Ginkgonoten

Ginkgo noten
Hoe heet het?
Ginkgonoten, ginkgo zaden, ginkgo, gingko, ginko, yínxìng guǒ / 银杏果 (letterlijk: ‘zilverabrikoos’), báiguǒ rén / 白果仁 (China).

Wat is het?
Ginkgonoten zijn de zaden van de vrouwelijk ginkgo boom. Aan de boom lijken het net zilverkleurige abrikoosjes, die eenmaal op de grond gevallen beginnen te rotten, glibberen en stinken, naar ranzige boter en kots. Ginkgo bomen groeiden miljoenen jaren voor en miljoen jaren na de dinosauriërs. Ze zijn tegen veel bestand maar toch leken ze rond het begin van onze jaartelling zo goed als uitgestorven. Alleen in het Westen van China groeiden nog exemplaren in het wild. Mede dankzij de geneeskrachtige eigenschappen van de zaden gingen boeddhistische monniken de boom eren, cultiveren, beschermen en ook verspreiden. Dankzij kloosters, kastelen en botanische tuinen over de hele wereld is deze bijzondere, pre-historische boom dus behouden gebleven.

Hoe te gebruiken?
Verse ginkgo noten kraken en dan van het velletje ontdoen door ze even te blancheren of bakken in droge koekenpan. Nogal een werkje, daarom zijn de vacuum- of in blik verpakte nootjes een stuk handiger. Je kunt ze roosteren of verwerken in zoete en hartige soepjes, stoofschotels, eierpuddinkjes of de klassieker achtschattenpudding.
De ginkgonoot smaakt een beetje zoetig, hoewel het kiempje binnenin een bittere nasmaak geeft. (sommige mensen schijnen dat eruit te peuteren) De structuur doet denken aan een gekookte tamme kastanje, alleen minder droog. In de ijskast lang houdbaar (weken/maanden).

Tips, weetjes & recepten

 • Waarschijnlijk dat alles wat er nog meer te weten valt over de ginkgonoot te vinden is op de enorm uitgebreide website van Cor Kwant: The Ginkgo Pages
 • Filmpje waarin the Yunnan Girl Dianxi Xiaoge: ginkgonoten plukt en klaar maakt
 • In Valkenswaard blijkt men in 2019 niet erg dol op de Japanse notenboom: poeplucht

Wat is er te koop?


Klik voor uitvergroting

merk: merkloos op de versafdeling
land van herkomst: ?
prijsindicatie: ± € 5,95 p/kg

Etiket lezen? Klik hier.

merk: 洪吉能 Ang Kiat Leng Trading Co. Ltd
land van herkomst: China
etiket: Ginko Nut Flash 白果肉
ingrediënten: Fresh ginkgo nuts, no preservatives, no artificial colouring
prijsindicatie: € 1,- (80g)Ginkgo zaden


Reacties

Ginkgonoten — 20 reacties

 1. Het heeft altijd wel iets aandoenlijks he?
  Terwijl het natuurlijk gewoon luiheid is, want hallo zeg, anno 2010 moet het toch niet zo moeilijk zijn om zoiets te vertalen naar het Nederlands of Engels? ;)

 2. Deze nooten zijn geroosterd heerlijk in salades en als extraje in de studentenhaver

 3. Heeft iemand deze ginkgo noten al eens gekocht in Nederland. En dan zou ik willen weten waar in Nederland, toevallig ook in de buurt van Amsterdam

  d oo rtje

 4. Bovenstaande nootjes ZIJN gekocht in Nederland. ;-)
  Volgens mij zijn ze altijd wel op voorraad bij Wah Nam Hong. In ieder geval die gepelde, vacuum verpakte nootjes en tijdens het seizoen ook netjes of zakjes met opgepelde ginkgonootjes. Alleen weet ik zo uit mijn hoofd niet hoe dat seizoen precies loopt.

  Maar Wah Nam Hong dus en die heeft ook vestigingen in Amsterdam. Grotere vestigingen van Oriental zal ze ook vast wel hebben, maar dat weet ik niet 100% zeker.

 5. Deze boom is helemaal niet bijna door de mens uitgeroeid omdat zijn rijpe vruchten stinken. Integendeel, dat hij nog bestaat is mede te danken aan het verbod om hem te kappen, omdat hij een religieuze betekenis had. Er zijn ook wilde populaties in China bekend. Het geslacht van deze boom was allang op zijn retour toen er in de verste verte nog geen sprake was van zoiets als de mens.

  In het arboretum van Rotterdam staat een vrouwelijk exemplaar dat in het najaar de vruchten laat vallen. Pas op, niet aanraken, de lucht is niet van de handen te wassen.

 6. Jammer dat deze foute tekst nog steeds op de site staat. De verwijzing naar de Wikipedia geeft ook deels verouderde informatie, want er zijn nu enkele wilde populaties in China bekend. Jammer ook dat een afbeelding van de gesteelde vrucht ontbreekt. De doordringende geur van de vrucht blijkt aantrekkelijk voor aaseters. Men denkt dat de boom bijna is uitgestorven omdat de dieren die de vruchten ooit aten en zo verspreidden allang zijn uitgestorven.

 7. Je hebt helemaal gelijk! Ik heb het eindelijk aangepast. Kan het er zo mee door? :-)

  En bedoel je met afbeelding van de gesteelde vrucht zoiets?

  Disgusting ginkgo fruit

  Ik gebruik normaal gesproken alleen zelfgemaakte foto’s en ik heb nog nooit een ginkgo boom van dichtbij gezien (of geroken). Ik ken alleen de pakjes met zaden uit de winkel. Die vallen ook een beetje binnen de opzet van deze site. Informatie over bomen, bloeiwijzen en geschiedenis passen beter elders, denk ik.

  Maar hoe dan ook, bedankt voor de correctie, TvS!

 8. Heel hartelijk dank voor de foto van de vruchten nu weet ik tenminste waar ik op moet letten. Ook de andere lezers bedankt voor hun bijdrage zodat ik nu weet hoe ze te eten.

 9. Wij hebben de nootjes leren eten als attractief aperohapje ! 3 op een stokje, 2 stokjes per persoon (want 6 nootjes per dag voorzien je van alle vitaminen die je nodig hebt). Even bakken in wat olijfolie, wat zout en peper erover en . . . Laat je gasten maar eens raden wat ze aan het eten zijn ! Succes verzekerd.

 10. In de hortus botanicus van Leiden staat een mannelijke boom met een vrouwelijke tak er aan geënt.

 11. Graag even commentaar op dit artikel

  https://www.linkedin.com/pulse/dieetreactie-op-coronavirus-dreiging-jimmy-shen/

  Op 28 februari werd de eerste forensische anatomie van de overblijfselen van een coronavirus-slachtoffer uitgevoerd door professor Liu Liang van het Tongji Medical College, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan. De volgende dagen waren er nog een paar forensische anatomieprocedures. Uit de rapporten van deze onderzoeken bleek dat de sterfgevallen werden veroorzaakt door eerst schade aan de longen, vervolgens aan de lever en ten slotte aan de nieren en het hart.

  De long is kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf omdat men non-stop ademt. Ginkgo-noten worden beschouwd als een longtonicum in de traditionele Chinese geneeskunde, voor het eerst vermeld in de farmacopee Shen Nong Ben Cao (Magic Peasant Herb Medica), uitgegeven in 2800 voor Christus. Ze bevatten eigenschappen die hoesten, astma .. kunnen genezen en voordelen bieden voor allerlei longproblemen. De long in de traditionele Chinese geneeskunde verwijst naar het hele ademhalingssysteem, inclusief luchtwegen, de neus en zelfs de huid (die micro-ademhaling uitvoert), naast het longorgaan. Trouwens, mijn oudoom was toevallig een arts in Traditionele Chinese Geneeskunde.

  Het eten van ginkgo-noten maakt de long sterker en minder kwetsbaar voor virussen. Vroeger waren de noten voorbehouden aan de rijken. Tegenwoordig zijn ze populair in Chinese of Oosterse supermarkten.

  Een handvol is voldoende voor de dagelijkse behandeling van een enkele volwassene. Sommige mensen zijn echter gevoelig voor zelfs grondig gekookte noten. Als je het niet zeker weet, begin dan met een paar noten. Voor kinderen geldt een regel: de hoeveelheid ginkgo-noten die een kind kan eten is gelijk aan de leeftijd, voor een 5-jarige eet je maximaal 5 noten.De noten bevatten verbindingen die duizeligheid kunnen veroorzaken of symptomen die lijken op dronkenschap. Om deze symptomen te verhelpen, koken wij dorpelingen meestal de harde schelpen van de noten in water en drinken ze de bouillon. Voor de zekerheid, raadpleeg onmiddellijk de arts als er symptomen optreden.

  Ik ben het hoofd van een wild ginkgo-gehucht in Oost-China. We eten vaak ginkgo-noten. In ons dorp is tot dusver geen geval van coronavirus opgetreden. Ik ben ook een professionele fotograaf. Ik heb het eerste wilde ginkgo-e-boek ter wereld gemaakt. Proever https://jmp.sh/a0gPjCC

  Meer weten over ginkgo’s is meer weten over hoe te overleven. Als ginkgo-noten niet beschikbaar zijn, zijn de tweede opties lelie, witte raap, lotuszaad, abrikoos, knoflook, melk…
  Over het algemeen richten witgekleurde voedingsmiddelen meer energie op de longen dan andere gekleurde voedingsmiddelen, dus consumeer waar mogelijk witgekleurd voedsel om uw long te ondersteunen.

  De bovenstaande voedingsmiddelen zijn alleen ter referentie. Hetzelfde type product van verschillende oorsprong kan verschillende percentages actieve eigenschappen bevatten.
  Dieetreactie is een pluspunt. Dagelijkse voeding en persoonlijke preventiemaatregelen bij het uitgaan zijn altijd noodzakelijk.
  Na aanvankelijke paniek begint het leven in zijn conservatieve modus. Hoewel onze voeten niet ver kunnen komen, reist onze geest altijd vrij. Tijd om voor ons gezin te zorgen, te studeren of te mediteren. Na de crisis zullen er meer baby’s, wetenschappers en filosofen naar boven komen.

 12. Je vraagt om commentaar van mij, Walter?

  Ik heb me lang geleden voorgenomen om op deze site zo weinig mogelijk uitspraken te doen over gezondheid en gezondheidseffecten van Aziatische ingrediënten. En dat kost best moeite, want ik ben zo iemand die stiekem overal een mening over heeft. ;-)

 13. Goededag,
  Achter de kerk van de Joannesparochie in Hoofddorp aan de Kruisweg staan 2 ginkgo’s: een man en een vrouw met elke jaar zaden/vruchten. Meer dan 100 jaar oud. Het is een Bijbelse beelden/plantentuin.Tuin open dagelijks, vrij toegang, parkeren op kerkterrein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *