Spekkoek (Indische, kruidige cake)

spekkoekHoe heet het?
Spekkoek, spekuk, spekkuk bumbu, layer cake, lapis legit.

Wat is het?
Spekkoek is een natte cake die laag voor laag gebakken wordt. Je begint met een dun laagje donkergekleurd beslag in een bakblik, gaart dat 3 minuten onder de grill, dan een dun laagje lichtgekleurd beslag, weer 3 minuten onder de grill, etc etc. Nogal bewerkelijk en daarom werd het vroeger alleen voor feestelijke gelegenheden gemaakt. Het spek in de naam slaat niet op de smaak of ingrediënten maar alleen op het uiterlijk: het lijkt op (ontbijt)spek. Deze cake is ontstaan in Nederlands Indië, uit nostalgie naar speculaas en andere decemberlekkernijen. Oorspronkelijk gekruid met een mengsel van kaneel, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en steranijs. Tegenwoordig zijn er ook allerlei andere varianten/kleuren zoals bijvoorbeeld banaan, kokos, pandan of chocola. Al blijft de originele versie met spekkoekkruiden toch het lekkerst.

Hoe te gebruiken?
Als dessert, lekker met een bolletje roomijs. Of bij de koffie. Spekkoek is nogal machtig, dus een klein stukje is vaak al genoeg. Koel en droog bewaren, liefst in de ijskast. Deze gekochte spekkoek is dan zo’n anderhalve maand houdbaar. Het schijnt dat spekkoek lekkerder wordt als ie een paar dagen oud is, dus wat dat betreft hoeft kant-en-klare spekkoek niet onder te doen voor zelfgemaakte.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: LandiFood BV
land van herkomst: Nederland
etiket: Indische Spekkoek
ingrediënten: Voor de ingrediëntenlijst, klik op de foto. Dit product kan sporen van noten bevatten.
prijsindicatie: € 1,90 (140g)

Reacties

Spekkoek (Indische, kruidige cake) — 15 reacties

  1. Excuses voor de late reactie, maar de link naar het artikel staat inmiddels op onze blog.

    Groeten

  2. Ooit heb ik zelf spekkoek gemaakt, heel erg bewerkelijk en het was niet lekkerder dan een spekkoek uit de toko. Sindsdien koop ik gewoon een spekkoek in de winkel.

  3. Ik heb mezelf er nog steeds niet aan gewaagd, maar kan me wel iets voorstellen bij wat je zegt, Martine. Het is ook echt heel tijdrovend he, a die laagjes. Dat weerhoudt mij er ook wel een beetje van.

  4. :-P Spekkoek.
    Moet ook een keer “kue lapis” proberen en stukje over schrijven.
    Ik haal het bij Amazing Oriental maar andere toko’s hebben het ook.
    Het is van gestoomd meel gemaakt, kost veel werk en niet makkelijk zelf te maken.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Kue_lapis

  5. Spekkoek is lekker met wat slagroom erop.
    Het is mijn smaak.

  6. @ goed bezig, als je een stoompan hebt is kue lapis niet moeilijk om te maken!

  7. Heey

    ik wil graag pandan spekkoek maken maar kan het goede recept niet vinden

  8. Ja, ik zou dan ook moeten googelen, maar ik raad liever geen recepten aan die ik zelf niet ken of getest heb. Sorry.

  9. Heel bewerkelijk, flink wat rommel in de keuken, bent er uren druk mee en je hebt een onder en bovenoven nodig. De smaak, oke wat verser maar een gekochte vind ik zeker net zo lekker gelet op het werk dat je er mee hebt. Ben je een gelukkige huisvrouw met 2 ovens naast elkaar dan is het te overwegen en heb je voor de tijd van 1 er 2.

  10. Dat is dus precies wat ik altijd hoorde, dat het de moeite niet echt waard is. Bij veel dingen is het gewoon wel heel erg de moeite waard om het zelf te maken, bij spekkoek niet. Die is gekocht ook gewoon lekker.

  11. Hoi ik heb hem deze week al 2x gemaakt hij is heerlijk.
    Vind hem lekkerder dan uit de winkel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *