de andere ingrediënten in pekel ?

 16. Het doet iets met de structuur. Er komt in die 12 uur heel veel extra vocht vrij. Dat vocht en het zout wil je niet in je kimchi, dat giet je af voor je de echte smaakmakers toevoegt.

  Er zijn ook recepten waarbij er alleen zout wordt toegevoegd, geen water. Dan merk je pas hoeveel water er vrij komt uit de kool.

 17. Ik heb al diverse keren kimchi gemaakt. Ook van spitskool. Ik heb er ook een keer paprika in gedaan, rettich en koolrabi. Ook versgeraspte kurkuma. Er zijn heel veel verschillende recepten, o.a. eerst in het zout zetten een paar dagen en daarna afspoelen. Ik vind het erg lekker

 18. Behalve dat ik de lente-ui gewoon in heel dunne ringetjes snij en er soms een teentje knoflook fijngesneden bij gooi vind ik je recept heerlijk. Inmiddels al enkele maanden dagelijkse kost!
  By the way: geweldige site!

  Hartelijk dank, Henk

 19. Dagelijkse kost? Echt waar? Vertel, hoe eet je het dan? Gewoon zo naast je eten of erin verwerkt? Wat leuk.

 20. Hee Robin, ik neem, rechtstreeks uit de weckfles, een paar lepels voor het ontbijt, lunch, en als ik geen salade bij het avondeten heb, dan ook!
  Het maken is al een keer of twee mislukt, er zat althans een rare, weeig-bittere smaak aan. Gewoon opnieuw begonnen en doorgegaan..
  Ik “gebruik” kimchi ook als gedeeltelijke fruitvervanger want ik ben niet zo van de zoete
  Gr. Henk

 21. Ik gebruik heel veel meer grof zout. Het is vooral om overtollig water uit de kool te halen. Het krijgt dan een andere structuur.Daarna heel goed afspoelen, meestal 3 keer om het zout zoveel mogelijk te verwijdereb. Naderhand goed uit laten lekken in een vergiet, minimaal een uur. En kimchi hoort echt heel pittig te zijn. Je went er wel aan. Je eet het als bijgerecht. Gewoon een klein beetje erbij, wat je tussendoor eet. In korea begraven ze het trouwens lange tijd onder de grond. Ze hebben vaak ook een speciale kimchi koelkast vanwege de heftige geur.

 22. Maar dan gebruik je dus geen pekelwater, maar alleen zout? Kan ook. Er zijn meerdere wegen die naar Rome Seoel leiden. :-)

 23. Haha, ja, dat vraag ik me nu dus ook af!
  Misschien was het toch nog niet zout genoeg met het pekelwater? Hm, ik heb geen idee meer waar ik dit recept ooit vandaan getoverd heb. Ik zal eens zoeken in mijn oudste kookboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *