Peking Eend (eendensoort uit China)

Ingevroren Peking eend
Hoe heet het?
Peking of eigenlijk pekin eend, Pekin (duck), Long Island duck.

Wat is het?
Pekingeend is een speciaal eendenras (Anas platyrhynchos domestica of: Anas peking), al eeuwenlang gefokt in het Noorden van China, maar ondertussen over de hele wereld gehouden voor haar vlees en eieren. Zo ook in Nederland. Het is een lekkere dikke, vette, grote, witte, tamme eend. Uiteraard gebruikt voor het beroemste gerecht uit Beijing: Peking eend.

Hoe te gebruiken?
Nog nooit vers gesignaleerd, alleen ingevroren. Rustig ontdooien in de koelkast. Let op dat een hele eend soms wel 2 dagen nodig heeft. Check de binnenkant, soms zit daar nog een verrassing in verstopt (nek, levertje, hartje, etc). Daarna bereiden als Peking eend, maar uiteraard ook te gebruiken voor andere recepten met eend. In de vriezer van de toko vind je soms voor weinig geld braadstukjes of poten van deze eend. Leuk om bouillon van te trekken of confit de canard mee te maken.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


 Diepvries pekingeend

merk: Duck-To
land van herkomst: Nederland
etiket: Pekingeend panklaar, handelsklasse A
ingrediënten: pekingeend
prijsindicatie: € 4,95 (1900g)

 Pekingeend eendenbraadstukjes

merk: Tomassen B.V Ermelo
land van herkomst: Nederland
etiket: Eende–braadstukjes, partie de Canard, duck-parts
ingrediënten: eendenbraadjes
prijsindicatie: € 3,80 p/kg

Pekingeend bouten

merk: Duck-To Culinair
land van herkomst: Nederland
etiket: Eende-bouten, duck-legs, cuise de canard
ingrediënten: eendenbouten van pekingeend
prijsindicatie: € 5,50 p/kg

Wel gesignaleerd, maar nog niet gekocht: hele pekingeend met kop en poten er nog aan zodat je ‘m mooi kunt oppompen en de huid loskomt zodat die bij het bereiden van geroosterde Peking Eend mooi knapperig wordt. Neemt wel onhandig veel plek in de diepvries in. prijsindicatie: € 9,95 p/eend van 3 kg

Reacties

Peking Eend (eendensoort uit China) — 22 reacties

 1. Die foto met eend en ventilator blijft grappig :-) De eend kon er laatste x bij de toko niet meer bij, binnenkort dus voor Ching’s versie (5-kruidenpoeder in haar glazuur, lijkt me lekker).
  Die 2 eendenpoten van Lucky Duck zijn wel duur eigenlijk (€ 7,50) zie ik nu vergeleken met een hele eend.

 2. Deze he? :-)

  Peking eend drogen

  Ja, 7,50 vind ik ook best veel geld voor 2 pootjes. Maar misschien zijn ze erg lekker? En het is natuurlijk ook wel superhandig, van die kant-en-klare dingen.

 3. De eend is gekocht, wel inmiddels duurder: 9 euro voor een eend van 2 kilo, maar dus nog altijd veel goedkoper dan een plofkip.
  De ventilator is uit de gangkast gevist, ik moet alleen nog een haak kopen om het beest aan mijn plafond op te hangen.
  Donderdag as. gaat het gebeuren, ik ga voor het eerst Pekingeend maken!
  Ben toch een tikje nerveus….. :)

 4. Als je een fotostatief hebt, daarmee lukt het ook. Kun je het beste plekje in huis opzoeken, eend aan een touw aan het fotostatief hangen, ventilator ervoor en klaar is Kees. :-)

 5. Nee, ik heb geen fotostatief.
  Maar wel een ‘oog’ aan het dakluik van mijn keuken. Daar ga ik dus een touw doorheenslingeren en hang de eend vervolgens op ventilatorhoogte.
  Wat leuk dat je in de Delicious staat, btw, ik had hem gekocht vanwege de Haagsche Chinatown-toer, maar jij stond er ook in!!!

 6. Fotostatief, fotostatief? Dat ding heeft een godsvermogen gekost,
  Daar ga je toch geen eendje aan hangen?
  Wat valt me dat nou van je tegen Robin. ;-)

 7. Kan jouw dure statief daar niet tegen dan? Mijne wel!
  Geen centje pijn hoor. Ik hang er geen koe of varken aan. ;-)

 8. De Pekingeend was zalig en met zijn 3’en is hij tot op het bot opgegaan.
  Van het karkas heb ik een bouillon gemaakt met daarin 6 gedroogde Chinese paddestoelen, een stengel sereh, 4 djeruk poeroetblaadjes. een flink stuk gember en een Tom Yum bouillonblokje.
  Daarna de paddestoelen in stukjes gesneden en wat choi sum erbij, wat ringetjes lenteui en een klein blok mediumharde tofu in blokjes gesneden.
  Resultaat een pittige friszure soep. Erg lekker.

 9. Kan iemand mij vertellen bij welke Toko in Amsterdam de diepvries eend te koop is?
  Groetjes,
  Joke

 10. heeft iemand de ervaring en het geluk gehad om bijv een verse peking eend die bij het raam hangt bij een restaurant op de zeedijk bijv?

  Ik ga volgend weekend een tripje chinatown zeedijk doen, inventariseren wie peking eend vers en reeds gebakken te koop heeft, anders wordt het bevroren eend..:(

 11. Wou je die meenemen of daar opeten?

  je kunt pekingeend heel meenemen klaargemaakt en wel bij chinees eethuis wingkee kost 28 euro voor een hele,ook bij hoi tin kun je hem meenemen en bij namkee natuurlijk.

 12. Hoi,

  Ik wil het recept met de Peking eend en pannenkoekjes gaan proberen! Ik heb alleen een vraag: Waarom word de eend opgehangen? en kan je dat ook anders doen?

  Ik heb namelijk geen plek waar ik de eend zou kunnen hangen, dus als er alternatieven zijn dan hoor ik dat graag..

  Groetjes

 13. om het vel te drogen word dan lekkr knapperig na bereiding je kunt hem ook op een magnetronrek ligge mooiste is met een ventilator ervoor die em droogblaast

 14. Super markt Lidl heeft nu barbarie eend in de aanbieding. 3,3 kilo voor 16 euro. Vorig jaar vond ik het erg lekker. Volgens mij lekkerder dan de eendjes uit de toko.

  (Ik maak de borst apart, verder meestal confit van de poten, heerlijke bouillon en vaak een terrine…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *