Mushroom vegetarian sauce

Thaise Mushroom Saus
Hoe heet het?
Mushroom vegetarian sauce, Thai mushroom sauce, vegetarian oyster flavoured sauce, vegetarische oestersaus, vegan oestersaus, Thaise paddenstoelensaus.

Wat is het?
Het is niet helemaal goed te achterhalen, maar waarschijnlijk is deze saus ooit ontstaan als goedkoper en/of vegetarisch alternatief voor oestersaus. Het is in de basis gemaakt van lichte sojasaus en paddenstoelenextract. En dan niet van oesterzwammen, maar van shiitake. Daar gaat voor de balans wat suiker bij en zetmeel om er een dikkere, glanzende saus van te maken. Je proeft duidelijk de shiitake met op de achtergrond de sojasaus.

Hoe te gebruiken?
Mushroom saus kun je in recepten gebruiken in plaats van oestersaus. Maar daar waar je met oestersaus altijd een beetje uitkijken dat je niet teveel gebruikt, kan het met mushroom sauce bijna niet mis gaan. Ook andere roerbakschotels breng je snel op smaak met deze mushroom sauce. Je kunt de saus ook koud als dipsaus of topping gebruiken. Na openen nog wel een jaar (zelfs buiten de koelkast) te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Let op, er bestaan in de Aziatische keuken ook andere soorten “mushroom sauce” en die zijn zeker niet onderling uitwisselbaar. Lees meer daarover: hier
  • Ook niet verwarren met mushroom soy sauce, al lijkt die in smaak nog wel een beetje op bovenstaande variant, alleen dun als sojasaus en veel zouter.
  • Lees over andere sauzen die men gebruikt in Thailand

Wat is er zoal te koop?


Healthy Boy Brand Mushroom Soy Sauce

merk: Healthy Boy Brand / Yan Wal Yun Co. Ltd
land van herkomst: Thailand
etiket: Healthy Boy Mushroom Vegetarian Sauce
ingrediënten: water, sojasaus 20% (water, sojabonen, tarwemeel, zout), paddenstoelextract 10%, suiker, zout, glucosiroop, smaakversterker E621, gemodificeerd maiszetmeel, conserveermiddel: E211
prijsindicatie: € 2,89 (700ml)

 Vegetarische Oestersaus

merk: Lee Kum Kee
land van herkomst: China
etiket: vegetarian stir-fry sauce / 素食蠔油
ingrediënten: water, suiker, sojasaus (water, zout, soja, tarwemeel), zout, gemodificeerde maiszetmeel, gistextract, kleurstof (E150a), smaakstof (bevat smaakversterker E627, E631), bevat sojabonen, tarwe.
prijsindicatie: € 2,35 (510g)Wat is Mushroom Sauce?
Op de foto zie je twee soorten mushroom sauce: links twee soorten Mushroom Soy Sauce en rechts twee keer Mushroom Vegetarian Sauce. Klik op de foto om alle posts over mushroom sauce onder elkaar te zien…


Reacties

Mushroom vegetarian sauce — 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *