Chow Mein (Chinese bami)

Chow mein, Chinese bami
Dit van oorsprong Chinese gerecht (chǎo miàn / 炒面) leerden wij in Nederland kennen via de Indische keuken. Vandaar dat wij het “Bami Goreng” noemen, maar in veel andere landen noemen ze het op zijn Chinees “Chow Mein”. Hoe dan ook komt het op hetzelfde neer: gebakken noodles met stukjes vlees, vis, groenten, etc. Er bestaat geen vast recept voor Chow Mein, dit is wat ik laatst deed:



RECEPT
(voor 2-3 personen, de benodigde ingrediënten zijn vetgedrukt)

VOORBEREIDING
Overgiet 3 gedroogde Chinese champignons met kokendheet water en laat een uurtje weken. Knijp uit en snijd om het steeltje heen in reepjes. Gooi de steeltjes weg en zet de reepjes klaar.

Marineer ongeveer 150g in dunne reepjes gesneden varkenshaas in:
½ el lichte sojasaus
½ el oestersaus
½ el Shaoxing rijstwijn
Roerbak op hoog vuur bruin, maar nog niet helemaal gaar.
Schep op een bordje en zet apart.
(meng ook meteen even het woksausje dat later wordt gebruikt)

Kook volgens instructies op de verpakking:
150g tarwe noodles (bijv. wokmie van Taiming)
Giet af en spoel onder de koude kraan tot ze door en door koud zijn.
Besprenkel met een beetje sesamolie om plakken te voorkomen.
Zet apart.

Snijd knoflook, gember, spaanse peper en sperziebonen (zoals hierna opgenoemd) en zet klaar. Maak ook het wok-sausje klaar als je dat nog niet gedaan had.

BEREIDING
Bak in wat olie op matig vuur 1-2 minuten:
1 el gehakte knoflook
1 el gehakte gember
½ el gehakte spaanse peper
5 sperziebonen in dunne schuine plakjes
in reepjes gesneden geweekte chinese champignons

Zet het vuur hoog en voeg de noodles toe.
Roerbak een minuutje of zo.

Voeg dan het woksausje toe:
1 el lichte sojasaus
1 el Shaoxing rijstwijn
½ el oestersaus

Warm goed door. Voeg roergebakken varkensvlees toe en warm ook door.
Proef en voeg sojasaus of zout naar smaak toe.
Garneren met ringetjes lente-ui en besprenkelen met wat sesamolie.

Mijn tip: keep it simple, voeg niet een hele zak wokgroenten toe. Wil je meer groenten eten? Serveer ze apart! Net als met Italiaanse spaghetti is het gewoon lekkerder als de pasta de hoofdrol speelt en niet het vlees, de vis of de groenten.


Reacties

Chow Mein (Chinese bami) — 10 reacties

  1. Wederom een simpel maar heerlijk recept.
    Ipv een spaans pepertje ben ik zo vrij geweest wat Sichuanolie toe te voegen.
    Die heb ik van het weekend gemaakt naar jouw recept, en hij blijft mooi vloeibaar trouwens. Ik las op je engelstalige blog wat problemen met stollen. Het rare is dat de arachideolie in de fles buiten de koelkast onderin vastig is, maar de Sichuanolie die in de ijskast staat vloeibaar blijft.
    Ik heb de olie verhit tot 125 graden celcius, btw.
    Misschien heeft Harold McGee een verklaring hiervoor?

  2. Ik denk dat het aan de kwaliteit van de olie ligt. Ik weet het niet, maar hier verschilt het ook steeds. Ik denk niet dat McGee daar een verklaring voor heeft.

    Maar sichuanolie ipv een pepertje is uiteraard een goed idee. Lekker!

  3. is dit nou die chinese import bami die men krijgt in de kwaliteit-chinees (als kee lun palace) wanneer men bij een hoofdgerecht (bijv choi sum) ipv rijst de bami bestelt? Ik en mijn vriend zijn echt dol op die bami en willen die graag zelf maken met beef yummm~ we zijn op zoek naar het recept daarvan, en ik vraag we vooral af welke (soya)saus (kecap) en/of andere sauzen ze er allewmaal bij gebruiken.

    Alvast bedankt!

  4. Nee, ik gebruikte wokmie van Taiming. Ik weet niet welk merk ze bij Kee Lun Palace gebruiken.

    Maar ik zou zeggen, probeer het eens uit (de mie van Taiming en bovenstaand recept van mij), je zult het vast lekker vinden.

  5. Hallo Robin.

    Ik wil binnenkort een lekkere Javaanse Bami maken uit het kookboek van Beb Vuyk. Hier word gevraagd om mie. Verder geen specifieke soort. Het boek komt natuurlijk uit een tijd dat je nog niet heel veel buitenlandse producten kon krijgen (denk ik) In ieder geval niet zo makkelijk als nu. Ik heb Mie Asli gekocht, maar weet niet zeker of dit wel de goeie is die gebruikt moet worden voor dit gerecht. De verkoopster van de toko zei dat ik wel goed zat. Of heb je misschien een beter idee?

  6. Ik lees wel eens tests en inderdaad, die meest simpele uit China eindigt vaak hoog bovenaan. De verpakking kan iets verschillen, maar zo ziet die eruit:

    Mie Asli

    Dus de verkoopster heeft je goed geholpen!

  7. Met chao mian zoals je die in de straten van china kan eten bij restauranjes met krakkemikkege tafels en stoeltjes zit er wel altijd sesamolie over.

    Mijn ervaring is dat je droge “gestoomde noodles” moet hebben het liefst hele dunne(dunner dan spagetti) deze kook je dan 2 minuten spoel af met koud water in een vergiet om te voorkomen dat het doorkookt. daarna 1 of 2 el sesamolie door alle koude bami doen.

    Dan kan je vlees en groentes bakken en op het laatste voeg je bami toe met wat chinese lichte soja saus, maar oestersaus kan ook.

  8. Ik heb ook jouw recept min of meer gevolgd Robin. Ik had al Noodles gekocht namelijk deze Fried Egg Noodle van Oriëntal en die is idd dun. Ik gebruikte 1,5 pak van 180gr. Beviel goed.
    Bij de Jumbo vond ik afgeprijsde ‘Cambodiaanse wokgroente’ die over datum zou gaan en op moest voor ’n weggeefprijs. 2 pakken van 250 gr. bestaande uit Peultjes, gele peen, paprika en taugé. Ik eet geen vlees maar de veg kipstukjes van de lidl zijn de beste imho dus bakte ik rustig een uitje glazig lichtbruin, kruide ik ondertussen de kipstukjes flink met kipkruiden bakte ze daarna mee op een hoger pitje, op ’t eind ’n eetl. lichte sojasaus erdoor, roerbakken tot de kipstukjes een beetje bruin zien en opzij gezet. De mie/noodles 3 minuten gekookt, afgegoten en met koud water gespoeld (ik gebruik veel minder sesamolie dan een eetlepel je hebt maar weinig nodig voor de smaak imho) daarna buiten op het balkon laten rusten, daar is het koud. Verder zoals jouw recept de gember/knoflook maar een hele peper gebruikt iplv n halve, eerst een beetje gefruit en daarna de wokgroenten erbij n minuut of 7 ónder omscheppen roerbakken Ik had nog 3 champignons die er ook bij gedaan. En op het eind nog een eetlepel lichte sojasaus erdoor. Omdat ik geen rijstwijn had een klein beetje wijnazijn gebruikt (met excuses aan de puristen). Ook gebruikte ik geen oestersaus (er schijnt vegetarische te bestaan maar ik weet niet welke of wat het aan smaak toevoegt , ik mis het gewoon niet). Daarna de noodles en de kipstukjes met gefruite ui erbij en nog even door laten warmen. Het zag er prachtig uit met die dunne mie en die peulen die ik normaal nooit koop (helemaal uit Kenia gaat mij te ver en is duur). Het was weer verdomd lekker en morgen kunnen we er weer van eten. (Sorry voor ’t vloeken id kerk ik hou van makkelijk en opwarmen soms (Ik hield de helft dus gescheiden apart). De volgende keer ga ik de noodles uit Enschede proberen, bedankt voor de tip en bedankt voor de heldere instructies!

  9. Goed te horen dat het lekker was en je er de dag erna nog een makkelijk maaltje aan over hield.
    Als je vaker vegetarisch eet is het misschien wel de moeite waard om eens zo’n fles vegetarische oestersaus te kopen. Omdat het een mooie smaka en glans aan je roerbak gerecht geeft. Met alleen sojasaus moet je vaak de maizena tevoorschijn halen, maar (vegetarische) oestersaus niet.

    Maar goed, ik heb hem ook niet standaard in huis hoor. Een mens kan best zonder. ;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.