Pijlwortel (arrowroot)

ArrowrootHoe heet het?
Pijlwortel, arrowroot, obedience plant, Maranta arundinacea, zhúshǔ (竹薯).

Wat is het?
Pijlwortel is de wortelstok van een grote tropische plant, oorspronkelijk uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De wortel lijkt op een heel dun michelinmannetje verpakt in puntige, papierachtige blaadjes.

Hoe te gebruiken?
Het lijkt erop dat de wortel eigenlijk alleen of voornamelijk wordt gebruikt om zetmeel uit te halen. Dat zetmeel wordt net als aardappelzetmeel of maizena gebruikt in allerlei producten/recepten (zie ook :deze post). Maar waarom we de wortel vorig jaar opeens in een paar toko’s tegenkwamen is een beetje een raadsel, want ze heeft een erg houtige structuur en weinig smaak, niet echt lekker dus. Misschien kook je ze mee in stoofpotjes om die te binden, waarna je de wortel er weer uitvist. Wie het weet mag het zeggen!

Tips, weetjes & recepten

 • De Chinese naam, 竹薯, is letterlijk vertaald: bamboeknol, maar met bamboe heeft het niks te maken, anders dan dat het er op het eerste gezicht een beetje op lijkt
 • Niet verwarren met pijlkruidknolletjes of arrowhead. Die zijn wel lekker en worden in China en Japan volop als groente gegeten.
 • Lees ook de post over allerlei soorten bindmiddel/zetmeel op een rijtje (waaronder dus ook pijlwortelpoeder)

Wat is er te koop?


Bak met arrowroot
merk: nvt
land van herkomst: China
etiket: 竹薯
prijsindicatie: € 3,35 p/kg

Reacties

Pijlwortel (arrowroot) — 20 reacties

 1. Beste:
  Ben onlangs door Kenya getrokken, daar word de knol gekookt gegeten net als zoete aardappel en gewone aardappel.
  Zag hem geserveerd bij ontbijt met thee, heb geproefd, smaakte bloemig droog beetje aardappelachtig.

 2. Ik zag ‘arrowroot powder’ in een recept voor paleo cake. Heb het niet zelf geproefd (of gebruikt) maar lijkt inderdaad een bindmiddel te zijn. Cake werd trouwens ook prima zonder het poeder, al valt ie wel makkelijk uit elkaar.

 3. Sommige meer Japanse georiënteerde toko’s verkopen wel arrowroot in poedervorm. En de natuurwinkels. Ik heb het hier ook, want “moet” ooit nog eens een post schrijven over de verschillende mogelijke bindmiddelen: maïzena, aardappelzetmeel, tapioca, arrowroot en nog een paar meer.

  Maar ’t is niet zo’n sexy onderwerp, dus blijkt het onderaan de to-do-list bungelen. ;-)

 4. arrowroot wordt ook gebruikt in de makrobiotiek.
  ik ken o.a. een recept te gebruiken bij verkoudheid waarbij versgeperste gember wordt gemengd met arrowroot (kuzu) en heet water. opdrinken. paar dagen…over.

 5. Arrowroot poeder kan gebruikt worden als gezichtspoeder. Je kan het mengen met o.a. cacao, kaneel en nootmuskaat om je eigen natuurlijke gezichtspoeder te maken.
  Ook kun je het met een make-up kwast aanbrengen bij je haar aanzet als natuurlijke droogshampoo. Zo vermijdt je veel chemicaliën die in de producten uit de winkel zitten.

 6. die gedroogde schijfjes in de soep bijv. met daarin ook black eye boontjes en pindakaas/saus…

 7. Ik heb deze groente in Pakistan vaak gegeten en gekookt. Ik vind het persoonlijk een erg lekkere groente en verwerkte het in een masala. Ik heb het nog niet gezien hier in Nederland wat ik jammer vind. Het is dus in India en Pakistan een gewone groente die gegeten word met roti of naan.

 8. Weet je ook hoe deze groente daar genoemd wordt, Fatima? Dan zet ik het er boven bij. Ik kon er destijds (post is al meer dan 5 jaar oud) vrijwel niks over vinden op internet. Als je een naam hebt ga ik weer eens opnieuw neuzen.

 9. In India, bij een ayurvedisch centrum, kreeg ik serie root als pap in de vorm van kleine erwtjes. Kan ik water of melk gekookt worden. Smaakt nergens naar. Wordt gebruikt om de maag beter te maken.

 10. Wie heeft al eens make up foundation gemaakt?
  Blijft het echt zitten en bedekt het de huid goed??

  Ben heel benieuwd!!!!!! vr.gr.Margreet

 11. Ik las dat het vorig jaar ineens in Toko’s voorkwam. Klopt niet want 23 jaar geleden kocht ik het al in Toko’s. Ik ben van Indiaanse afkomst. En in het binnenland van Zuid-Amerika wordt het toegevoegd aan melk voor de baby. het maakt de pap dikker.je kookt het in water tot je dikke substantie krijgt en dan babymelk erbij.In Zuid Amerika in het binnenland Is dat heel gewoon. En de Surinaamse Toko’s verkopen het al jaren. Omdat er alle vitamines inzit dat een baby nodig heeft. Ik voegde een eetlepel toe bij mijn zoontje zijn babymelk. Ik heb het gebruikt bij alle drie mijn kinderen. En ze zijn nooit ziek. Geen griep hoofdpijn of wat dan ook. Bijzonder vind ik dit.

 12. Ik vraag me af of je nu de wortel bedoelt of het zetmeel dat eruit gewonnen wordt, Lucia? Pijlwortel in poeder vorm is inderdaad goed verkrijgbaar bij toko of natuurwinkel, maar de wortels zelf zie ik nog steeds bijna nergens te koop.

 13. Je kan het gebruiken als droogshampoo en je kan er glutenvrije bechemelsaus mee maken!

 14. Ik zit net te kijken naar de hairy bikers op 24 kitchen. Die gebruikten pijlwortelpoeder als bindmiddel bij fruit wat ingekookt was. Toen ik het op ging zoeken op google kwam ik deze site tegen.

 15. Je kan planten kopen bij Vreeken in Dordrecht. Ik heb dat dit voorjaar gedaan en de plant net uit de grond gehaald. Ik wil een deel weer oppotten en binnen laten overwinteren. Ik heb begrepen dat alle delen van de plant eetbaar zijn. Ik zoek nu alleen nog recepten, misschien weet iemand die hier was een recept. Een curry lijkt mij heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *