Donkere sojasaus

Chinese donkere sojasaus Hoe heet het?
Donkere sojasaus, Chinese donkere sojasaus, ketjap pekat, dark soysauce, lǎo chōu / 老抽 (China), ซีอิ๊วดำ (Thailand).

Wat is het?
Donkere sojasaus is een sojasaus (gefermenteerde sojabonen met tarwe, water, zout en gist) die langer gerijpt wordt dan lichte sojasaus, bovendien wordt er melasse of karamel aan toegevoegd waardoor het een dikke, donkere, bijna stroperige saus wordt. Hij is veel minder zout dan de lichte sojasaus. Maar niet zoet als ketjap manis.

Hoe te gebruiken?
Hoewel donkere sojasaus uiteraard ook een speciale sojasaussmaak heeft, wordt het toch voornamelijk gebruikt om gerechten kleur te geven, zoals in stoofschotels. Verwarmen verbetert de smaak, donkere sojasaus wordt eigenlijk nooit koud gebruikt. Puur is het ook niet echt lekker. Als je geen donkere sojasaus in huis hebt kun je ook lichte sojasaus of Kikoman gebruiken, maar pas op, die is zouter, dus gebruik minder en proef. Beter niet vervangen door ketjap, want die is zoet. Koel en donker nog maanden zo niet jaren te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


donkere sojasaus

merk: Pearl River Bridge 珠江桥牌
land van herkomst: China
etiket: Dunkle Soja-Sauce, Superior Dark Soy Sauce, naturally brewed
ingrediënten: sojasaus (water, sojabonen, zout, tarwe), suiker
prijsindicatie: ± € 1,10 (500ml)

Donkere sojasaus Tai Hua

merk: Tai Hua Food Ind. Pte Ltd
land van herkomst: Singapore
etiket: Premium Dark Soy Sauce, naturally brewed
ingrediënten: water, soy bean, salt, wheat flour, caramel, sugar, sodium benzoate
prijsindicatie: € …? (640ml)

Reacties

Donkere sojasaus — 14 reacties

 1. Wat is er nog meer te koop?

  merk: Sunwick Brand [product of China]
  verpakking: glazen fles, goud/zwart etiket (623ml)
  etiket: Dark Soy Superior Sauce, 老抽王
  ingrediënten: water, extract van sojabonen, tarwebloem, zout, suiker.
  prijs: € 1,10

  Vandaag gekocht bij Toko Viet-Thai in Gorinchem.

 2. Dankjewel, Ruud, voor de foto’s die je me stuurde van deze fles. Sunwick blijkt een copycat te zijn. Lees meer over copycats in onze post van vandaag : copycats.

 3. Nou vandaag heb ik ook maar Pearl river bridge lichte en donkere chinese soja gekocht. De soja die ik had vond ik toch al niet super lekker en ik gebrukite altijd ABC kecap manis voor chinees te koken (ja domdom ik weet het). Niet dat het niet lekker smaakte maar chinees is chinees en indonesisch is indonesisch.

  Dus ga voortaan braaf doen zoals het hoort. Heb zo een boek van Ching He Huang thuis en dat smaakt me toch een partij goed die recepten (Zelfs met de verkeerde soja suas).

  Ik kook overigens ook wel eens indonesisch.

 4. Ja, Chinees koken met ketjap is wel erg fout ja. *lol*
  Maar geloof best dat het resultaat in veel gevallen evengoed wel lekker zal zijn.

 5. Ja ik moest even wennen aan de nieuwe smaken nu hoor.
  Ik had kip met paprika gemaakt en 2 EL lichte soja en 2 EL donkere soja gebruikt en 1 EL rijstwijn. Ik geloof dat de lichte soja saus even iets teveel was want die is namelijk erg overheersend zout. Moet nog even precies afstemmen wat de beste verhouding is.

  Ik had het recept niet meer. Zal van de week nog wel even met wat Ching He Huang receptjes uitproberen of het dan wel goed gaat, anders dan wordt het gewoon weer kecap manis.

  Sowieso staat er in sommige recepten 1 EL donkere sojasaus en 1 EL suiker, dus dan heb je sowieso al hetzelfde als kecap manis, dus helemaal fout is het ook weer niet om het te gebruiken in chinese recepten. Maar doordat ik teveel lichte soja saus had gebruikt weet ik nu nog niet hoe die donkere smaakt.

 6. Ik vind donkere sojasaus juist vaker overheersend en vervang die vaak met lichte sojasaus. Zo zie je maar weer dat smaken verschillen. ;-)

 7. Kikoman heeft nu ook een ‘Less Salt’ versie, met een groene dop.
  Ik gebruik de ‘gewone’ niet meer.

 8. Hai Robin!

  Vraagje, ik heb een flesje Lee Kum Kee Premium Dark Sojasauce.
  Nu is die over een twee weken op de datum, ik ben niet zo’n strenge
  “THT kijker” die alles maar op de datum weggooit, Maar hoe lang blijft
  dark soy ongeveer goed na de houdbaarheidsdatum? Maar om mijn vraag te stellen, ik ben op zoek naar een lekker receptje liefst iets met kip en varken (omdat ik geen koe of vis eet) waarin je lekker veel dark soy kunt gebruiken, gebruik m normaliter niet zo heel vaak en vind het zonde om weg te gooien.

  Groetjes!

 9. Ligt er een beetje aan of je hem binnen of buiten de koelkast bewaart.
  In de koelkast denk ik nog wel een jaar of zelfs twee jaar.
  Buiten de koelkast lijkt het mij niet meer zo lekker, eerlijk gezegd.

  En recepten met dark soy, ja, die zijn erop zich niet zoveel hoor. Dark soy gebruik je echt voor de kleur. En dat gebeurt dan in stoofpotjes. Met rund of varken. Maar ook dan gebruik je maar 2 of 3 eetlepels per recept. Kijk, deze bijvoorbeeld:
  https://rasamalaysia.com/braised-pork-belly-in-soy-sauce-tau-yew-bak/

 10. Kan je ipv donkere sojasaus aan te schaffen niet gewoon lichte sojasaus vermengen met melasse? (Of bruine suiker, maar dan is het zoeter)
  Beetje zoals is beschreven bij zelf ketjap maken…

 11. Hm, ja, misschien, als je melasse in huis hebt, maar ik zou die moeite niet nemen. En zeker geen bruine suiker nemen, want donkere sojasaus is absoluut niet zoet.

 12. In Maleisië gebruiken ze ook een donkere sojasaus. Deze wordt kicap pekat of tegenwoordig ook wel cooking caramel genoemd. Deze saus wijkt sterk af van de Chinese donkere sojasaus. Hij schijnt 1) behoorlijk anders te smaken en is bovendien niet zout, maar ook niet zoet, 2) hij is amper vloeibaar en 3) is nog veel donkerder dan de Chinese sojasaus. Weet iemand of deze Maleisische sojasaus ergens in Nederland verkrijgbaar is? Bij de amazing oriental hebben ze hem niet.

 13. Ik kende het niet en als ik zo eens rondgoogle op “kicap pekat” of “cooking caramel” kom ik het wel tegen, maar ik geloof niet dat het hier te koop is. Anders dan via alibaba.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *