Gestoomde vis op Kantonese wijze

Chinees gestoomde Dorade met gember en lente-ui

Dit heerlijke, lichte, zomerse gerecht staat hier regelmatig op tafel. Ook in de winter trouwens, gewoon omdat het zo lekker is, daar kan geen lekkerbekje tegenop. Een klassiek Kantonees recept dat je in vele variaties over de hele wereld tegenkomt. In chique restaurants met tarbot of zonnevis, in minder chique restaurants (of bij mij thuis) met dorade of zeebaars en ik denk dat het met tilapia of pangasius ook nog wel zou gaan. In China stoomt men hele vissen met kop en al, dat is voor de smaak natuurlijk beter, maar het eet toch een stuk makkelijker als ieder zijn eigen graatloze filetje op een eigen bordje heeft. Het is supersimpel en superlekker maar je hebt wel een behoorlijke stoompan, stoommand of stoomoven nodig.


RECEPT

Men neme:
2 visfilets (dorade, zeebaars, wat je wilt)
3 cm verse gemberwortel in dunne reepjes (julienne)

Leg de vis op 2 borden die in je stoompan/mand/oven passen.
Verdeel de julienne van gember over de twee vissen.
Stoom de vis, afhankelijk van de grootte en dikte gaar.
Bij mijn dorade/zeebaars filets duurt dat 6-8 minuten.
Haal de bordjes uit de stomer, check of de vis gaar is, anders zet je ze terug.
Ik giet het stoomvocht op de bordjes meestal weg.
(voor de volgende stappen zet je beter alles op volgorde klaar)

Bestrooi de gestoomde vis nu met:
1 snufje zout
1 snufje suiker

Beleg de vis met:
1 handje julienne gesneden lente-ui

Verhit in een pannetje tot rookpunt:
2 eetlepels olie (bijv arachide olie, nooit olijfolie)
En giet voorzichtig de gloeiendhete olie over de vis.
Het is de bedoeling dat de lente-ui begint te sissen.

Giet tot slot over elke filet:
1 el Chinese lichte sojasaus
of 1 el Japanse sojasaus
of nog beter 1 el seafood sojasaus
(speciaal voor dit gerecht bedoeld!)
(zolang het maar geen ketjap manis of donkere sojasaus is)

Lekker met rijst en warme paksoi salade. De olie met sojasaus, zout, suiker, gember en lente-ui vormen een heerlijk sausje dat je tot op de laatste druppel op wilt deppen met gestoomde rijst.


Reacties

Gestoomde vis op Kantonese wijze — 24 reacties

 1. Dit ga ik maken met dit warme weer! Snel en licht verteerbaar.
  Ik heb nog zeetong in de vriezer en wilde die eerst serveren met remouladesaus, maar ik ben van gedachten veranderd. :-)
  Maar waarom de vis op 2 borden? En hoe stapel je dat?
  Ik ga de tongfilets denk ik toch maar op 1 bord leggen?

 2. Euh, gewoon omdat ik 2 filets heb, voor 2 personen en ieder zijn eigen bordje krijgt. Precies wat ik in de inleiding al schreef. :-)

  Ga jij het na het stomen weer op andere bordjes leggen? Het voordeel van met bord en al stomen is dat het bord ook lekker warm wordt. Maar ja, dan moet je wel een stoompan van fatsoenlijk formaat hebben. En die heb ik! :-)

  Stomers

 3. Tja, tegen zo’n stoompan kan ik niet op!
  Ik heb alleen zo’n lullig stoommandje, zo’n metalen geval zoals helemaal vooraan op jouw foto staat.
  De borden warm ik eerst op in de oven, denk ik.
  Het gaat vast wel lukken!

 4. Alleen een stoommandje? Och erm, wat zielig! :-)
  Maar waar een wil is is een weg, dus het zal vast goed komen.

 5. Tot een paar jaar terug deed ik dat ook, Karl. Kijk:

  Kantonees gestoomde vis

  Maar ja, mijn lief heeft “bad karma” als het om graten gaat. Die zit altijd te pielen. Sinds ik het 1 keer maakte met filet wil hij niet anders meer. ;-)
  En ik vind het zelf ook wel relaxt eten, al is het meer werk vooraf. Bovendien heb ik het idee dat smaken ook beter in de vis komen. Dus ik vind er echt wel wat voor te zeggen om visfiletjes te gebruiken. Maar inderdaad het “hooooort” niet.

 6. Gisteren gemaakt! Mét de juiste soort sojasaus, want ik was gisteren toevallig toch in een toko beland. :)
  Ik gebruikte overigens gewoon een stoommand van bamboe voor de vis
  (bakpapiertje ertussen) en toen de filets gaar waren heb ik ze op een voorverwarmd bord gelegd. Ging prima!
  Ik vond het reuze lekker, alleen snap ik de snuf zout niet helemaal.. Met de lepels sojasaus die aan het einde over het gerecht heen ging vond ik het al met al een beetje aan de zoute kant. Volgende keer schrap ik dus het toevoegen van de extra snuf.

 7. Ik gebruik ook echt maar een superklein snufje. Dat is waarschijnlijk zo subtiel dat je het ook weg zou kunnen laten. Maar daar ben ik dan weer neuroot genoeg voor om te denken dat het toch uitmaakt. ;-)
  Net als dat snufje suiker.

 8. 1T sojasaus: wordt hiermee bedoeld 1 Theelepeltje ? Volgens mij is dit veel te weinig en als ik de foto’s bekijk drijft de vis in sojasaus.
  Wie weet dit want ik wil dit heerlijk gaan maken.
  Dank !

 9. Oh, wat suf van me! Dat is inderdaad hoe ik het altijd in het engels noteer. Een grote T voor een tablespoon en een kleine t voor een teaspoon. Maar dat slaat in het Nederlands nergens op. Ik verander het meteen in el. Thanks, Ed.

 10. Wat een super leuke site. Als ik in de chinese toko ben zie ik zo onvoorstelbaar veel onbekende artikelen waar ik toch wel erg nieuwsgierig naar ben. Nou kan ik ze lekker opzoeken op deze site. Hartelijk dank.
  Maar nu mijn vraag, kan ik dit gerecht ook maken van kabeljauw haas? Ik heb ze namelijk al een tijdje in mijn diepvries (gesealed) en wil het toch maar eens gaan gebruiken.
  alvast bedankt.

 11. Ja hoor, dat kan prima, Lioe. Je moet de stoomtijd dan natuurlijk enigzins aanpassen, maar ja, die moet je toch altijd afstemmen op de vis die je toevallig gebruikt. Die kunnen enorm verschillen in dikte.

  Wat je ook zou kunnen overwegen is de kabeljauw in plakjes te snijden en op een bord te draperen. Dat heb ik Rick Stein vroeger wel zien doen. Al begreep ik laatst dat hij dat een beetje uit onwetendheid had gedaan. Maar mij beviel het wel, jaaaaaren terug, dat wel:

  Rick Steis Steamed Monkfish

 12. Tip, net zo lekker: een wild gevangen Hollandse vis die gezonder is dan gekweekte Mekong talapia/dorade die met honderden in kleine tanks rondzwemmen in hun uitwerpselen, dat opeten en veel anti-biotica krijgen: schar!

  Schar is ook nog eens spotgoedkoop, op de markt zo rond de € 4 a 5 per kg… Fileren kun je deze platvis niet – dan blijft weinig over…!

 13. Alle kweekvis is niet zo gezond.
  Hollandse vis, wat is dat?
  Hebben zij ook al een pasport?

 14. Het lijkt me logisch dat iedereen het visje kiest dat hem het beste smaakt en het beste bij zijn portemonnaie past. En uiteraard zijn de vissen in Hollandse wateren gevangen een goede keuze, al heb ik ze denk ik nog nooit op zijn Chinees klaargemaakt. Ik vind dorade en zeebaars zo lekker dat ik geen alternatieven zoek. Bovendien heb ik geen probleem met kweekvis. Maar met schar zal het ongetwijfeld ook heerlijk zijn! Bedankt voor de tip, Jeroen.

 15. stoommanden zijn er óók in grote maten, prima geschikt voor vis. Met stoompapier op maat, en eventueel koolblad onder de vis. Eitje! Natuurlijk wel een pan/wadjang met stomend water eronder zetten :)

 16. Ja, dat staat er ook he? “je hebt wel een behoorlijke stoompan, stoommand of stoomoven nodig.” ;-)

  Al vraag ik me af hoeveel mensen zo’n grote, bamboe stoommand hebben. Heb jij er een, Roel?

 17. Heerlijk recept!!!! Vandaag gemaakt met vandaag gevangen Rivierbaarzen van 40 cm.
  Ze pasten maar net in mijn grote ovale stoompan Mmmmm

 18. Hi Rens, ik vind dat altijd echt heel moeilijk te zeggen. Het ligt er gewoon aan hoeveel je zelf gewend bent te eten. Er zijn grote eter, er zijn kleine eters. En het ligt eraan wat je nog meer serveert. Ik reken bijvoorbeeld 200g vlees/vis per persoon, anderen 100g. In groentenrecepten reken ik ook 200g of meer per persoon.

  In dit recept bedoel ik met 2 filets eigenlijk gewoon de filets van 1 dorade of zeebaars. En ja, die kunnen nogal in grootte verschillen. Ik zal je zeggen tot een paar jaar terug serveerde ik gewoon ieder een hele vis. *grin* Maar sinds ik filetjes toch relaxter vind eten doe ik een halve per persoon. Of de vissen moeten extreem klein zijn, maar dan koop ik ze gewoon niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *