Rode rijstgist

Red Rice YeastHoe heet het?
Rode rijstgist, rode gistrijst, rode gist, rode gefermenteerde rijst, red yeast rice, red fermented rice, red kojic rice, red koji rice, anka / ang-kak (Indonesië), hong-gug / 홍국 (Korea), hóng qú mǐ / hung kuk mai / 红曲米 (China).

Wat is het?
Rode rijstgist is gekookte, gewone, witte rijst die men 4-6 dagen laat fermenteren met de schimmelcultuur Monascus purpureus waardoor de rijst prachtig rood kleurt.

Hoe te gebruiken?
Rode rijstgist wordt veel gebruikt als natuurlijke kleurstof, bijvoorbeeld in gefermenteerde tofu , rode rijstazijn en soms ook in char siu (Chinese babi pangang), Peking eend en allerlei roodgekleurde, Chinese gebakjes. Daarnaast wordt het ook gebruikt in allerlei Chinese, Japanse en Koreaanse rijstwijnen die daardoor prachtig rood of roze kleuren. Rode rijstgist kun je ook gewoon 25 minuten koken in de verhouding 1 kopje rijst op 1½-2 kopjes water en bij je avondmaal serveren, maar aanbevelen kan ik dat niet. (bitter en metaalachtig!) Luchtdicht maanden te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

 • Lees ook de post over: rode rijstwijn uit Fujian met stap-voor-stap recept om het thuis zelf te maken.
 • Omdat rode rijstgist enorm gezond zou zijn wordt het ook in geconcentreerde (tablet) vorm verkocht bij drogist en reformzaken. Iets met cholesterol, bloeddruk en spijsvertering.
 • Click to read this post about red rice yeast in english

Wat is er zoal te koop?


 Rode rijst gist

merk: U.E (Yue King Fung Trading Co)
land van herkomst: China
etiket: Red Yeast, Rode Gist
ingrediënten: red yeast
prijsindicatie: € ? (454g)

Reacties

Rode rijstgist — 8 reacties

 1. Nee, dat geloof ik niet. Het is puur de kleur en soms ook de conservering waar het om gaat. Ik geloof niet dat er bij deze schimmel ook suikers worden omgezet in koolstofdioxide en ethanol, zoals bij bakkersgist. Bakkersgist is ook een specifieke soort, namelijk Saccharomyces cerevisiae.

 2. Waar kan ik rode rijst kopen waar de lovastatin er niet is uit gefilterd?

 3. Hi Blondi. Je had je comment bij de post over gewone (Thaise) rode rijst geplaatst, maar ik denk je rode rijst gist bedoelt, dus ik heb ‘m even hiernaartoe verplaatst.

  Maar ik heb geen antwoord op je vraag. Ik heb rondgegoogeld, maar ik lees nergens dat lovastatin uit deze rode rijstgist gefilterd zou worden. Volgens mij zit het er gewoon nog in. En deze rode rijstgist kun je bij veel toko’s kopen. In ieder geval de wat grotere, beter gesorteerde.

  Zie hier een overzicht van: toko’s in Nederland

 4. Rode rijst wordt voor het verlagen op een natuurlijke manier van je cholesterol. Vooral voor mensen die niet tegen de bijwerkingen kunnen van Statines is dit aan te raden. Er zijn capsules te koop waardoor je het als een pil kan slikken en je dus geen last hebt van de smaak. Los is de rijst echter veel goedkoper!

 5. Robin,
  Ik heb rode-rijst gist gekocht, 400 gram voor 3,45 euro bij Wah Nam Hong in Den Haag.
  Ik heb ook een zakje gekocht via vitamineperpost.nl Punt.

  Voor de capsules met de gist betaalde ik echter voor 100 capsules (58 gram)in euro’s 19,95.
  Dan heb je het volgens mij over pure oplichting.

  Ik kom op 86 eurocent per ons dus een ietsje meer dan .50 cent per 58 gram.
  Geeft me wel heel erg te denken.

 6. Ja, voor alles waar een gezondheidslabel opgeplakt is betaal je veel en veel meer dan de kostprijs. Je kunt maar beter gewoon lekker eten en gezond blijven. ;-)

 7. Rode rijst en gefermenteerde rode rijst zijn twee verschillende dingen. Volgens mij is de rode rijst gezonder en beter voor de verlaging van je cholesterolgehalte. En idd goedkoper en meteen te gebruiken in een maaltijd.
  Te koop bij pit en pit (internet) en anders in een winkel waar ze Indonesische en Aziatische producten verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *