Mushroom Soy Sauce

Mushroom Flavoured Soy Sauce
Hoe heet het?
Mushroom soy sauce, mushroom flavored superior dark soy sauce, champignon sojasaus, ซีอิ๊วขาวเห็ดหอม (Thailand), mó gū lǎo chōu / 蘑菇老抽 (China).

Wat is het?
Mushroom sojasaus is sojasaus met paddenstoelenextract, maar let op, er zijn twee soorten die nogal van elkaar verschillen. De Thaise (Healthy Boy) is een variant op lichte sojasaus waaraan een extract van shiitake is toegevoegd. Deze sojasaus smaakt naar een mengsel van lichte sojasaus en het weekwater van gedroogde shiitakes. De Chinese (Pearl River Bridge, Lee Kum Kee, etc) is een variant op donkere sojasaus waarbij in plaats van melasse een extract van strochampignons is toegevoegd. Deze sojasaus smaakt een beetje als maggi.

Hoe te gebruiken?
Logischerwijs gebruik je de Thaise variant zoals je lichte / gewone sojasaus gebruikt om gerechten op smaak te brengen, maar dan dus met een extra hartig, umami-smaakje. De Chinese variant gebruik je zoals donkere sojasaus om gerechten een diepere (rode) kleur te geven, maar daar waar reguliere donkere sojasaus eigenlijk geen (lekkere) smaak heeft, heeft deze dat wel. De Thaise zou ik zonodig vervangen door lichte sojasaus, de Chinese door donkere sojasaus, nooit met elkaar. Je zou dan een stukje van een shiitake bouillonblokje kunnen toevoegen voor de paddenstoelensmaak. Net als andere sojasauzen bewaar je ze het beste in de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Healthy Boy Brand Mushroom Soy Sauce

merk: Healthy Boy Brand
land van herkomst: Thailand
etiket: Healthy Boy Brand Mushroom Soy Sauce
ingrediënten: water, sojabonen (25%), tarwe, zout, suiker, paddestoel extract 1%, smaakversterkers: E621, E.631, E.627, conserveermiddel: E211, kleurstof: E150c, aroma
prijsindicatie: € 3,49 (700ml)

Pearl River Bridge Mushroom Flavoured Superior Dark Soy Sauce

merk: Pearl River Bridge
land van herkomst: China
etiket: Pearl River Bridge Mushroom Flavoured Superior Dark Soy Sauce
ingrediënten: water, sojabonen (20%), zout, suiker, tarwemeel, champignon extract.
prijsindicatie: € 1,69 (500ml)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *