Geroosterde Peking Eend (Kant-en-Klaar)

Peking Eend
Hoe heet het?
Kant-en-klare geroosterde Peking Eend, Peking Roast Duck, Běijīng kǎoyā / 北京烤鸭.

Wat is het?
Kant-en-klare Pekingeend is de verwesterse versie van het beroemde en eeuwenoude gerecht uit Beijing: een speciaal ras eend (Pekin Eend), ingesmeerd met een mengsel van maltose, donkere sojasaus , shaoxing rijstwijn en zwarte rijstazijn, in de lucht gedroogd en daarna geroosterd in een speciale oven. Eigenlijk gaat het bij echte Peking eend alleen om het superknapperige vel, maar in de Westers versie krijg je het vlees er ook bij (en is het vel nooit zoals het hoort).

Hoe te gebruiken?
Gewoon volgens de gebruiksaanwijzing. Beste is om vlees een nachtje in de koelkast rustig te laten ontdooien, maar met verpakking en al een uurtje in een bak water kom je ook een eind. Met keukenpapier even goed droogdeppen en dan half uurtje in de oven. In reepjes snijden en serveren met Manderijn pannenkoekjes, zoete bonensaus (of hoisinsaus), lente-ui en komkommer. Maar je kunt het vlees uiteraard ook gewoon verwerken in nasi, bami, roerbakschotels, salades, etc.

Tips, weetjes & recepten

  • Zelf maken is niet zo moeilijk en best leuk: Peking eend voor dummies. Lees ook de post over kant-en-klare Pekingeend pannenkoekjes.
  • Veel meer informatie over Peking Eend lees je op: wikipedia
  • Bij vestigingen van St. Anny Food en op sommige dagen bij sommige toko’s is ook verse meeneem Peking eend te krijgen. Die ziet er al een stuk beter uit dan de diepvriesvariant.
  • Restaurant de Lange Muur op de kruiskade in Rotterdam serveert Peking Eend die verdacht veel lijkt op Pekingeend zoals die in Beijing wordt geserveerd: alleen de stukjes vel met een klein vetlaagje. Niet goedkoop, iets van 30 euro. Maar goedkoper dan een tripje naar Peking.
  • Lekker: K&K pekingeend met hoisinsaus op een gestoomd Chinees broodje:
    Gestoomd broodje met Pekingeend

Wat is er zoal te koop?


Kant-en-klare Peking Eend uit de vriezer

merk: Medal Duck
land van herkomst: China
etiket: Gebraden eend zonder been, Boneless roasted duck, duck for all occasions
ingrediënten: eend, zout, peper, suiker, gemengde specerijen.
prijsindicatie: € *vergeten* (685g)

 Mr. Duck Boneless Roasted Duck

merk: Mr. Duck
land van herkomst: China
etiket: Mr. Duck, Boneless Roasted Duck, Cantonese style
ingrediënten: eend, zout, suiker, azijn, anijspoeder, kaneelpoeder, kruidnagel, witte peper, maltose.
prijsindicatie: € 7,95 (2 halve eenden / 640g)

Diepvries Peking Duck

merk: Lucky Duck
land van herkomst: Nederland
etiket: Peking Duck
ingrediënten: eend (90,8%), zout, suiker, smaakversterker (E621), kruiden, gemberpoeder, knoflookpoeder
prijsindicatie: € 9,50 (2 halve eenden) (foto: voor en na de oven)

Reacties

Geroosterde Peking Eend (Kant-en-Klaar) — 24 reacties

  1. Ga ik volgende keer eens op letten in de toko. Zelf maken vind ik een beetje veel eend (ook al zijn we met z’n 6’en)

  2. Nou, zoveel vlees zit er nou toch ook weer niet aan zo’n beestje? Met zijn zessen lijkt me juist perfect: iedereen een pannenkoekje of twee, drie. En ik vermoed eerlijk gezegd dat 685g ontbeende eend misschien wel eens een ontbeende hele eend zou kunnen zijn. ;-)

    Maar makkelijk is het zeker, zo’n kant en klare. En vond het ook nog erg meevallen ook, qua smaak. Ik zou volgende keer wel een ander merk nemen, eentje uit Nederland.

  3. Vind ik leuk, een Hollandse Peking Eend. :-)
    Misschien is die ook lekkerder (wat ik dan weer mooi hier kan vermelden) en het scheelt in foodmiles.

  4. Die hoort niet in dit topic. Hier gaat ’t over kant-en-klare Peking Eend. ;-)

    Maar als jij een adres (in de buurt van R’dam) hebt voor verse Pekin Ducklings hoor ik het graag. Ga ik er meteen eentje halen en voeg ik ‘m toe aan het topic daarover: Peking Eend (eendensoort uit China)

  5. Nee, kant en klaar zijn ze niet bepaald.
    Je moet wel een jute zak meenemen en thuis een bijl of een scherp mes klaar hebben.
    En dan vergt het een beetje plukwerk. Dat is alles.
    Maar vers zijn ze wel. :-D

  6. Ja, en mijn blinde darm verwijderen laat ik ook liever aan een ander over!

    Maar ’t is meer omdat ik op 3 hoog achter geen plek heb om eenden te plukken. Geen zin in al die troep.
    Misschien eens op fieldtrip naar Tomassen in Ermelo gaan. Daar houden ze pekin eenden en slachten ze ze ook. Volgens mij gaan ze vandaar de hele wereld over.

  7. O ja, als antwoord op je vraag als je dan toch niet zo moordzuchtig bent.
    Bij de Makro hebben ze verse eenden.

  8. Inmiddels hebben ze bij Amazing Oriental een drietal botvrije Peking eend. Sept. 2011.
    En ook een hele eend uiteraard. Alles in de vriezer.
    Die botvrije vind ik vrij vergelijkbaar met elkaar, hoewel de nieuwe (zwarte verpakking) we vrij zout vonden smaken. Maar smaken verschillen… En botvrij is niet gegarandeerd botvrij. Ze doen hun best in China, maar bij de gewrichten soms nog een botsplinter.

  9. Aha. Recepten uit Australië gaan vaak uit van kant-en-klare Peking Eend, dus dan is het goed te weten dat er meerdere varianten te koop zijn en dat ze elkaar qua smaak niet veel ontlopen.

  10. Vraagje Robin,

    Ik heb boneless duck gekocht bij de toko, maar bereid je dit hetzelfde als een hele eend?

  11. Heb de hierboven afgebeelde boneless duck geprobeerd.

    Ik vond het mega zout en te weinig zoet/hoisin.

    Jammer, want het is wel een mooi product. Je laaat de eend ontdooien en dan spreidt je de twee helften op een bakblik met alu folie.

    Oven op 200, 20 minuutjes, klaar.

    Hen de fabrikant gevraagd de receptuur nog eens te checken!

  12. Hoisin serveer je erbij, als saus op het pannenkoekje, daar wordt de eend niet in gemarineerd. Een Peking eend heeft nooit hoisin gezien voor ie op tafel komt. Sterker nog, een echte Peking eend serveer je met zoetebonensaus, geen hoisin. ;-)

    Maar dat je ‘m te zout vond is jammer. Misschien toch eens zelf maken?

  13. Wij hebben per toeval ontdekt dat een grote vis-groothandel (Mooijer in Volendam) ook geroosterde Peking Eend verkoopt.
    We hebben er nu een paar in de vriezer liggen.
    Het is niet dezelfde al die van Tomassen in Ermelo. Die vindt je o.a. bij Oriental, mooi product maar prijzig. Maar die tussenhandel levert niet in Alkmaar.
    Die wij hebben liggen is wat eenvoudiger verpakt maar ziet er wel goed uit. Kijk maar op facebook bij Tropische Supermarkt de Mare.

  14. Peking een neemt mijn Chineese vriendin mee uit Rotterdam.Koopt ze op de kruiskade op een hoek bij een bakker.Annes food of zo.Is aan de kant van de grote supermarkt.De eend smaakt net zo als op de markt in HongKong en zoooooo lekker.Binnenkort gaan we weer en meteen naar de lange muur eten.Jammer genoeg te ver (160 km )om iedere week te gaan.

  15. St Anny Food inderdaad, Jessie. Ik moet daar nog een keer een post aan wijden, maar het komt er maar niet van. Al wel eens een foto gemaakt:
    St Anny, kruiskade Rotterdam

    Maar die is net meer up to date, wat ze hebben laatst flink verbouwd.

  16. Gisteren de Medal Duck Boneless Pekingeend geprobeerd.
    Vond hem een beetje tegenvallen. Beetje weeïge smaak. Nu ben ik normaal de pekingeend van de lokale ouderwetse chinees gewend, dus daar kan het ook aan liggen.
    Misschien die van Lucky Duck eens proberen.

  17. Zoals van de Chinees wordt het nooit natuurlijk. Omdat het losse stukken zijn. Mijn tip: veel saus! ;-)

    Ik heb een lichte voorkeur voor die van Mr.Duck.
    Maar ik heb ze nooit allemaal naast elkaar geproefd, dus mijn voorkeur is vreselijk subjectief.

  18. Die van Lucky Duck is het lekkerst!
    Mr. Duck is ook niet slecht.
    KWa smaak zelfde alleen de vleestextuur is iets anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *