Hoe heet het?
Pijlkruid, pijlkruidknolletjes, snoekeblêd, arrowhead, Sagittaria sagittifolia, swamp potato, nga ku, yagu (芽菇), cigu (慈菇).
Wat is het?
Pijlkruidknolletjes zijn de knolletjes van een waterplant genaamd pijlkruid. De knolletjes van 4 à 5 cm groeien onder water, de pijlvormige bladeren boven water. Qua uiterlijk zou je bijna denken dat het de bleke zusjes van waterkastanjes zijn, maar het is geen familie.
Hoe te gebruiken?
Het lekkerste is om er chips van te maken (zie: recept). In China is dat een traditionele nieuwjaarssnack. De smaak en structuur zit tussen een gewoon aardappelchipje en een dun kroepoekje in. In blokjes of schijfjes roerbakken met wat vlees en/of groenten en dan even stoven kan ook. Dan smaken ze nog meer naar aardappel, maar iets glibberiger en misschien iets zoeter.
In de koelkast, in een plastic zak dagen, zo niet weken houdbaar.
Tips, weetjes & recepten
- Recept: chips van pijlkruidknolletjes!
- De jonge blaadjes van de plant zijn ook eetbaar.
- Al lijken deze knolletjes misschien erg uitheems, pijlkruid groeit in Nederland gewoon in het wild.
- Niet verwarren met de houtige pijlwortel of arrowroot. Die wordt eigenlijk alleen gebruikt om stoofpotten en sauzen te binden.
Wat is er te koop?
merk: merkloos op de groenteafdeling land van herkomst: ? prijsindicatie: ± 2,75 p/kg |
Heerlijk crunchy, ik vind het persoonlijk het lekkerst gewokt met dungesneden speklapjes.
Acht euro is waarschijnlijk per vliegtuig ingevlogen.
Ik kocht het voor €2.95 per kilo bij China Town, die kleine super naast Wah Nam Hong Amsterdam.
Maar volgens mij is het nu weer uit het seizoen.
Inderdaad, 8 euro de kilo is te duur. (vond ik toen ook al, maar het viel me pas op bij de kassa, ach ja)
Ik zag ze vandaag bij wat toko’s in Den Haag voor gemiddeld 2,75 de kilo. Heb het meteen even in bovenstaande post aangepast.