Rode (Thaise) rijst

Rode rijstHoe heet het?
Rode rijst, rode Thaise rijst, rode vita rijst, red cargo rice, khao deng (Thailand).

Wat is het?
Rode thaise rijst is een langkorrelige rijstsoort uit Thailand, vergelijkbaar met jasmijnrijst, maar ongepeld, dus wat dat betreft beter vergelijkbaar met zilvervliesrijst, maar dan wel lekker. Rode rijst heeft een stevige beet en een nootachtige smaak. Liefst koel, donker en luchtdicht nog maanden te bewaren.

Hoe te gebruiken?
Voor het beste resultaat de rijst eerst een half tot twee uur voorweken in koud water, maar noodzakelijk is dat niet. Wel even afspoelen voor gebruik en dan koken in de verhouding 1 kopje rijst op 2-2½ kopjes water. Het zal iets langer duren dan gewone witte rijst, minuut of 30-40. Rode rijst net als gewone rijst liefst luchtdicht, donker en koel bewaren.

Tips, weetjes & recepten

 • Recept: Rode rijstsalade met witlof, nootjes en abrikozen.
 • Tip: vervang zilvervliesrijst in recepten met rode rijst.
 • Lees ook de post over: rode gistrijst (rood gefermenteerde rijst) of eerder besproken rijstsoorten.
 • Niet verwarren met: Camargue, een rode rijst uit Zuid Frankrijk (best klaar te maken als een risotto), Bhutanese rode rijst, een rondkorrelige rijstsoort uit Bhutan of wilde rijst, die soms ook rode rijst wordt genoemd. Ook niet met Griekse rode rijst, dat is rijst gekookt met tomatenpuree.

Wat is er zoal te koop?


 Rode Rijst

merk: Golden Diamond
land van herkomst: Thailand
etiket: Red Vita Rice, rode vita rijst
ingrediënten: rode rijst
prijsindicatie: € ? (1 kg)

Reacties

Rode (Thaise) rijst — 14 reacties

 1. Uit Canada hebben we het volgende product mee genomen.
  Rice puffs(gepofte rijst)
  Distributed by: Nature’s Path foods inc.
  Richmond BC V6X IW3
  Kan iemand mij aan een adres helpen waar ik dit product in Nederland kan kopen?

 2. Het is toch geen rode gepofte rijst he? Gewoon witte, normale gepofte rijst, toch? Deze misschien?

  Nature Path's Organic Rice Puffs

  Ik ben bang dat dit merk alleen in de US en Canada te koop is, maar je zou de producent even kunnen mailen om het te vragen.

  *update juli 2012*
  Ik heb ondertussen wel Indiase puffed rice gevonden en er ook over geschreven in deze post: gepofte rijst.

 3. Geachte, onder aan de euromast licht een chinees restaurant in het water een drijvend restaurant daar is ook een winkel en daar kan je het kopen

 4. Je bedoelt die gepofte rijst waar Gerrit naar op zoek is?
  Hm, ik ga van de week meteen even kijken.

  Of bedoel je de rode rijst? Ja, dat klopt, die hebben ze daar. Ik denk zelfs dat ik ‘m daar kocht. Ik ben daar kind aan huis. ;-)

  De Chinese boot bij de Euromast

  Maar rode rijst is bij de meeste redelijk gesorteerde toko’s wel te koop.

 5. Weet je of dit dezelfde rode rijst is als in Sri Lanka wordt gebruikt? Zijn er meer rode rijstsoorten of is dit de enige?

 6. Die beras merah is inderdaad lekkerder dan de zilvervlies rijst hier in de supermarkt te koop. Volgens de indo’s is het om je cholesterol te helpen verlagen.

 7. Weet iemand of er ergens in Amsterdam bv een 20 kg verpakking van de rode Thaise rijst (khoa deng) te koop is, want 1 kg verpakkingen, dat schiet niet op voor dagelijks gebruik.
  Met dank en vriendelijke groet.
  Rob Vader

 8. Mijn Indonesische (nee, geen Belanda) grootvader had een rode rijst plantage in Indonesië. Na de bersiap werden alle bezittingen geconfisqueerd, waarop mijn moeder 10 jaar geleden weer een zakje rode rijst kreeg. Ze was de hemel te rijk. Te koop in de toko’s

 9. Rode giestrijst is verboden gedurende zwangerschap, borstvoeding of als jonger dan 18. Maar mag ik wel gewoone rode (cargo) rijst wel eten tijdens borstvoeding periode?

 10. Die rode gistrijst is eigenlijk gewone, witte rijst die rood is geworden omdat daar een schimmelcultuur aan toegevoegd is (Monascus purpureus) die de rijst rood kleurt.

  Gewone rode cargo rijst is gewoon rood, net als tomaten rood kunnen zijn of weet ik veel wat. Het heeft niets met die schimmel te maken, dus ja, je kunt deze gewoon veilig eten als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *